Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Cei mai mulţi parlamentari PD-L candidează pentru un nou mandat
Stire din Alegeri 2008 publicata in 07 Nov 2008.

Parlamentarii Partidului Democrat-Liberal doresc, în marea lor majoritate, un nou mandat şi în viitorul Legislativ care va rezulta în urma primelor alegeri uninominale. Aceştia provin fie din vechiul Partid Democrat, fie din PLD – facţiune care s-a ‘rupt’ din Partidul Naţional Liberal şi care s-a unit, la sfârşitul anului trecut, cu democraţii -, fie din alte partide.

În legislatura 2004 – 2008, PD-L a primit 67 de mandate pentru Camera Deputaţilor şi 29 pentru Senat.

Grupul parlamentar al democrat-liberalilor nu a fost scutit nici el de fenomenul îndeobşte cunoscut al ‘migrării’ spre o altă formaţiune politică parlamentară, după cum au existat deputaţi foşti PD care au preferat să candideze ca independenţi. Este cazul parlamentarilor Cozmin Guşă, Lavinia Şandru, Aurelian Pavelescu, Dumitru Bucşenescu, Dorin Liviu Nistoran, Elena Ehling, Paul Puchianu, Nati Meir, care au ales pe parcursul acestei legislaturi să fie deputaţi independenţi. Acesta din urmă a venit în grupul parlamentar al PD-L la 5 iunie 2007 şi a plecat două săptămâni mai târziu, pe 19 iunie.

De asemenea, pe ‘ultima sută de metri’, deputatul Sorin Paveliu a optat să candideze pentru un nou mandat în Cameră ca independent după ce i s-a refuzat candidatura la un colegiu din Bucureşti. Deputatul Dragoş Ujeniuc a ales, după fuziunea PD cu PLD, să rămână la PNL, deputatul Dan Grigore a ‘trecut’ la PC, iar Mircea Stănescu la PSD. Şi la Senat, senatorii Nicolae Neagu şi Mihail Antonie au ales PNL.

O serie de reprezentanţi ai acestei formaţiuni au preferat fotoliilor de parlamentari o activitate în alte structuri ale statului sau în Parlamentul European. Astfel, Adriana Săftoiu – care în decembrie 2004 depunea jurământul de credinţă în faţa Parlamentului în calitate de deputat – a devenit ulterior purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, funcţie din care şi-a dat demisia la începutul anului 2007, candidând în prezent la alegerile parlamentare din partea PNL. Un alt exemplu este al actualului prim-vicepreşedinte PD-L Adriean Videanu, aflat în 2004 pe listele de la Cameră ale acestui partid şi care ulterior a devenit primar general al Capitalei, sau al lui Mihai Stănişoară, numit, la 15 martie 2007, după o activitate parlamentară în fruntea Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. În acelaşi timp, deputaţi precum Monica Iacob-Ridzi, Roberta Anastase sau Marian Jean Marinescu au devenit parlamentari ai grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Un caz aparte este cel al lui Romeo Raicu, membru cu ştate vechi în PD, care a fost şi preşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. Acesta a demisionat în mai 2007, invocând faptul că Parlamentul şi-a pierdut credibilitatea după încercarea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, la alegerile din această toamnă, Raicu nu va mai candida. O absenţă notabilă de pe listele PD-L este şi cea a Paulei Ivănescu, fost deputat şi apoi senator PD şi PD-L, membru marcant al partidului.

Printre cei care vor candida în continuare pentru mandate de parlamentari se regăseşte Radu Berceanu, membru fondator al PD, parlamentar cu o ‘vechime’ în Legislativ de 16 ani. El candidează pentru un nou mandat într-un colegiu din Dolj, judeţul său de baştină. De asemenea, secretarul general Vasile Blaga, un alt reprezentant al ‘vechii gărzi’ democrate, candidează pentru un nou mandat de senator în Capitală.

Totodată, senatorul Cornelia Cazacu va candida pentru un mandat în colegiul 1 din Bucureşti.

Dintre cei mai ‘recenţi’ în partid, pe listele PD-L se vor regăsi senatorul Ionuţ Popescu, fost ministru al Finanţelor în primul Cabinet Tăriceanu, candidat în colegiul 2 Bucureşti, senatorul Mircea Cinteză, candidat pe listele din Argeş, Viorel Arion – Hunedoara, dar şi deputatul Gabriel Sandu, toţi fiind aleşi în 2004 pe listele PNL.

Pe liste se mai află şi senatorul Aurel Ardelean, fost membru PRM, demisionat în vară din acest partid, concomitent cu anunţarea candidaturii sale sub sigla PD-L, sau senatorul Dorel Constantin Onaca, ales tot pe listele PRM, dar venit în PD-L pe filieră PC şi PSD.

Senatorul PD-L Dan Cârlan s-a retras de pe listele pentru Senat, mulţumindu-se cu un loc într-un colegiu de deputaţi din judeţul Iaşi.

În ceea ce-i priveşte pe deputaţii PD-L, mulţi dintre aceştia ar putea să ocupe din nou un fotoliu de parlamentar. Printre aceştia se numără: vicepreşedinţii PD-L Ioan Oltean (Bistriţa-Năsăud), Cezar Preda (Buzău), Raluca Turcan (Sibiu), Cristian Boureanu (Piteşti), fostul ministru democrat al muncii Gheorghe Barbu (Petroşani), fostul trezorier al PD Gheorghe Albu (Dâmboviţa), preşedintele Tineretului Democrat Liberal, europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (Valea Jiului), Daniel Buda (Cluj), Roberta Anastase (Prahova), Anca Boagiu (Bucureşti), Costică Canacheu (Bucureşti), Petre Ungureanu (Vâlcea), Alexandru Ciocâlteu (Bucureşti), William Brânză (colegiul Europa-Asia). De asemenea, Valeriu Tabără şi-ar putea adjudeca, dacă va fi ales din nou, un al cincilea mandat de parlamentar, care i-ar asigura, alături de Berceanu, rolul de ‘veteran’ în Legislativul României.

Senatorii Gheorghe Flutur, Mihai Ţâbuleac, Petru Ioţcu nu mai candidează întrucât au obţinut câte un mandat de preşedinte de consiliu judeţean, la alegerile din iunie.

PD-L a făcut o ”achiziţie” de ultim moment – senatorul Ioan Talpeş, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu. Talpeş a fost ales pe listele PSD, formaţiune politică pe care a părăsit-o în 2005, fondând Uniunea Populară Social Creştină.

Rompres

px
px

Etichete: , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Olt: Liberali sancţionaţi pentru afişaj electoral
Stirea urmatoare: Concert Jean-Michel Jarre, la Bucureşti »
px

Stiri Asemanatoare

» Cluj: Preşedinţii PD-L şi PNL s-au salutat
» Stolojan: PSD s-a inspirat cu pasiune din Programul PD-L
» Candidatul PD-L Ioan Talpeş a împărţit flori alegătoarelor
» BEC: Materialele electorale ale PSD+PC cu candidaţii PD-L nu sunt interzise
» Constanţa: O echipă de campanie a PD-L a fost agresată
» Boc: Prima zăpadă, norocoasă pentru PD-L
» Măsuri PD-L pentru plata creditelor imobiliare
» Constanţa: Mopedist accidentat de caravana electorală a PD-L
» Olt: Banner PD-L smuls de simpatizanţii PSD
» Olt: Candidat PD-L acuzat de discriminare

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox