Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

A murit George Pruteanu
Stire din Cultura si Media publicata in 28 Mar 2008.

Lingvistul, profesorul universitar, criticul literar, omul politic şi de televiziune George Pruteanu a murit, joi seară, în urma unui infarct miocardic, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.
George Pruteanu era internat, de 48 de ore, la Clinica de medicină internă şi cardiologie a spitalului, a declarat, pentru ROMPRES, purtătorul de cuvânt al acestei unităţi sanitare, dr. Mircea Ungurean.
El a precizat că George Pruteanu venise la spital pe propriile picioare pentru că nu se simţea bine, iar medicii au constatat că a suferit un infarct mic. A rămas la spital doar la insistenţele soţiei şi ale medicilor. În cursul dimineţii de joi s-a simţit bine, chiar întreba când merge acasă, pentru ca seara să sufere un infarct foarte mare, în urma căruia a murit, a spus dr. Ungurean.
George Pruteanu s-a născut pe 15 decembrie 1947 la Bucureşti. A studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie. Începând cu anul 1972, a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare, printre care Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.
După Revoluţia din anul 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru reviste/ziare ca Expres, Evenimentul Zilei, Dilema. Între 1995 şi 1999, a fost realizatorul unui program zilnic de 5 minute despre folosirea corectă a limbii române (”Doar o vorbă să-ţi mai spun”), care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior la TVR1 (1997-1999 şi din nou în 2006). A realizat rubrică de cronică literară în Dilema, precum şi rubrica Veto (publicistică pe teme cultural-politice) în Curentul.
În 1996 a fost ales ca senator de Constanţa al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, dar a demisionat în 1998. În 2000 a fost ales din nou, de această dată în Bistriţa-Năsăud ca membru al Partidului Social Democrat. În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând din nou pentru Senat.
George Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca “Legea Pruteanu”, care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea 500/2004 a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.
Regretatul George Pruteanu a fost, de asemenea, critic faţă de industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Numărul cinematografelor, mai mic în ultimii ani
Stirea urmatoare: DJ-ii români vor fi premiaţi vineri »
px

Stiri Asemanatoare

» Johnny Depp va fi Pălărierul Nebun
» Mariana Nicolesco, contestată
» Ne ducem la Oscar cu „Restul e tăcere”
» ‘Lear’ în regia lui Andrei Şerban
» “Noaptea Devoratorilor de Publicitate”, la Sala Polivalentă
» DJ-ul Armin van Buuren mixează, sâmbătă, la Arenele Romane
» Apocalyptica, Deus şi Jean-Luc Ponty, capete de afiş la festivalul Stufstock
» Tablourile a 11 pictori băcăuani, furate în timpul transportului prin Austria
» Maramureş: A început a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru
» “Noaptea albastră”, o sărbătoare a muzicii promovată de peste 30 de DJ

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox