Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) va avea un număr dublu de locuri pentru spectatori, patru săli noi şi o scenă în aer liber, a anunţat marţi arhitectul proiectului, Romeo Belea.
El a prezentat, într-o conferinţă de presă desfăşurată pe scena Sălii Mari, proiectul de arhitectură care vizează transformarea clădirii TNB într-un centru cultural multifuncţional, după modelul Teatrului Naţional din Londra.
Potrivit lui Romeo Belea, numărul locurilor în sălile de spectacol va fi aproape dublu, de la 1.720, la peste 3.100.
De asemenea, se vor amenaja două săli noi în clădirea centrală şi una în subsolul scenei mari, fiecare de câte 250 de locuri.
Un teatru în aer liber cu 330 de locuri, situat pe acoperiş şi o sală de 400 de locuri, amplasată în spatele clădirii TNB vor îmbogăţi arhitectura instituţiei de cultură.
În noua configuraţie vor exista peste 4.500 de mp de spaţiu public multifuncţional, faţă de aproximativ 1.800 de metri pătraţi de holuri şi foaiere, în prezent. Spaţiile destinate publicului vor fi deschise accesului 12 ore pe zi şi vor adăposti săli de expoziţie, cafenele, librării.
Publicul va avea astfel posibilitatea, declară arhitectul, să aleagă între teatru, muzică, dans contemporan şi arte vizuale.
“Un spectator intrat, indiferent pe unde, va ajunge la toate sălile din clădire, trecând pe lângă librării şi cafenele. Vrem să asigurăm un circuit integral şi polifuncţional al publicului. Pe terasă să existe o cafenea-expoziţie, cu o panoramă interesantă asupra oraşului, plus un teatru în aer liber” – a arătat Romeo Belea.
Actorii vor beneficia de un număr mai mare de săli de repetiţie, de la două, câte sunt în prezent, la cinci.
În ceea ce priveşte modul în care se vor desfăşura activităţile artistice până la finalizarea proiectului de reamenajare, directorul Ion Caramitru a spus că se vor găsi soluţii şi pentru acest aspect.
“Trebuie să găsim soluţii pentru a ne continua activitatea pe această perioadă. Una ar fi construcţia în subsol a unei săli în care să putem să jucăm spectacolele care se joacă acum la Sala Atelier. Sala Mare va intra ultima (în reamenajare – n. red.), deci vom putea juca, deşi va fi şantier” – a spus Caramitru.
La prezentarea proiectului de fezabilitate, arhitectul Romeo Belea a spus că modelul de inspiraţie a fost cel al Teatrului Naţional din Londra, încercându-se nu doar o modernizare a clădirii în sine, ci şi a spaţiului din jurul acesteia, pentru a oferi Capitalei un adevărat centru cultural.
“Nu e nimic original în această ‘invenţie’, de fapt, facem ceea ce s-a făcut deja în lume şi ceea ce este necesar”, a afirmat directorul TNB.
Lucrările vor începe în toamnă şi vor dura trei ani. Finanţarea, în valoare de 40 de milioane de euro, este asigurată prin intermediul unui împrumut BERD de 17 de milioane de euro şi de la bugetul de stat.
Prezentarea proiectului a fost susţinută de arhitectul Romeo Belea în prezenţa directorului TNB, Ion Caramitru, a directorului Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihai Oroveanu, şi a directorului Centrului Naţional al Dansului, Mihai Mihalcea.
Din partea Ministerului Culturii şi Cultelor a participat consilierul Tudorel Urian.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea