Aproximativ 1.200 de procurori, judecători şi poliţişti au fost pregătiţi de specialişti spanioli pentru a lupta mai eficient împotriva criminalităţii organizate.
Reprezentanţii Ministerului Public au prezentat, joi, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, rezultatele unui proiect PHARE, finanţat cu 1.200.000 de euro de Uniunea Europeană, prin intermediul căruia anchetatorii români au primit expertiză din partea omologilor spanioli.
La conferinţă au participat procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, consilierul său, Daniel Ţicău, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, şi ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Juan Pablo Garcia-Berdoy.
Procurorul Daniel Ţicău a explicat în ce a constat acest proiect PHARE.
Mai întâi, 1.200 de procurori, judecători şi poliţişti români au participat la 48 de seminarii de pregătire profesională, tema principală fiind combaterea criminalităţii organizate într-un cadru instituţional bine definit.
A doua etapă constă în înfiinţarea, în cadrul DIICOT, a unui Centru de aplicaţii operaţionale, care să se ocupe cu analiza şi managementul informaţiilor.
Înfiinţarea acestui centru încă nu a fost posibilă, deoarece necesită restructurarea DIICOT, lucru imposibil în condiţiile în care Parlamentul nu a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 131/2006 privind reorganizarea DIICOT.
În viziunea procurorului Ţicău, centrul va avea o arhivă electronică care va cuprinde toate dosarele instrumentate de DIICOT, precum şi specialişti în analiza informaţiilor.
Pe baza acestei arhive, procurorii vor putea face conexiunile între dosare şi anchetele în derulare, putând acţiona mai rapid la apariţia unor structuri de crimă organizată.
De altfel, Ministerul Public doreşte să adopte modelul spaniol instituţional de luptă împotriva crimei organizate, deoarece este cel mai apropiat de realităţile româneşti.
“În condiţiile în care legislativul pare din ce în ce mai puţin interesat în crearea unor instrumente eficiente de luptă împotriva crimei organizate, prin nepromovarea unor creaţii legislative realiste, sarcina înfiinţării acestora revine procurorilor”, a declarat şeful DIICOT, Codruţ Olaru.ROMPRES
Spune-ti parerea