Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Cinematograful românesc este uimitor
Stire din Cultura si Media publicata in 04 Mar 2008.

Delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, prezent la Bucureşti cu ocazia Galei Premiilor Gopo, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cinematograful românesc reprezintă un lucru uimitor pentru organizatorii prestigiosului festival, alături de cinematograful din Mexic, Coreea şi China.
“Aceste patru ţări reprezintă în acest moment pentru noi un interes uimitor, pentru că aduc lucruri uimitoare. În general, există în prezent un interes special pentru cinematografia din ţările din estul Europei, pentru că aduc un element surpriză”, a spus Frémaux.
În calitatea sa de delegat general al Festivalului de la Cannes, el a luat cunoştinţă de cinematograful românesc prin filme de scurtmetraj, apoi prin cele de lungmetraj.
“Sunt aici pentru a arăta ataşamentul Franţei faţă de cinematograful românesc, ca să mulţumesc pentru filmul lui Cristian Mungiu ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’ şi ‘California Dreamin’ (nesfârşit)’ al lui Cristian Nemescu, care a fost un cadou, o binecuvântare”, a mărturisit Thierry Frémaux, arătând că filmul românesc a atras atenţia la Cannes începând cu anul 2001.
Totuşi, el a amintit de prezenţa unor cineaşti români cu lungmetraje la Cannes înainte de 2001 precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie şi Nae Caranfil.
Frémaux şi-a exprimat speranţa că “de undeva” va apărea un alt film de valoare pentru Cannes, aşa cum a fost în 2007 pelicula lui Mungiu. În acelaşi timp, el a afirmat că cinematograful românesc are un avânt acum, care trebuie păstrat.
“Asta nu înseamnă că va fi la Cannes imediat un alt film românesc. Nu pot spune acest lucru”, a afirmat Frémaux, adăugând că cinematograful românesc are o mare calitate – este diversificat.
El a menţionat şi relaţia dintre cinematograf şi public.
“Este esenţial ca cinematografia să vină în întâmpinarea publicului. De asemenea, cinematograful nu poate fi separat de sălile de cinema. Credem în formarea unui public în sala de cinema”, a spus Frémaux.
El a dat şi un sfat: Ar fi bine ca în România cinematograful să reprezinte o politică naţională, aşa cum este în Franţa, să existe o strategie la nivel naţional, să se cunoască despre această a şaptea artă încă de pe băncile şcolii.
Thierry Frémaux a afirmat că este delegat al Festivalului din 2001. Călătoreşte foarte mult şi începe să vadă filme pentru selecţia următoare imediat după terminarea festivalului.
Perioada cea mai aglomerată pentru el este cea cuprinsă între lunile iunie – decembrie.
La conferinţa de presă au fost prezenţi regizorii Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cătălin Mitulescu, pe care Frémaux i-a salutat.
Frémaux este una dintre personalităţile de marcă ale cinematografiei europene. Deciziile lui sunt cele pe care se bazează şi structurează selecţia oficială a celebrului festival de serie A.
Luni seara, în cadrul Galei Premiilor Gopo, Thierry Frémaux va fi onorat prin Premiul Special acordat pentru “Sprijinirea filmului românesc”.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Senatorul Adrian Păunescu cere demisia ministrului Culturii
Stirea urmatoare: Reprezentanţii României la Eurovision, Nico şi Vlad Miriţă, apreciaţi de greci »
px

Stiri Asemanatoare

» Marian Crişan se aştepta să câştige Palme d’Or
» Festivalul Filmului European a ajuns la final
» Filmul lui Marian Crişan premiat la Cannes, prezentat la TIFF
» Trei filme lansate de Transilvania Film pe marile ecrane
» Tragedia navei “Independenţa”, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu
» Festivalul Filmului European, la ediţia a XII-a
» Primul festival de film documentar la Bucureşti
» Încasări de peste 90.000 de lei, în primul weekend, la “Supravieţuitorul”
» Festivalul Internaţional de Film B-EST debutează la Cinematograful Scala
» Filmul “The Summer in Winter”, o lecţie de viaţă

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox