Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

De ziua lui Caragiale, sărbătoriţi trei mari actori
Stire din Cultura si Media publicata in 31 Jan 2008.

Trei mari actori ai teatrului şi filmului românesc, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, au primit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa acordat de senatul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, ceremonia desfăşurându-se în seria de evenimente consacrate Zilei UNATC marcată de ziua lui Caragiale.

Profesorii şi studenţii de la facultăţile de Teatru şi Film i-au salutat cu îndelungi aplauze pe cei trei mari artişti, veniţi în şcoala ce i-a călăuzit spre arta sacră pe care o slujesc.
În deschiderea ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, rectorul UNATC, Florin Zamfirescu, a evocat spiritul marelui Caragiale, patronul acestei instituţii de învăţământ: “E ziua universităţii noastre. E greu să spunem cuvinte inedite cu privire la acest mare dramaturg care a însemnat, înseamnă şi mă tem că va însemna, de acum mult timp înainte, o ştampilă pe conştiinţa noastră. Caragiale, din păcate, e mai actual astăzi decât mulţi dramaturgi care sunt în viaţă. Aş vrea să apuc să văd ca opera lui I.L. Caragiale să fie învechită”, a spus actorul Florin Zamfirescu.

Rectorul UNATC a precizat că, sub semnul lui Caragiale, a Zilei UNATC, cei trei mari actori se alătură pe “altarul cu personalităţi care au primit acest titlu” de pe culoarul clădirii universităţii.
Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru sunt absolvenţi ai acestei şcoli, pe atunci Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, şi “au făcut o onoare profesiei şi şcolii”. Cu atât mai mult cu cât Marin Moraru a fost aici profesor, iar Victor Rebengiuc – rector. Prezentarea acestor artişti s-a făcut printr-un film cu interviuri realizate cu Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru. Au fost trei mărturii de credinţă, trei eseuri în care trei monştri sacri vorbesc despre sine cu modestie şi despre meseria lor cu toată dragostea.

Despre sine, Victor Rebengiuc spune în interviu că se simte extraordinar de bine când face această profesie. “Slujim arta. Poate că am o intuiţie artistică, scenică şi înţeleg foarte bine şi repede structura personajelor pe care interpretez. Am avut marea şansă de a lucra cu mari regizori precum Ion Cojar, Vlad Mugur, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, dar şi cu Valeriu Moisescu sau mai tânărul Yuriy Kordonskiy. De la toţi am învăţat. Fiecare a însemnat ceva pentru mine”, a mărturisit Victor Rebengiuc.
Cel mai drag rol în film al lui Rebengiuc rămâne, precum a mărturisit, Ilie Moromete.

“Il simţeam alături pe bunicul meu, când îl jucam pe Moromete. E actual şi azi”, a spus Victor Rebengiuc, care a transmis un mesaj discipolilor, desprins dintr-un monolog al lui Stanislavski: “Iubeşte arta din tine şi nu pe tine în artă”. Copleşitoare au fost amintirile lui Gheorghe Dinică şi Marin Moraru mărturisite în interviuri. Primul a fost remarcat într-un spectacol de amatori şi invitat să vină la facultate de către Dina Cocea. A început această meserie la Teatrul pentru Tineret din Bucureşti.

Ce l-a fascinat cel mai mult pe Gheorghe Dinică în momentul în care a jucat în primul film a fost “combinaţia” actorilor de teatru şi film.
“Nu voi uita niciodată momentul când am jucat alături de marele Calboreanu. Apoi am intrat în cinema ca la mine acasă. În meseria noastră trebuie să ai, dincolo de talet, şi o şansă. Eu am avut această şansă, să joc un mare repertoriu”, a spus Gheorghe Dinică.

Conversaţia cu Marin Moraru de pe ecranul improvizat a trezit hohote de râs chiar de la început. Pentru că a povestit cum fugea de la Politehnică la cursurile de teatru şi cum a picat la admiterea de la Institutul de Teatru şi cum a dat a doua oară şi era “sub linie”, împreună cu Dinică, dar au fost admişi după ce au mai dat un examen.
“Un actor îşi duce într-un rucsac special toate rolurile sale. Faptul că toate personajele stau unul peste altul grămadă în rucsac nu mă deranjează, pentru că aceste personaje sunt eu”, a spus Marin Moraru, adăugând că a făcut film cu multă dragoste, iar teatrul i-a dat aură.

Cele trei interviuri au fost urmărite de audienţă cu sufletul la gură. Apoi a început momentul solemn. Primul învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa a fost Gheorghe Dinică. Laudaţio a fost citit de profesorul Manuela Cernat.

A urmat Marin Moraru pentru care a citit laudaţio Laurenţiu Damian. Profesorul şi regizorul Alexa Visarion a prezentat laudaţio pentru Victor Rebengiuc.
Au fost trei momente în care au prevalat emoţiile. Asistenţa ovaţiona.

Victor Rebengiuc va împlini 75 de ani la 10 februarie. A absolvit IATC în 1956, făcând parte din generaţia de aur a teatrului românesc. A realizat roluri memorabile la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Mic, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Au rămas reprezentative rolurile din filme.
Gheorghe Dinică a împlinit 71 de ani la 1 ianuarie. A terminat Institutul de Teatru în 1961. A realizat numeroase roluri la Teatrul de Comedie, unde a debutat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Bulandra. A jucat în peste 100 de filme.

Marin Moraru împlineşte 71 de ani pe 31 ianuarie. A absolvit Facultatea de Teatru în 1961, jucând la Teatrul Tineretului din Bucureşti, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Naţional din Bucureşti. A fost conferenţiar universitar la IATC. A jucat în filme care sunt reprezentative pentru cinematografia românească.
La finalul ceremoniei, redactorul ROMPRES a solicitat câteva opinii unor profesori de la UNATC despre acest eveniment petrecut în ziua când s-a născut Caragiale.
Manuela Cernat: “Este o zi extraordinară, o zi pusă sub dublul semn, al lui Caragiale şi al sfinţilor Trei Ierarhi. O zi de emoţie. I-am văzut pe cei trei mari actori pe care i-a avut vreodată România, reuniţi pentru a primi distincţiile universităţii noastre. Sunt fericită că am trăit această zi aici”.
Gelu Colceag: “E foarte bine că izbutim să organizăm astfel de evenimente. Marile personalităţi trebuie să vadă cum se vorbeşte despre ele şi despre arta lor atunci când sunt în viaţă, pentru că noi avem obiceiul să le ridică statui după ce se prăpădesc”.

Alexa Visarion: “Este o zi când cei tineri au şansa să se bucure nu numai de prezenţa celor trei mari artişti ai scenei, ci şi de faptul că ei se oferă ca oameni care au umor, care au calităţi de pătrundere, care fac parte mereu din arta reală reprezentativă. Sunt trei personalităţi distincte care au capacitat, împreună, arta românescă de a se implica în dezvoltarea socială, în dezvoltarea ideilor româneşti”.
Florin Zamfirescu: “E foarte importantă această zi, pentru şcoală în primul rând. E un exemplu pentru absolvenţii de acum să vadă cum sunt sărbătoriţi studenţii de cândva, să înţeleagă că acestea au un loc aici, unde ei se pot întoarce oricând”.

Carmen Stanciu: “Pentru un tânăr care a ales calea vocaţională a artei, întâlnirea cu cei care, prin creaţiile lor au înălţat templul românesc al Thaliei, este extrem de importantă. Nimic nu se poate construi în viitor, dacă nu-ţi cunoşti rădăcinile. Pentru studenţii UNATC întâlnirea cu trei oficianţi ai sacrei meserii de actor se aseamănă cu întâlnirea unui copil cu părinţii săi spirituali – poate necunoscuţi, poate uitaţi, poate nebănuiţi. Fie că e vorba de Caragiale, de profesorul Ion Cojar sau de Victor Rebengiuc, de Gheorghe Dinică sau Marin Moraru, şcoala românească de teatru şi film se străduieşte în fiecare an să păstreze vii valorile autentice ale civilizaţiei româneşti, aducându-le în prim-plan, în ziua de 30 ianuarie – Ziua UNATC
Seria de manifestări dedicate Zilei UNATC au continuat cu prezentarea unei selecţii de scurtmetraje ale Facultăţii de Film, cu lansarea celei de-a treia ediţii a volumului “O poetică a artei actorului”, apărut la Editura Paideea, considerat un veritabil manual de actorie – rezultat al deceniilor de lucru şi analiză a fenomenului creaţiei unuia dintre cei mai importanţi profesori şi regizori români de teatru, Ion Cojar.

Cu aceeaşi ocazie, a fost prezentat un album dedicat Studioului de Teatru Casandra, cu imagini şi mărturii scrise – ca o memorie a unui spaţiu teatral în care s-au născut vedetele de ieri, de azi şi de mâine. Actorului şi regizorului Grigore Gonţa, fost profesor şi decan al Facultăţii de Teatru, îi va fi înmânată o Diplomă de Onoare cu prilejul împlinirii, cu câteva zile în urmă, a vârstei de 70 de ani.
Ziua UNATC se va încheia sub semnul lui Caragiale, cu spectacolul “O noapte furtunoasă”, realizat de studenţii anului III actorie (prima promoţie cu studii de trei ani), clasa profesor universitar doctor Adriana Popovici şi coordonaţi de lectorul universitar Marius Gâlea şi preparatorul universitar doctor Bogdana Darie. ROMPREScu

px
px

Etichete: , , , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Birchall l-ar putea da în judecată pe Adomniţei
Stirea urmatoare: Vadim Tudor spune că pe plicul scrisorii primite de la Băsescu figura ca preşedinte al UDMR »
px

Stiri Asemanatoare

» ‘Lear’ în regia lui Andrei Şerban
» Maramureş: A început a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru
» Festival de muzică şi teatru, în memoria lui Florian Pittiş
» “Faustul”lui Purcărete, în topul preferinţelor FITS 2008
» Andrei Şerban: Publicul român e mai dur decât cel american
» Maia Morgenstern dă viaţă Ecaterinei cea Mare pe scena TNB
» A patra ediţie a Festivalului ‘Theatrum Mundi’
» Săptămână a teatrului românesc la Madrid
» Festivalul “Serile Teatrului Studenţesc”
» Ovidiu Iuliu Moldovan – ultimul rol

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox