Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Liviu Ciulei împlineşte luni 85 de ani
Stire din Cultura si Media publicata in 07 Jul 2008.

Regizorul, scenograful, actorul şi arhitectul Liviu Ciulei, membru corespondent al Academiei Române (12 mart. 1992) împlineşte, luni, 85 de ani, fiind născut la 7 iulie 1923.
Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalităţi ale culturii româneşti actuale: actor, regizor, arhitect, scenograf şi profesor, s-a născut la Bucureşti.
Este absolvent al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (1946) şi al Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti (1949). Director al Teatrului ‘Odeon’ din Capitală, unde a fost şi regizor, scenograf şi actor. Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal (’Lucia Sturdza Bulandra’) al cărui director artistic a fost timp de 10 ani.
Între anii 1963-1968 a fost vicepreşedinte ACIN.
A semnat numeroase articole în reviste culturale: “Contemporanul”, “România literară”, “Teatrul”.
Din 1975, a lucrat în teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA.
Ciulei a părăsit România în 1980 şi a devenit director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New York University. S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra ca un semn de recunoaştere al meritelor sale extraordinare aduse scenei şi ecranului românesc.
Ca arhitect a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului ‘Bulandra’ şi a altor teatre, iar ca scenograf şi-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse în scenă: “Hamlet”, “Visul unei nopţi de vară”, “Azilul de noapte”, “Cum vă place”, “Iuliu Cesar”, “Leonce şi Lena” ş.a.
A interpretat şi roluri atât pe scenă cât şi pe ecran.
Ca regizor de film, a primit Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960), pentru filmul “Valurile Dunării, iar în 1965, la Cannes, a primit premiul pentru regie pentru “Pădurea spânzuraţilor”.
În 1996 UNITER i-a acordat premiul său anual pentru întreaga activitate.
A fost distins cu Premiul de Excelenţă la Galele UNITER-2001 şi cu Premiul de excelenţă în cinematografia română (2002).
În octombrie 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitecţilor, acordat de Ordinul Arhitecţilor din România.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a fost întronizat
Stirea urmatoare: PD-L nu vrea alianţă electorală cu PSD şi PNL »
px

Stiri Asemanatoare

» Luni se dă startul săptămânii Eurovision
» Taxa auto a fost triplată luni, odata cu publicarea în Monitorul Oficial l
» PSD votează luni dacă participă la viitoarea guvernare
» Rezidenţii vor picheta luni Ministerul Sănătăţii

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox