Regizorul, scenograful, actorul şi arhitectul Liviu Ciulei, membru corespondent al Academiei Române (12 mart. 1992) împlineşte, luni, 85 de ani, fiind născut la 7 iulie 1923.
Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalităţi ale culturii româneşti actuale: actor, regizor, arhitect, scenograf şi profesor, s-a născut la Bucureşti.
Este absolvent al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (1946) şi al Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti (1949). Director al Teatrului ‘Odeon’ din Capitală, unde a fost şi regizor, scenograf şi actor. Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal (’Lucia Sturdza Bulandra’) al cărui director artistic a fost timp de 10 ani.
Între anii 1963-1968 a fost vicepreşedinte ACIN.
A semnat numeroase articole în reviste culturale: “Contemporanul”, “România literară”, “Teatrul”.
Din 1975, a lucrat în teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA.
Ciulei a părăsit România în 1980 şi a devenit director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New York University. S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra ca un semn de recunoaştere al meritelor sale extraordinare aduse scenei şi ecranului românesc.
Ca arhitect a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului ‘Bulandra’ şi a altor teatre, iar ca scenograf şi-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse în scenă: “Hamlet”, “Visul unei nopţi de vară”, “Azilul de noapte”, “Cum vă place”, “Iuliu Cesar”, “Leonce şi Lena” ş.a.
A interpretat şi roluri atât pe scenă cât şi pe ecran.
Ca regizor de film, a primit Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960), pentru filmul “Valurile Dunării, iar în 1965, la Cannes, a primit premiul pentru regie pentru “Pădurea spânzuraţilor”.
În 1996 UNITER i-a acordat premiul său anual pentru întreaga activitate.
A fost distins cu Premiul de Excelenţă la Galele UNITER-2001 şi cu Premiul de excelenţă în cinematografia română (2002).
În octombrie 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitecţilor, acordat de Ordinul Arhitecţilor din România.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea