Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Vintilă Corbul şi-a văzut cele 31 de volume, în spital
Stire din Cultura si Media publicata in 01 Feb 2008.

Scriitorul Vintilă Corbul, decedat miercuri, la vârsta de 91 de ani, a avut cea mai mare bucurie în noiembrie 2007, atunci când i s-au pus lângă patul de spital, în Franţa, cele 31 de volume legate în piele, constituind opera sa de-o viaţă, a declarat, pentru ROMPRES, publicistul şi scriitorul George Stanca, îngrijitorul acestei ediţii de lux apărute la Editura “Adevărul Holding”.

“Urma să vină în Capitală pe 20 noiembrie, pentru a fi prezent la lansarea volumelor ( la Târgul de carte Gaudeamus- n.red.), dar nu a mai reuşit, a intrat în comă, şi-a revenit o singură dată, iar acum aşteptăm să fie adus în sicriu pentru a-l înmormânta la Bucureşti”, a afirmat George Stanca. El a precizat că de înmormântare se ocupă “Adevărul Holding” şi că o delegaţie formată din patru persoane de la acest trust a plecat joi dimineaţă în Franţa pentru a demara procedurile de aducere în ţară a corpului neînsufleţit.

George Stanca speră ca, până vineri, să “vină veşti” din Franţa. El a spus că, la Bucureşti, totul este pregătit pentru înmormântare, scriitorul urmând să-şi găsească odihna de veci la cimitirul Bellu. Vintilă Corbul a decedat miercuri, în Franţa, în locuinţa sa de lânga Versailles. Avea 91 de ani. A fost grav bolnav şi internat din toamna anului trecut la o clinică din oraşul francez Rocquencourt (în Yvelines, în apropiere de Versailles).

Vintilă Corbul s-a născut în 1916, la Bucureşti. Şi-a început studiile secundare la Liceul “Gh.Lazăr” din Capitală şi le-a terminat la Craiova (1934). În 1938 a obţinut licenţa în drept, iar în 1939, în litere şi filosofie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat ca locotenent de artilerie antiaeriană şi, ulterior, ca pilot al comandantului forţelor aeriene române.

Între anii 1940-1949 a lucrat în magistratură, de unde a fost exclus din cauza originii sale burgheze şi a arestării tatălui său de către comunişti. A ocupat un post de bibliotecar, la o bibliotecă de cartier, dar, după o scurtă perioadă, a fost dat afară, din aceleaşi motive. În aceste condiţii, în pofida dublei sale licenţe, a fost nevoit să lucreze ca muncitor necalificat şi, ulterior, ca inginer la ICAB (Întreprinderea Canal şi Apă Bucureşti), unde a muncit aproape 15 ani. A debutat cu o povestire în ziarul “Universul” (1938), iar romanul “Babel Palace” (1939) reprezintă debutul său editorial.

Obţine notorietatea datorită romanelor ample care reconstituie panoramic mari evenimente istorice şi datorită literaturii poliţiste. Cele mai cunoscute volume sunt: “Sclavii pământului” (1945), “Dinastia Sunderland-Beauclair” (3 vol., 1967, 1969), “Cenuşă şi orhidee la New York” (1969), “Căderea Constantinopolelui” (1976), “Cavalcada în iad” (1982), “Uragan deasupra Europei”. “Căderea Constantinopolelui” este creaţia cu cel mai mare succes al lui Vintilă Corbul şi, totodată, cea mai vândută carte din beletristica românească, numai la primul tiraj având vânzări de 192.000 de exemplare. A fost tradusă şi tipărită în franceză, greacă, arabă, iar în Franţa a fost difuzată şi sub formă de teatru radiofonic.

“Cenuşă şi orhidee la New York” a fost prima carte apărută sub semnăturile a doi prieteni, Vintilă Corbul şi Eugen Burada, punând bazele unei lungi colaborări. Primul tiraj al cărţii, de 160.000 de exemplare, s-a epuizat într-o săptămână. De asemenea, cei doi şi-au pus semnătura pe scenariile filmelor de mare succes “Nea Mărin miliardar”, “Revanşa”, “Duelul” şi “Un comisar acuză” (scenariu realizat în doar două săptămâni), ecranizate de Sergiu Nicolaescu.

Un clasament realizat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România arată că “Nea Mărin miliardar” este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. În 1979, Vintilă Corbul a părăsit România, împreună cu Eugen Burada, stabilindu-se la Paris şi devenind scriitor de limbă franceză. La 11 martie 2004, autorul şi-a lansat în România, la editura Cartea Românească, volumul “Asediul Romei 1527″, în traducerea lui Dragoş Stoenescu şi Pavel Mocanu.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Elena Udrea va returna banii pe care i-a încasat ca avocat al RAAPPS
Stirea urmatoare: La furat cânepă pentru consum de canabis »
px

Stiri Asemanatoare

» A murit Sabin Bălaşa
» Johnny Depp va fi Pălărierul Nebun
» Mariana Nicolesco, contestată
» Ne ducem la Oscar cu „Restul e tăcere”
» ‘Lear’ în regia lui Andrei Şerban
» “Noaptea Devoratorilor de Publicitate”, la Sala Polivalentă
» DJ-ul Armin van Buuren mixează, sâmbătă, la Arenele Romane
» Apocalyptica, Deus şi Jean-Luc Ponty, capete de afiş la festivalul Stufstock
» Tablourile a 11 pictori băcăuani, furate în timpul transportului prin Austria
» Maramureş: A început a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox