În cadrul primului Turneu Ambasadorial Americano-Român de Promovare a Oportunităţilor Economice din România, desfăşurat în perioada 4-8 februarie a.c., ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, s-a referit la oportunităţile oferite de piaţa românească, în cadrul unei conferinţe pe probleme de afaceri din Atlanta, ca fiind “una dintre cele mai dinamice şi fascinante pieţe din Europa”, se afirmă într-un comunicat al Ambasadei SUA în România, primit la ROMPRES.
“Despre România se vorbeşte deseori ca despre cel mai bine ţinut secret din Europa, iar acum din Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadorul Taubman. “Am fost martorul unor schimbări imense în România în timpul mandatului meu de ambasador. România a ieşit din lunga şi neagra noapte a comunismului şi a făcut progrese incredibile în ultimii ani”, a mai spus Nicholas Taubman, care a calificat recentele realizări ale Bucureştiului ca fiind “impresionante”.
România, care a devenit membră a NATO în 2004 şi a aderat la UE la începutul anului 2007, “este o ţară care oferă enorme oportunităţi, cu o piaţă de 22 de milioane de consumatori. Este o ţară bogată în terenuri agricole şi resurse energetice şi minerale, precum şi în capital uman, cu o forţă de muncă bine pregătită. Talentul, priceperea şi ambiţia locuitorilor săi transformă România într-un actor cheie în regiune şi nu numai”, a apreciat ambasadorul SUA.
Nicholas Taubman s-a referit, de asemenea, la aşa-numita “Reîntoarcere în România”, care, în opinia sa, este un semnal încurajator.
“Am auzit multe povestiri în legătură cu inteligenţa românilor, dintre care mulţi care au plecat în circumstanţe foarte dificile şi s-au întors acasă pentru a pune baza unor companii şi pentru a-şi valorifica experienţa dobândită în Occident, unii după mai mult de două decenii”, a spus în context diplomatul american.
În opinia sa, una dintre cele mai de succes poveşti ale României se găseşte în sectorul Tehnologiei Informaţiei (IT). “Nu numai că este recunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice din regiune, continuând să atragă un nivel înalt de investiţii, însă propriile sale inovaţii au început să devină produse recunoscute la nivel global”, a afirmat el.
Ambasadorul Taubman a ţinut, de asemenea, să reamintească vizita în România a lui Bill Gates, de anul trecut. “Cu ocazia inaugurării Microsoft’s Global Technology Support Center la Bucureşti, anul trecut, l-am întrebat pe Bill Gates: De ce România? Răspunsul său a fost simplu – o foarte bună poziţionare geografică, foarte buni ingineri şi excelenţi vorbitori de limbi străine”, a adăugat el.
Diplomatul american a ţinut să amintească faptul că oraşele Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca sunt recunoscute ca fiind puncte fierbinţi industriale şi în domeniul IT. “Ploieştiul şi Craiova devin puncte centrale în construcţia de automobile, în condiţiile în care Ford Motor Company intenţionează să-şi deschidă cea mai mare fabrică a sa din ultimii 36 de ani la Craiova”, a afirmat ambasadorul Taubman, menţionând şi alegerea companiei Nokia de a-şi deschide o nouă fabrică la Cluj.
În opinia ambasadorului Taubman, există foarte multe lucruri în comun între poporul român şi cel american. “Din propria mea experienţă, românii sunt oameni calzi, deschişi şi prietenoşi. Românii sunt foarte muncitori, şi atât SUA, cât şi România cred că, prin muncă multă vieţile noastre pot deveni mai bune”, a spus în încheierea discursului rostit la Atlanta ambasadorul SUA la Bucureşti.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea