În cadrul campaniei “Marea debarasare”, iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, se adunaseră până sâmbătă la prânz 193 de tone de deşeuri electrice şi electrocasnice din întreaga ţară, transmite corespondentul ROMPRES.
Ministrul Mediului, Korodi Attila, care a fost prezent, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, pentru a impulsiona acţiunea, s-a declarat mulţumit de cantitatea colectată şi speră ca până spre seară să se depăşească nivelul atins anul trecut.
Potrivit ministrului Mediului, fruntaşi în acţiunea de “debarasare” au fost locuitorii judeţelor din centrul ţării, urmaţi de cei din Nord-Vest, Sud-Vest şi Capitală.
Acesta a declarat că au fost judeţe în care, asemenea anului trecut, unii cetăţeni au profitat de prilej pentru a-şi însuşi lucrurile scoase în stradă de alţii, însă poliţia comunitară, agenţii de mediu şi autorităţile locale au intervenit.
Astfel de cazuri au fost semnalate în judeţele Satu-Mare, Gorj, Dâmboviţa, Mehedinţi şi Neamţ.
Korodi Attila a declarat că norma impusă de Uniunea Europeană în privinţa colectării deşeurilor electrice şi electronice de patru kilograme pe locuitor este prea mare, pornind de la realitatea că aparatele au o durată de funcţionare mai mare de opt ani, prin urmare cantitatea de deşeuri scade în termeni reali la aproape jumătate.
Ca atare, el e convins că România nu va fi sancţionată pentru neîndeplinirea normei, care are la bază cauze obiective.
Acesta este cel de-al doilea an consecutiv în care se organizează “marea debarasare”.
Anul trecut, pe 3 noiembrie, în întreaga ţară s-au strâns peste 600 de tone de deşeuri electrice de la populaţie, reprezentând mai mult de jumătate din cantitatea colectată de la cetăţeni în cursul întregului an 2006.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea