Rolul consumului de vin asupra organismului a mobilizat lumea medicală care a efectuat cercetări îndelungate pentru a determina influenţa acestuia asupra sănătăţii consumatorilor. Otilia Chiriţă, inginer doctorand în oenologie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi medicină veterinară din Iaşi, suţine că un consum moderat de vin, în special de vin roşu (250- 300 mililitri/zi) are efecte benefice de necontestat. Cnsumul zilnic moderat de vin poate scădea probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare cu 20-30%, combate hipertensiunea, reduce frecvenţa diferitelor forme de cancer şi a altor boli. Comparativ cu toate băuturile alcoolice vinul are cea mai bună reputaţie. Potrivit INS, durata medie de viaţă din judeţele mari cultivatoare de viţă de vie (72,83 în Vrancea) este superioară atât mediei naţionale (71,76 de ani) dar mai ales mediilor din judeţele cu o slabă dezvoltare viti-vinicolă Satu Mare (68 de ani).
Spune-ti parerea