Preşedintele Traian Băsescu consideră că este necesară continuarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina pentru găsirea de soluţii la situaţia din Kosovo. Preşedintele Băsescu s-a referit pe larg la acest subiect, joi seară, cu ocazia rostirii unei alocuţiuni la sediul “German Marshall Fund of United States” din Bruxelles. “Problema Kosovo nu şi-a găsit încă un răspuns. Ar trebui să privim cu maximă atenţie la modul în care Kosovo ar putea conferi un nou înţeles organizării administrative a minorităţilor naţionale, oriunde acestea s-ar afla. Susţinând această abordare, oamenii politici ar trebui să fie conştienţi de faptul că sprijină conferirea de drepturi colective, un concept care contravine standardelor europene şi internaţionale acceptate şi ar putea crea un precedent periculos”, a spus Băsescu.
Şeful statului a abordat acest subiect în contextul referirilor la temele care vor figura pe agenda summit-ului NATO de la Bucureşti. Băsescu a reiterat faptul că România nu va putea accepta o eventuală declaraţie de independenţă a Kosovo. El a spus că România cunoaşte foarte bine realităţile din regiunea Balcanilor de Vest, adăugând că o eventuală declarare unilaterală a independenţei Kosovo ar putea multiplica asemenea acţiuni din partea altor minorităţi care sunt concentrate în alte zone. “Singura soluţie realistă în acest caz este încurajarea unui dialog între Belgrad şi Priştina, bazat pe legislaţia internaţională”, a spus Băsescu.
Întrebat de eurodeputatul Szogor Csaba cum comentează faptul că în ţări precum Finlanda, Italia ori Marea Britanie există drepturi colective pentru minorităţi, Băsescu a răspuns: “Vom felicita aceste ţări când vor acorda minorităţilor naţionale drepturi la acelaşi nivel pe care le au în România”. Pe de altă parte, referindu-se la agenda summit-ului NATO, Băsescu a spus că principalul subiect va fi extinderea şi dezvoltarea parteneriatelor. “Vom fi mândri să deschidem o nouă uşă către NATO la Bucureşti. Aceasta va fi o decizie politică bazată pe realizările şi performanţele fiecărui stat candidat, precum şi pe contextul regional aflat în continuă schimbare. Această schimbare izvorăşte dintr-o nouă percepţie asupra vecinătăţii, a unei noi înţelegeri a oportunităţilor şi provocărilor comune.
A sosit timpul ca Macedonia, Croaţia şi Albania să se alăture României, Bulgariei, Greciei şi Turciei în flancul sud-estic al NATO. Dorim să întâmpinăm noii membri ai Parteneriatului pentru Pace – Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia – cu ocazia primei lor întâlniri cu liderii parteneriatului euro-atlantic şi să le fim alături în efortul de a-şi dezvolta relaţiile cu NATO”, a subliniat preşedintele României.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea