Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Dezbaterile asupra uninominalului, suspendate din lipsă de cvorum
Stire din Politica publicata in 31 Jan 2008.

Şedinţa Comisiilor juridice ale Parlamentului dedicată dezbaterii Legii votului uninominal, act normativ care cuprinde cele trei articole declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum, termenul limită dat de Birourile Permanente ale celor două Camere pentru întocmirea raportului final, care expiră joi, neputând fi respectat.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), Birourile permanente vor trebui să stabiliească un nou termen pentru întocmirea raportului, deoarece următoarea şedinţă a senatorilor şi deputaţilor jurişti pe tema votului uninominal a fost programată pentru săptămâna viitoare. Discuţiile din Comisiile juridice s-au limitat la dezbateri generale şi la principii care ar trebui să stea la baza actului normativ, punctele de vedere ale reprezentanţilor partidelor fiind total diferite.

În cadrul dezbaterilor, reprezentantul UDMR Marton Arpad a propus punerea în acord a legii cu observaţiile Curţii Constituţionale, prin instituirea a patru buletine de vot, pentru colegii uninominale la Senat, pentru colegii uninominale la Camera Deputaţilor, listă naţională pentru Senat şi listă naţională pentru Camera Deputaţilor. Social-democraţii, prin reprezentanţii în cele două comisii – Eugen Nicolicea, Doru Ioan Tărăcilă şi Anghel Stanciu – au susţinut două principii posibile: fie formula cu un cadidat, un colegiu şi dublarea numărului de colegii la nivel naţional, fie introducerea listei la nivel judeţean care să fie votată, principiu existent în sistemul german de vot. Liberalii, în frunte cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, au susţinut la unison renunţarea cu totul la orice fel de listă şi parcurgerea exclusivă la vot a celor trei articole declarate neconstituţionale, soluţie care nu ar impune modificări suplimentare ale actului normativ.

Democratul Daniel Buda a insistat, din nou, pe ideea unui vot uninominal în două tururi de scrutin, similar celui pentru alegerea primarului, sistem suspus, de altfel, referendumului iniţiat de preşedintele Traian Băsescu, iar PRM a rămas pe ideea că nu doreşte în nici un fel vot uninominal. După mai bine de două ore de dezbateri, senatorii şi deputaţii jurişti nu au ajuns la nici un consens, nefiind acceptată nici măcar propunerea depunerii unor amendamente asupra actului normativ care să stea la baza discuţiilor viitoare.Potrivit vicepreşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, cel care a condus lucrările, înainte de orice altceva, trebuie un acord politic pentru stabilirea principiului care va sta la baza modificării legii şi abia apoi se pot depune amendamente.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Stripteuză la Balul Operei
Stirea urmatoare: Firme de deszăpezire amendate »
px

Stiri Asemanatoare

» În România nu există tradiţie democratică
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia
» Radovan Karadzici a fost arestat
» Elena Băsescu nu mai candidează
» ALEGERI FĂRĂ ION ILIESCU
» Ministerul Transporturilor a solicitat 600 milioane de euro la rectificarea bugetară
» Năstase: Grupul de la Cluj nu a făcut bine că a demisionat
» Dâncu, Rus şi Puşcaş au demisionat din funcţiile deţinute în PSD
» Piedone: PD-L a votat cu PSD la sectorul 4, în interesul cetăţenilor

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox