România nu are tradiţie democratică, dar are avantajul că este o ţară foarte vie, consideră analistul rus Vladimir Vedraşko, comentând la postul rus Radio Svoboda /Radio Libertatea/ situaţia din România, în contextul recentelor alegeri prezidenţiale.
‘În România nu există tradiţie democratică, iar ţara care nu are această tradiţie nu are nici instrumente solide pentru a lucra în cadrul UE’, a afirmat Vladimir Vedraşko, fost corespondent al ziarului Pravda la Bucureşti. ‘Dar în România există un imens entuziasm al oamenilor. Sunt gata să lucreze mult. Sunt extraordinar de entuziaşti şi de ageri. Merg prin ţară, prin toată lumea. Îşi organizează întreprinderi. Unele din acestea se prăbuşesc, altele merg înainte. Este o ţară tânără, foarte vie’, a adăugat comentatorul rus.
Referindu-se la Republica Moldova, Vladimir Vedraşko a apreciat că această problemă este de actualitate pentru politica românească, însă analistul se declară sceptic că moldovenii vor primi mai uşor cetăţenia română, aşa cum au promis autorităţile de la Bucureşti. ‘Problema moldoveană este întotdeauna actuală pentru politica românească. Este suficient să spunem că preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu declara că nu recunoaşte graniţa cu Moldova. Problema relaţiilor cu statul vecin este una încordată. Mulţi cetăţeni moldoveni aşteaptă obţinerea cetăţeniei române. Există şi un mit că aceasta se va face foarte repede şi uşor şi că, într-un regim cât mai favorizant, în câteva luni ei să primească cetăţenia. Dar este un neadevăr. Ştiu oameni din Moldova care de şase ani aşteaptă obţinerea cetăţeniei române’, a declarat Vedraşko.
În context, observatorul rus constată că nici o forţă politică de la Bucureşti nu a promovat în actuala campanie electorală unirea Republicii Moldova cu România. ‘Această problemă a fost considerată neactuală. O problemă indirectă, legată de cea moldoveană, este relaţia cu UE. UE nu poate, în interiorul României, să primească în componenţa sa încă o problemă teritorială’, a afirmat Vladimir Vedraşko.
El s-a abţinut să dea un pronostic în privinţa rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din România, programat pentru 6 decembrie, având în vedere diferenţa mică de voturi între primii doi clasaţi, preşedintele Traian Băsescu şi liderul social-democrat Mircea Geoană, dar şi modul cum au votat alegătorii în diferite regiuni ale României.
Sursa: Agerpres
Spune-ti parerea