Trimisul special al ROMPRES, Georgiana Tănăsescu, transmite: Dezvoltarea relaţiilor de colaborare pe linie parlamentară, dar şi în plan executiv, dintre România şi China, este unul dintre subiectele discutate, duminică, la Beijing, de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, şi preşedintele Comitetului Naţional al Confederaţiei Consultative Politice a Poporului Chinez, Jia Qinglin.
Dialogul a fost prilejuit de vizita oficială pe care o face, la Beijing, în perioada 21-27 iunie, o delegaţie senatorială condusă de Nicolae Văcăroiu, ca răspuns la invitaţia lui Jia Qinglin, preşedintele Comitetului Naţional al Confederaţiei Consultative Politice a Poporului Chinez.
”Am ales să mă însoţească o echipă parlamentară alcătuită din senatori de la toate partidele politice, pentru a ne implica şi noi în încheierea unor acorduri necesare pentru găsirea unei modalităţi de echilibrare a balanţei comerciale între România şi China, acorduri care ne-ar permite într-un termen mediu să penetrăm cu o serie de produse pe piaţa chineză”, a declarat Văcăroiu.
El a arătat în continuare: “Mă refer aici la acordul cadru privind agricultura, domeniul sanitar veterinar, dar şi la un acord privind forţa de muncă, mai ales în contextul actual, când, într-o serie de sectoare vitale, ţara noastră se confruntă cu o lipsă accentuată de forţă de muncă, din cauza plecării peste graniţe a celor peste două milioane de români, lăsând descoperite sectoare în domeniul construcţiilor, industriei textile, industriei uşoare, în general, dar şi în industria hotelieră. Dacă ar fi să fac un calcul, în România, am mai avea nevoie stringentă de forţă de muncă de aproape 500 000 de oameni”.
Acesta a afirmat că vede în China ‘’soluţia” la problema lipsei de personal, datorită faptului că ea deţine, în toate domeniile, forţă de muncă inclusiv calificată.
”Nu aduc doar forţă de muncă brută, ci aduc oameni care au deja o pregătire în domeniu, şi asta contează.Vrem ca un astfel de acord să se finalizeze cât mai repede, să prindă viaţă şi să-l punem în practică”, a adăugat Văcăroiu.
Un alt obiectiv discutat la întâlnirea dintre cei doi demnitari l-a constituit şi înfiinţarea în Beijing a Institutului Cultural Român, primul de acest gen din Asia.
”China are un institut apropiat de Institutul cultural, cel de la Sibiu, denumit Confucius, este un punct de plecare, ne putem lega de el. Bineînţeles că nu am pus atunci condiţii de reciprocitate, pentru că nu era cazul, dar cred eu că, având întâlniri la nivel de şefi de stat, de prim-miniştri, se poate rezolva fără probleme”, a mai spus preşedintele Senatului.
El a scos, totodată, în evidenţă împlinirea, anul viitor, a 60 de ani de relaţii diplomatice româno-chineze.
”Cu acest prilej am venit cu propunerea să facem mai multe manifestări şi în China, dar şi la Bucureşti, dar am dori să facem şi o reuniune la nivelul Senatului şi a Comitetului Naţional al Confederaţiei Consultative Politice a Poporului Chinez, sau pur şi simplu la nivelul Parlamentului cu cele două Camere care există în China. Acest lucru a fost acceptat cu mare plăcere de gazdele noastre”, a subliniat Văcăroiu.
El a amintit, de asemenea, şi despre împlinirea a 15 ani de cooperare între instituţia condusă de el şi cea din China.
Cu ocazia întâlnirii, Văcăroiu a vorbit gazdei sale despre faptul că, în România, au avut loc alegeri locale şi că, posibil, în noiembrie, va fi şi scrutinul pentru parlamentare.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea