Subiectul taxei de poluare auto a fost tratat sub aspectul greşit al colectării unor venituri suplimentare la buget, iscând o campanie care a luat forma unei instigări la nesupunere civică, a declarat joi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la începutul întâlnirii consultative cu organizaţiile civice pe tema taxei de poluare auto.
“Mi se pare mai grav, dincolo de o dezbatere firească în care criticile pot fi exprimate oricând şi cred că acesta este rolul media, că s-a trecut cu mult peste această atitudine şi a fost chiar o campanie violentă de instigare la nesupunere civică, ceea ce mi se pare că depăşeşte limitele raţionalului”, a afirmat premierul Tăriceanu.
Şeful Executivului a subliniat că tema a stârnit numeroase controverse şi puncte de vedere critice, dar scopul taxei nu este acela de a aduce venituri suplimentare la buget, iar această abordare “îngustă” a taxei de poluare auto a fost frecventă în mass-media.
“Senzaţia mea este că subiectul a fost dezbătut într-un mod îngust. S-a avut în vedere un singur aspect, care de la început vreau să vă spun că este greşit şi anume acela că taxa de primă înmatriculare este o modalitate de aducere de bani la buget. Greşit! Taxa de primă înmatriculare nu a fost aşa ceva şi proiectul pe care îl avem de taxă de poluare a automobilelor iarăşi nu vizează acest lucru, de a umple bugetul, cu toate că din acest buget se fac proiectele de infrastructură, se dau fonduri la sănătate, educaţie sau protecţia mediului sau în alte domenii”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.
La întâlnirea consultativă cu organizaţiile civice pe tema taxei de poluare auto au fost prezenţi, alături de premier, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul Mediului, Attila Korodi, şi şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
Din partea organizaţiilor civice, la reuniune au fost prezenţi reprezentanţii asociaţiilor “Salvaţi Dunărea”, “Mai mult verde”, “Kogayon”, “Eco Europa”, “Eco Civica”, ai Centrului Regional de Protecţie a Mediului şi Centrului de Politici Economice de Dezvoltare Durabilă.
Executivul a decis, la sfârşitul lunii ianuarie, să amâne aprobarea modificărilor convenite cu Comisia Europeană referitoare la această taxă până la discutarea cu liderii partidelor parlamentare a necesităţii taxei pentru protecţia mediului şi realizarea de consultări cu societatea civilă.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, anunţa atunci că premierul Călin Popescu-Tăriceanu a decis ca, deocamdată, să nu se aprobe o ordonanţă de urgenţă privind taxa de poluare auto, până la încheierea consultărilor cu partidele parlamentare şi societatea civilă, dar a subliniat că, în opinia sa, aceste discuţii ar trebui să se termine în maximum două săptămâni.
Vosganian preciza că, deşi este tentant pentru partide din punct de vedere electoral să se pronunţe împotriva taxei, în eventualitatea eliminării ei, ar avea de suferit programele de mediu şi de sănătate.
Surse:ROMPRES
Spune-ti parerea