Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, că Executivul nu a prevăzut care vor fi sumele necesare pentru restituirea unor părţi din taxa auto, întrucât unii dintre plătitori ar putea să renunţe la solicitarea sumelor cuvenite, potrivit noii formule a taxei.
“Este dificil de spus, pentru că ele se bazează pe comportamentul voluntar al cetăţenilor. Există unii care vor dori, alţii care vor considera că nivelul sumei nu justifică implicarea în toate procedurile. Tot ce pot să vă spun este că la nivelul sumelor implicate în această taxă ele sunt ceva mai mari decât cele pe care le prevăzusem”, a declarat Vosganian, după şedinţa de guvern de miercuri.
El a explicat, însă, că Executivul va avea resursele necesare restituirii taxelor către contribuabilii care au plătit conform vechii formule.
“V-am dat cifra de 147.000 de înmatriculări noi în primul trimestru al acestui an, astfel încât vor fi resurse să acoperim aceste sume. Faptul că numai în primul trimestru s-au înmatriculat un număr record de automobile arată, totuşi, că taxa auto nu a fost prohibitivă şi nici nu a fost în măsură să slăbească interesul românilor de a achiziţiona maşini noi sau la mâna a doua din străinătate”, a explicat ministrul.
El a evitat să ofere şi cifre referitoare la nivelul sumelor încasate de Fisc din taxa auto, până în prezent: “Nu vreau să vă dau cifre aproximative”.
Referitor la o posibilă suprapunere a taxei auto vechi cu cea nouă, Vosganian a explicat că “taxa veche s-a oprit înainte de 1 iulie, taxa nouă intră în vigoare de la 1 iulie”.
“Nu cunosc situaţii în care aceeaşi persoană să fie taxată de două ori”, a mai spus el.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat nemulţumit, miercuri, de “modul defectuos” de gestionare a procesului de aplicare a taxei auto.
“Nu sunt mulţumit. Astăzi, la începutul şedinţei, am avut o discuţie destul de neplăcută inclusiv cu preşedintele ANAF şi am reproşat modul defectuos în care se derulează această acţiune. Normele au fost aprobate destul de târziu şi nu a existat timpul necesar pentru pregătirea la nivelul administraţiilor fiscale. Am văzut şi eu, la televizor, imaginile. Este o lipsă de pregătire. (…) Acest lucru trebuia făcut într-un timp cât se poate de scurt”, a declarat premierul, la finalul şedinţei de Guvern.
Decizia de calcul a taxei pe poluare pentru autovehicule se emite în termen de două zile de la data solicitării, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
În cazul autoturismelor achiziţionate în leasing, termenul de emitere a deciziei de calcul este de cinci zile.
Potrivit procedurii prezente, contribuabilii depun cererea de emitere a deciziei la registratura organului fiscal şi, la momentul depunerii cererii, află şi când se pot prezenta pentru ridicarea deciziei.
Cei care nu mai deţin dovada plăţii taxei speciale, odată cu depunerea cererii de restituire trebuie să solicite administraţiei fiscale eliberarea unei copii după documentul de plată existent la unităţile Trezoreriei Statului. Documentul eliberat completează cererea de restituire depusă de contribuabil, în cadrul procedurii interne. Contribuabilul nu trebuie sa ridice personal copia documentului de plată.
Contribuabilii care în perioada cuprinsă între data plăţii taxei speciale şi solicitarea restituirii diferenţei de taxă şi-au schimbat domiciliul depun cererea la organul fiscal în a cărui evidenţă se află la data depunerii cererii.
Dacă se depun documente justificative, certificate sau alte înscrisuri într-o limbă străină, acestea vor fi însoţite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizaţi.
Contribuabilii urmează să se adreseze Registrului Auto Român (RAR) în vederea înscrierii în cartea de identitate a vehiculului, după caz, a emisiilor de dioxid de carbon (CO2).
Acestea sunt necesare numai calculului taxei pe poluare pentru autovehiculele din categoria M1 (autoturismele de pasageri cu maxim opt locuri) cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6.
Pentru autovehiculele care urmează a se înmatricula în România, începând cu data de 1 iulie 2008, persoana în numele căreia se înmatriculează autovehiculul trebuie să facă dovada plăţii taxei pe poluare. În cazul în care persoanele fac dovada achitării taxei speciale pentru autovehicule, potrivit Codului fiscal, acestora li se va restitui la cerere suma plătită cu acest titlu ca fiind nedatorată.
Restituirea taxei nu este posibilă dacă autovehiculul a fost înstrăinat. Persoana care solicită restituirea trebuie să depună documentele prevăzute de normă. Persoana care deţine autovehiculul în proprietatea sa trebuie să facă şi dovada că a plătit taxa.
Vechimea autovehiculului pentru calculul taxei se determină în funcţie de data primei înmatriculări şi nu pe baza anului înscris în rubrica 5 a cărţii de identitate a vehiculului, care este aferentă anului fabricaţiei.
Data primei înmatriculări se preia din documentul autentificat, prezentat de contribuabil în acest sens.
Taxa de primă înmatriculare auto, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, a fost înlocuită, începând de la 1 iulie, de taxa de poluare pentru autovehicule.
Sursa: ROMPRES
O opinie pentru "Vosganian: Unii dintre plătitori nu vor dori să li se restituie vechile taxe auto"
NOUA TAXA ESTE CONCEPUTA DE O MINTE CARE NU JUDECA,CUM SE POATE CA LA O MASINA NON EURO MAI VECHE DE 12 ANI(MASINA CARE POLUEAZA ENORM) SA FIE TAXA DE 280 EURO IAR PENTRU UNA CU EURO 4 SAU 5 TAXA SA SA FIE MAI MARE.?
PENTRU RECUPERAREA DIFERENTEI DE TAXA SE CER EMISIILE DE CO2.CE TAXA TREBUIE SA MAI PLATIM SI PENTRU ACEST LUCRU SI CAT TIMP TREBUIE SA PIERDEM PE LA RAR.
DOMNUL Vosganian STIE ACEST LUCRU.A FOST MACAR O DATA LA RAR
Spune-ti parerea