Sute de hectare de terenuri agricole au fost acoperite de apele revărsate ale Crişului Alb, transmite corespondentul ROMPRES.
După cum a precizat duminică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, lt. Sorina Ambruş, problemele în judeţul Arad au început încă de sâmbătă, când pe Crişul Alb şi pe Valea Sartiş, în zona comunei Craiva, cota de pericol a fost depăşită cu 40 de centimetri.
Potrivit sursei citate, în zona comunei Craiova au fost inundate 20 de hectare de teren arabil şi cinci hectare de păşune, apele apropiindu-se de casele din localitate, însă nu a fost afectată nicio gospodărie. Alte 400 de hectare de teren agricol în zona comunei Almaş, 200 ha în zona comunei Dieci şi tot 200 ha în zona comunei Hălmagiu se aflau sub ape, duminică.
Sâmbătă, în zona comunei Gurahonţ, nivelul apelor Crişului Alb a depăşit cota de atenţie cu 14 cm, iar la Beliu a fost atinsă cota de atenţie. Duminică, însă, la Gurahonţ, Crişul Alb depăşise cota de inundaţii cu 62 cm, nivelul apelor continuând să crească.
Tot în bazinul Crişului Alb, în comuna Târnova, Valea Mare a depăşit încă de sâmbătă cota de inundaţii cu 50 cm, iar Valea Cigherului era şi în creştere în zona comunei Vasile Goldiş.
Din cauza revărsării apelor, drumul judeţean 708 a devenit impracticabil pe două zone, totalizând patru kilometri. Situaţia cea mai critică este pe porţiunea Dieci-Revetiş, drum care a devenit impracticabil pe o lungime de doi kilometri, din cauza faptului că lama de apă care acoperă carosabilul a atins 35 cm. O situaţie similară este şi pe porţiunea dintre localităţile Revetiş şi Crocna, drumul fiind impracticabil tot pe o lungime de doi kilometri. De asemenea, duminică după-amiază, drumul judeţean 792 E, Dieci – Dezna, a fost acoperit cu o lamă de apă cu înălţimea de 10-15 cm.
Tot din cauza precipitaţiilor abundente, duminică, după mai bine de o oră, circulaţia pe drumul naţional 7 s-a desfăşurat pe un singur sens, în zona comunei Săvârşin, după ce un copac, cel mai probabil putred, s-a prăbuşit de pe versantul muntelui pe carosabil, blocând circulaţia.
“De menţionat că, din cauza ploilor abundente din ultimele zile, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a instituit, începând de sâmbătă de la ora 17,00, codul portocaliu pentru depăşirea cotelor de inundaţie pe râurile Crişul Alb şi Valea Sartiş, cod care a fost prelungit până luni, la ora 14.00″, a precizat lt. Sorina Ambruş.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea