Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Trasee montane pe bicicletă şi călare în zona Damiş-Roşia
Stire din Regionale publicata in 04 Feb 2008.

Ecoturiştii pasionaţi şi-ar putea alege ca destinaţie în vara acestui an zona montană Damiş-Ponoraş-Roşia, cu Peştera Gălăşeni, care se află în programul de activitate al Fundaţiei Ecotop din Oradea. Satul Damiş, împrăştiat pe coaste de munţi, reprezintă una dintre puţinele aşezări permanente situate în întregime în aria montană, la o altitudine de peste 900 de metri. Neatins de poluare, cu drumuri încă neasfaltate, dar cu poteci bătute de săteni, zona invită la drumeţii fie cu pasul, fie cu biciclete, călare sau în trăsuri.

Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, în vara acestui an se va da în folosinţă centrul de închiriere a bicicletelor, iar din toamnă vor putea fi folosite şi trăsurile sau caii. Dacă amenajarea Peşterii Gălăşeni va începe abia către sfârşitul anului, traseele montane vor fi organizate imediat ce vremea o va permite, pe potecile deja existente, fără a se recurge la marcaje turistice, urmând ca acestea să lege zona satului Damiş de satul Roşia. Un alt obiectiv este lansarea unui brand al produselor locale care vor fi ambalate într-un mic atelier. Pentru localnicii care doresc se va organiza un curs profesionist de ghizi pentru ariile protejate, speoturism şi ecoturism. Foaia “Observatorul satelor” – distribuită gratuit, lunar, începând cu luna februarie, va asigura informarea sătenilor.

Pe traseele pentru plimbare sau turism ecvestru se vor amplasa panouri referitoare la zonă şi locuri de popas. Se încurajează şi amenajarea unor pensiuni care să asigure minimul necesar de confort la un preţ rezonabil, a mai precizat Togor. Pentru a duce proiectul la bun sfârşit, Ecotop a aderat la Asociaţia pentru Ecoturism din România, care va fi principalul furnizor de turişti. Protecţia naturii şi dezvoltarea rurală se vor regăsi şi în mai multe publicaţii referitoare la zona Damiş-Ponoraş-Roşia şi la peştera Gălăşeni, într-un manual privind managementul resurselor locale, tratarea deşeurilor din gospodărie etc.

Întreaga zonă Damiş-Roşia, extrem de bogată în specii de floră ocrotite, de interes comunitar şi în fenomene carstice deosebite, va face obiectul unor studii de specialitate pentru a fi declarată rezervaţie naturală. Activităţile pe care şi le propun membrii fundaţiei de mediu sunt susţinute financiar de Administraţia Fondului pentru Mediu, Programul Naţiunilor Unite prin GEF – SGP, Fundaţia pentru Parteneriat, Peace Corps. O parte importantă revine organizaţiei, care trebuie să asigure contribuţia financiară proprie. Derularea multora din activităţi se realizează în parteneriat cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Documentele CNSAS ar trebui predate la Arhivele Naţionale
Stirea urmatoare: Parlamentul şi partidele trebuie să rezolve criza de la CNSAS »
px

Stiri Asemanatoare

» Contre cu scântei între Dinamo şi FR Ciclism!
» Armstrong câştigă din nou
» Bihor: Festivalul cântecului, dansului si portului popular
» Parc natural de dezvoltare în Pădurea Craiului
» Campanie pentru ape curate
» Cartofi infestaţi, din import, pe masa consumatorilor
» Ghidat de GPS, un italian a rămas înzăpezit
» În premieră naţională, schimb de date poliţieneşti transfrontaliere în sistem IT
» Speculanţi italieni, prinşi pe stradă
» Certificat de naştere eliberat în 30 de minute

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox