Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Documentele CNSAS ar trebui predate la Arhivele Naţionale
Stire din Politica publicata in 04 Feb 2008.

Federaţia Arhiviştilor din România (FAR) susţine că documentele păstrate în prezent de CNSAS ar trebui preluate de Arhivele Naţionale, în cazul în care CNSAS n-ar mai putea deţine fondul arhivistic, în contextul deciziei de neconstituţionalitate a legii de funcţionare a instituţiei. “În cazul în care se statutul legal al CNSAS nu va mai permite acestei instituţii să deţină arhiva preluată până acum, FAR solicită ca aceste fragmente de fonduri arhivistice să fie transferate deîndată în custodia Arhivelor Naţionale, urmând ca, prin decizie a autorităţilor în drept, să li se stabilească regimul de acces şi cercetare”, se arată într-un comunicat al FAR, remis, duminică, ROMPRES. Arhiviştii avertizează că eventuala mutare a dosarelor din depozitele CNSAS ar putea pune în pericol integritatea documentelor.

“Orice nouă mutare de custodie a documentelor existente în depozitele CNSAS poate reprezenta un factor de insecuritate major la adresa existenţei acestor arhive, parte a surselor documentare cu valoare istorică pentru trecutul recent al României”, precizează organizaţia profesională a arhivarilor. Motivându-şi solicitările, FAR pune la îndoială faptul că CNSAS a respectat până acum principiile arhivisticii în păstrarea dosarelor, precum şi faptul că organizaţiile de cercetare ar avea personal calificat să păstreze arhivele şi să le pună la dispoziţia utilizatorilor.

“Nu suntem nici până acum întru totul convinşi că, în alcătuirea şi utilizarea arhivei preluate, CNSAS a respectat principiile comune arhivisticii la nivel internaţional, cum sunt – spre exemplu, principiile provenienţei şi ale respectului faţă de structura dată de creator. Considerăm, de aceea, cu atât mai mult, că un nou transfer dinspre CNSAS către o altă instituţie decât cea a Arhivelor Naţionale nu ar face decât să afecteze grav valorile de bază ale documentului de arhivă: autenticitate, integritate, credibilitate”, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Referendum pentru pistă de raliu pe islazul comunal
Stirea urmatoare: Trasee montane pe bicicletă şi călare în zona Damiş-Roşia »
px

Stiri Asemanatoare

» Piedone: PD-L a votat cu PSD la sectorul 4, în interesul cetăţenilor
» INSOMAR: Oprescu – 54,3%, Blaga – 45,7%
» PSD l-a lăsat pe Diaconescu singur în Bucureşti
» Alianţă electorală între PNŢCD şi PNG-CD pentru Capitală
» PD-L cere Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru continuarea actitivăţii CNSAS
» Tăriceanu promite că PNL şi Guvernul vor scoate CNSAS din impas
» Cezar Ivănescu – decizie de colaborare cu securitatea
» În România nu există tradiţie democratică
» A scăzut numărul turiştilor în hotelurile bucureştene
» Viaţa în Bucureşti, mai ieftină


O opinie pentru "Documentele CNSAS ar trebui predate la Arhivele Naţionale"

  1. antoniu petru antoniu petru February 4th, 2008 at 7:14 pm

    iata, in sfarsit, un punct de vedere al celor care stiu meserie!


Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox