Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Premieră chirurgicală naţională
Stire din Sanatate publicata in 14 Feb 2008.

Chirurgii de la Clinica de Chirurgie II a Spitalului Judeţean Timişoara au realizat, în această săptămână, o intervenţie chirurgicală fără cicatrice exterioare, ceea ce înseamnă o premieră naţională, transmite corespondentul ROMPRES.
Prof. dr. Lazăr Fulger, şeful Clinicii, a declarat, într-o conferinţă de presă, că intervenţia de extirpare a apendicelui s-a realizat la o pacientă de 24 de ani, prin metoda NOTES.
“A fost o apendicectomie transvaginală, dar nu am executat tăietura prin exterior, pentru a evita cicatricea, ci prin orificiul vaginal, fiind minim invazivă”, a explicat profesorul Fulger.
Tehnica este dintre cele mai noi din chirurgia minim invazivă, fiind prezentată cu doar trei ani în urmă la un congres european de specialitate. Ea se bazează pe abordarea cavităţii abdominale prin orificiile naturale, respectiv, gură, vagin, rect sau ombilic, astfel încât pacientul nu rămâne, practic, cu nicio cicatrice.
Procedura, denumită în engleză NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery), are ca avantaje reducerea traumatismelor produse pacienţilor, scurtarea timpului de spitalizare şi o recuperare mult mai rapidă. Pe plan mondial, s-au efectuat până în prezent circa 200 de intervenţii prin tehnica NOTES.
Echipa operatorie din Timişoara a inclus doi chirurgi – prof. dr. Fulger Lazăr şi conf. dr. Ciprian Duţă (Clinica II Chirurgie)- şi un gastroenterolog, conf. dr. Adrian Goldiş (Clinica de Gastroenterologie). Cele două clinici colaborează, de altfel, în mai multe proiecte de cercetare.
Intervenţia a reuşit, iar pacienta este gata pentru externare, după doar două zile de la operaţie, cu foarte puţine dureri. După o apendicectomie clasică, ea ar fi rămas în spital între cinci şi şapte zile.

Stiri:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Jumătate dintre femei planifică să facă sex de Sf. Valentin
Stirea urmatoare: Yahoo! ar putea încheia un contract de colaborare cu News Corp »
px

Stiri Asemanatoare

» Intervenţie chirurgicală în premieră naţională la Târgu Mureş
» Clinicile private, o afacere în stagnare
» Segmentul corporate trage în jos piaţa serviciilor medicale private
» George W. Bush i-a transmis sănătate lui Dalai-lama
» Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei continuă
» Starea sănătăţii lui Kim Jong-Il ar putea afecta securitatea Japoniei
» Supermarketuri care dăunează grav sănătăţii
» Doctorii spun de ce să vă lăsaţi de fumat
» Infertilitatea, o boală la modă
» Recomandări ale Ministerului Sănătăţii împotriva efectelor caniculei

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox