Conform unui studiu realizat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), aproape jumătate din femeile chestionate (46%) au susţinut că planifică să aibă contact sexual în noaptea de Sf. Valentin.
Din cele care au pregătit o noapte romantică de Ziua Îndrăgostiţilor, doar o treime au precizat că vor folosi metode de contracepţie moderne, precum contraceptive orale sau prezervativul.
În alegerea unei metode contraceptive, 23% dintre persoanele participante la studiu au mărturisit că se sfătuiesc cu prietenele, 13% se informează de pe internet, iar 10% au încredere în recomandările partenerului. În continuare, doar jumătate dintre femei ar apela la un medic (ginecolog, de planificare familială sau medic de familie) pentru a alege o metodă contraceptivă, relevă acelaşi studiu.
Conform statisticilor SECS, 85 din 100 de femei active sexual care nu folosesc nicio metodă contraceptivă rămân însărcinate în decursul unui an.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ pentru mediul urban – 1.110 femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 35 ani, active sexual.
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, ONG cu activitate în domeniul sănătăţii reproducerii, furnizării de servicii de planificare familială şi educaţiei în contracepţie, marchează sărbătoarea de Sf. Valentin în Bucureşti printr-o acţiune adresată tinerilor activi sexual. Cu acest prilej, SECS va împărţi peste 50.0000 de broşuri informative privind metodele contraceptive disponibile oricărui cuplu modern din România.
“Oferim, astfel, recomandări specializate în materie de contracepţie şi comportament sexual responsabil, pentru evitarea sarcinilor neplanificate, mai ales în această perioadă când mesajele legate de nevoia manifestării iubirii în cuplu ne asaltează din toate părţile”, a declarat directorul executiv al SECS, dr. Borbala Koo.
Acţiunea a fost dublată şi de prezenţa SECS la Târgul “D’ale Îndrăgostiţilor”, de la Sala Dalles. La standul “Dragoste fără griji”, cuplurile au putut beneficia de consilere gratuită şi specializată referitoare la metodele contraceptive moderne.
Totodată, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală face o serie de recomandări în materie de contracepţie pentru “o bună purtare sexuală” de sărbătoarea iubirii.
“De Sf. Valentin facem declaraţii de dragoste, oferim cadouri. Dacă vrem ca momentele plăcute să se prelungească şi după 14 februarie, trebuie să acordăm atenţie şi pregătirilor pentru “Dragostea fără griji”…de Sf. Valentin”, spune directorul executiv al SECS.
ONG-ul atrage atenţia că fiecare contact sexual neprotejat poate duce la apariţia unei sarcini sau la contractarea unei infecţii cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.
Pentru evitarea acestor riscuri, SECS recomandă folosirea unei metode contraceptive moderne, sigură şi eficientă, cum ar fi prezervativele, pilulele, steriletul, contraceptivele injectabile. De asemenea, este de preferat şi o dublă protecţie: un contraceptiv eficient în evitarea sarcinilor nedorite şi prezervativul – pentru evitarea infecţiilor cu transmitere sexuală.
În cazul unui partener stabil, se poate folosi o metodă contraceptivă hormonală (de ex: pilula orală, injecţiile etc). Acestea au o eficienţă foarte ridicată în evitarea sarcinilor nedorite şi pot avea şi beneficii suplimentare pentru sănătate.
Pentru o metodă hormonală (pilula combinată, minipilula, sistemul intrauterin, implantul, injecţiile), este nevoie de opinia medicului specialist pentru recomandarea metodei contraceptive potrivite, spun specialiştii SECS.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea