Cei care au suferit în urma participării la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, aproximativ 150 de persoane, vor primi compensaţii de la stat, în urma unei ordonanţe de urgenţă adoptate, miercuri, de Guvern, pentru completarea Legii 341/2004, privind recunoştinţa faţă de revoluţionarii din decembrie 1989.
“Această categorie de persoane va beneficia de prevederile legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989″, a declarat primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa de guvern.
Astfel, beneficiarii actului normativ vor avea acces la o indemnizaţie viageră lunară şi la gratuităţi la transportul în comun urban şi feroviar, vor avea prioritate în obţinerea unor locuinţe sociale, din fondul disponibil, la primirea de proteze gratuite şi la atribuirea fără plată a unui loc de veci, conform actului normativ.
De asemenea, această categorie de persoane va beneficia de scutirea la plata impozitelor şi taxelor pentru locuinţa şi terenul din proprietate şi de posibilitatea pensionării cu cinci ani mai devreme decât prevede legislaţia muncii.
Cei care doresc să beneficieze de prevederile ordonanţei trebuie să fi avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987. Dovada acestui lucru se face cu înscrisuri oficiale eliberate de organele competente, din care să rezulte privarea de libertate în locuri de deţinere, cu una dintre următoarele consecinţe: stabilirea domiciliului obligatoriu, strămutarea într-o altă localitate şi deportarea.
Potrivit Guvernului, de aceleaşi drepturi beneficiază urmaşii celor decedaţi – soţul supravieţuitor, copiii şi părinţii celui decedat.
Constatarea acestor calităţi se face de către direcţiile de muncă şi protecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociaţiei “15 Noiembrie 1987″, precizează sursa citată.
Nu pot beneficia de prevederile actului normativ adoptat de Guvern persoanele care au făcut parte din aparatul de represiune, Securitate şi Miliţie sau au colaborat cu Securitatea.
De asemenea, actul normativ mai prevede că sediul Asociaţiei participanţilor la revolta muncitorească, aflat în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale şi pentru care există un contract de închiriere, se transmite în folosinţă gratuită organizaţiei, pe durata existenţei acesteia.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea