Trei volume cuprinzând documente cenzurate în trecut din opera politico-diplomatică a lui Nicolae Titulescu au fost lansate, marţi, de Fundaţia Europeană “Titulescu”, în anul în care se împlinesc 125 de ani de la naşterea marelui diplomat şi om politic român.
Lucrarea “Nicolae Titulescu. Opera politico-diplomatică (1 ianuarie-31 decembrie 1937)” cuprinde, în cele trei volume întinse pe aproape 2.500 de pagini, aproximativ 400 de documente, printre care “Politica externă a României. 1937″, “aşa-numita ‘carte secretă’ respinsă, interzisă de toate regimurile totalitare, carlist, antonescian, ceauşist”, după cum a precizat coordonatorul ediţiei, istoricul George G. Potra.
Pentru prima dată sunt reunite, în cele trei volume, marile discursuri şi cuvântări rostite, în 1937, în Marea Britanie, Franţa, Cehoslovacia, după ce Nicolae Titulescu fusese înlăturat din Guvernul României, în care deţinuse funcţia de ministru de Externe.
Documentele sunt publicate în română, engleză şi franceză.
Preşedintele Fundaţiei “Titulescu”, deputatul Adrian Năstase, a apreciat că lucrarea lansată ar putea oferi un model de comportament diplomatic şi politic actualilor conducători ai României, în contextul în care perioada abordată cuprinde momentele dificile ale scoaterii brutale din scenă a lui Nicolae Titulescu.
“Cartea aceasta prezintă, în mod paradoxal, un Titulescu după Titulescu. Este anul celei mai mari suferinţe, nu neapărat fizice, ci morale, psihice, pentru că în 1936 el a fost scos din Guvern şi apoi a început un exil interior şi exterior, o împingere a sa la periferia societăţii româneşti. Anii aceia au însemnat sfârşitul perioadei de glorie şi, în acelaşi timp, au reprezentat testul unei atitudini extrem de solide. Lucrarea ar putea oferi o pildă asupra felului în care trebuie să gândeşti în politica externă în favoarea interesului naţional şi, apoi, a felului cum trebuie să scrii, pentru că textele lui Titulescu sunt scrise cu o frumuseţe de stil rară”, a declarat, pentru ROMPRES, Adrian Năstase.
De asemenea, prezent la eveniment, profesorul Ioan Scurtu a apreciat că lucrarea monografică “degajă limpede efortul lui Titulescu de a-şi servi în continuare patria şi de a păstra regimul democratic din ţara noastră, după ce fusese înlăturat din Guvern”.
La lansare au mai participat şi academicienii Dan Berindei şi Florin Constantiniu, care au apreciat demersul editorial şi profesionalismul tratării surselor de către echipa de istorici condusă de George G. Potra.
La lansarea volumelor, Adrian Năstase a mulţumit ironic Guvernului pentru faptul că nu a sprijinit apariţia lucrării.
“Am încercat să introduc aceste volume în nişte programe care să fie finanţate de Guvern, prin Ministerul de Externe sau Ministerul Culturii. Nu am reuşit. Mă bucur, însă, că am reuşit să găsim un sprijin de la cei care au înţeles că Titulescu nu este al membrilor fundaţiei, ci este o parte din patrimoniul intelectual al românilor”, a precizat fostul premier.
Cele trei volume au fost lansate cu sprijinul firmei Central Residential Park SA, membră a Grupului Niro Investment.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea