Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Telefoanele mobile nu afectează sănătatea
Stire din Social publicata in 15 Apr 2008.

Studiile ştiinţifice de până acum au demonstrat că antenele pentru telefonie mobilă şi telefoanele mobile nu afectează sănătatea dacă sunt respectate limitele admise, a declarat specialistul OMS, Emilia van Deventer, cu prilejul lansării campaniei
“Comunicaţiile mobile şi sănătatea”, organizată în parteneriat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei şi Ministerul Sănătăţii Publice.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, prezent la lansare, a declarat că “la nivelul MSP a existat o permanentă preocupare pentru detectarea efectelor radiaţiilor neionizante asupra organismului uman”.
Nicolăescu s-a referit la baza de date a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, alcătuită din date cu 817 puncte de măsurători de expunere la câmp electromagnetic de radiofrecvenţă, în 30 de oraşe şi 3 comune, din 21 judeţe, inclusiv în Bucureşti.
Măsurătorile s-au făcut în perioada 2005 – 2007, în vecinătatea a 135 de staţii de bază (antene) de telefonie mobilă, inclusiv în vecinătatea antenelor amplasate pe terasele unor blocuri. Acestea au fost efectuate atât în interiorul, cât şi în exteriorul locuinţelor şi a fost măsurată contribuţia tuturor câmpurilor electromagnetice generate de toate sursele existente în zonă, inclusiv de antenele care emit programele radio-tv şi de antenele de comunicaţii speciale.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că valorile măsurate ale densităţii de putere a câmpului electromagnetic s-au încadrat în limitele impuse de normele stabilite de MSP, toate fiind de peste 5 ori mai mici decât valoarea limită maximă admisă (2 W/m2 ).
Energia radiaţiilor neionizante este absorbită de sistemul biologic şi este convertită local în caldură, producând creşterea temperaturii ţesuturilor cu câteva zecimi de grade Celsius.
Pe aceasta bază, se poate afirma că populaţia care locuieşte în preajma antenelor prezintă un risc nesemnificativ de a avea probleme de sănătate din cauza expunerii la câmpurile electromagnetice, aceste expuneri încadrându-se în limitele recomandate de UE şi OMS, a precizat Eugen Nicolăescu. El a adăugat că teama cetăţenilor provine din necunoaşterea tehnologiei şi a lipsei de informaţie.
Ministrul s-a referit şi la acţiunea OMS de sintetizare a tuturor materialelor publicate care conţin rezultatele investigaţiilor privind efectele biologice ale radiaţiilor neionizante.
OMS a inventariat peste 25.000 de articole ştiinţifice publicate în ultimii 30 de ani.
În urma analizei tuturor informaţiilor, OMS a ajuns la concluzia că, în prezent, nu există dovezi ştiinţifice care să confirme faptul că expunerea la câmpurile electromagnetice (de radiofrecvenţă şi de joasă frecvenţă) produce efecte adverse asupra sănătăţii, adică îmbolnăvire, dacă nivelul expunerii este sub limita prevăzută de normele internaţionale.
Comitetul Director Ştiinţific din Directoratul CE pentru Sănătate Publică şi Evaluarea Riscului, Directoratul General pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului din Comisia Europeană a elaborat şi publicat în 2006 un raport cu tema “Efectele posibile ale câmpurilor electromagnetice asupra sănătăţii umane”.
După această evaluare, s-au reliefat câteva concluzii potrivit cărora nu există dovezi în ceea ce priveşte efectul cancerigen al câmpurilor de radiofrecvenţă, nici în cazul adulţilor, nici în cazul copiilor. Dovezile care provin de la studii epidemiologice ţintite au arătat că utilizarea telefonului mobil pe o perioadă de zece ani nu duce la creşterea riscului de apariţie a tumorilor cerebrale şi a neurinomului acustic.
Eugen Nicolăescu a subliniat că studiile de specialitate au arătat că nu există efecte neurologice dacă nivelurile sunt sub cele stabilite de ICNIRP (Comisia Internaţională pentru Protecţia împotriva Radiaţiilor Neionizante).
O altă concluzie a evaluării Comisiei Europene evidenţiază că nici studiile pe animale de laborator nu au furnizat argumente care să dovedească faptul că expunerea la câmpuri de radiofrecvenţă ar induce cancer, ar potenţa efectul agenţilor cancerigeni cunoscuţi sau ar accelera proliferarea tumorilor existente.
Acestea au relevat că şi studiile in vitro au arătat că nu există afectare celulară la nivelul expunerii termice la câmpuri de radiofrecvenţă sub nivelul recomandat de ICNIRP.
În concluzia raportului se afirmă că niciun studiu nu a putut demonstra că expunerile la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă cu nivel mai mic decât cel stabilit de normele ICNIRP ar produce efecte adverse asupra sănătăţii.
“Având în vedere concluziile documentelor elaborate de OMS şi ţinând seama de rezultatele măsuratorilor de câmp electromagnetic din baza de date a ISP, putem spune că nu există motive de îngrijorare privind efectele câmpurilor electromagnetice generate de antenele de comunicaţii, inclusiv cele de telefonie mobilă, asupra sănătăţii”, a spus Nicolăescu.
ŞTIRI INTERNE ________________________________________________ 15 aprilie 2008
ROMPRES ______________________________________________________________ 59
El a făcut referire la faptul că MSP, în colaborare cu celelalte instituţii abilitate, va monitoriza în permanenţă nivelul de radiaţii şi eventualele efecte biologice ale acestora şi a precizat că măsurătorile de câmp electromagnetic sunt efectuate de Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei prin Direcţiile sale Teritoriale din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, Laboratorul de Încercări din Ministerul Apărării.
Interpretarea rezultatelor măsurătorilor se face la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.
Campania “Comunicaţiile mobile şi sănătatea” se va derula în perioada aprilie – iunie în 20 de oraşe din toată ţara. Cu acest prilej, vor fi împărţite broşuri informative despre modul în care funcţionează telefoanele mobile, amplasarea şi poziţionarea antenelor GSM, modalităţile de măsurare a valorilor emisiilor acestora şi instituţiile şi organizaţiile de la care se pot obţine informaţii concludente cu privire la aceste subiecte. Cu acelaşi prilej va fi lansat un portal www.amf.ro, prin care se vor monitoriza online emisiile câmpurilor electromagnetice din apropierea antenelor GSM.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Documente semnate de Titulescu, publicate necenzurat şi lansate marţi
Stirea urmatoare: Cadourile ziariştilor şi participanţilor la summit au costat patru milioane lei »
px

Stiri Asemanatoare

» Telemedicină în cardiologie cu spitale din Anglia şi Grecia
» Comisia interministerială: Fetiţa de 11 ani poate face avort în România
» Peste 33.000 de fumători mor anual în România
» Anual sunt diagnosticate 50.000 de persoane cu diabet zaharat în România
» Realitatea virtuală în psihoterapie, metodă aplicată la Universitatea Babeş-Bolyai
» OMS recomandă fidelizarea donatorilor de sânge
» Bambino, un centru medical pentru copii în Spitalul Elias
» Omega 3 are efecte benefice pe termen lung
» Alergiile, determinate de mucegaiuri
» Intervenţie chirurgicală în premieră naţională la Târgu Mureş

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox