Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

OMS recomandă fidelizarea donatorilor de sânge
Stire din Social publicata in 14 Jun 2008.

Sâmbătă, 14 iunie, comunitatea internaţională sărbătoreşte Ziua Donatorilor de Sânge, anul acesta Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) hotărând ca tema acestei zile să fie fidelizarea donatorilor – “Giving blood regularly”.
Nevoia de sânge pentru transfuzii în spitale creşte de la an la an, odată cu nivelul de complexitate al procedurilor medicale şi chirurgicale moderne, cea mai mare nevoie de transfuzii de sânge înregistrându-se la Spitalul Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, lista fiind completată de Spitalele Universitare din Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Târgu-Mureş,Timişoara şi Constanţa.
O persoană poate dona sânge, în condiţii de deplină siguranţă, o dată la 72 de zile. În România, sub 2% din populaţie donează sânge, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, acest procent este de aproximativ 5%. Deşi numărul unităţilor de sânge donate a crescut uşor în 2007 faţă de 2006, doar 66% din totalul cererilor lansate de spitalele din România anul trecut au putut fi acoperite.
Atragerea şi fidelizarea donatorilor de sânge din rândul tinerilor sunt obiectivele programului naţional de donare de sânge “O şansă pentru viaţă”, lansat la începutul lunii mai de Asociaţia REACT şi Vodafone România.
Programul se desfăşoară în mai multe etape pe parcursul acestui an, în 13 centre universitare din ţară: Bucureşti, Arad, Bacău, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Petroşani, Timişoara, Târgu Jiu, Târgu-Mureş, Reşiţa, şi Sibiu. Prima sesiune de recoltare sangvină s-a desfăşurat în perioada 12-16 mai 2008, în toate centrele participante în program şi a adus 3015 donatori şi 1356 de litri de sânge Institutului Naţional de Hematologie.
Ziua de 14 iunie a fost aleasă de OMS drept Ziua Donatorilor de Sânge pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner (născut acum 140 de ani, pe 14 iunie), laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB-0. Datorită lui transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
Alături de bacteriologul român Constantin Levaditi, austriacul a descoperit în laborator microorganismul resposabil pentru boala numită poliomielită punând astfel bazele realizării vaccinului antipoliomielitic.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Lucrări de Petraşcu şi Picasso vor fi scoase la licitaţie duminică
Stirea urmatoare: Angajatorii nu sunt dispuşi să angajeze persoane seropozitive »
px

Stiri Asemanatoare

» Vieţi salvate de donatori aflaţi în moarte cerebrală
» Telemedicină în cardiologie cu spitale din Anglia şi Grecia
» Comisia interministerială: Fetiţa de 11 ani poate face avort în România
» Peste 33.000 de fumători mor anual în România
» Anual sunt diagnosticate 50.000 de persoane cu diabet zaharat în România
» Realitatea virtuală în psihoterapie, metodă aplicată la Universitatea Babeş-Bolyai
» Bambino, un centru medical pentru copii în Spitalul Elias
» Omega 3 are efecte benefice pe termen lung
» Alergiile, determinate de mucegaiuri
» Intervenţie chirurgicală în premieră naţională la Târgu Mureş

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox