Dispreţul autorităţilor faţă de dreptul la vot
În primul rând ţin să mulţumesc membrilor şi simpatizanţilor Partidului Verde şi tuturor celor care au sprijinit candidatura mea. Toate voturile obţinute au fost unele curate, acordate cu încredere, entuziasm şi dorinţă de schimbare. Toate aceste voturi reprezintă cărămizi importante din construcţia pe care am început-o acum împreună cu Partidul Verde. Miile de mesaje de susţinere şi de exprimare a dorinţei de a deveni membri ai partidului şi de a participa la această construcţie reflectă marele ei potenţial şi îmi dau sentimentul că aceasta va fi una durabilă şi cu impact în societatea românească.
Din păcate, cei 20 de ani prognozaţi de Silviu Brucan pentru ca România să înveţe democraţia se dovedesc acum o estimare optimistă. După alegerile parlamentare nedemocratice şi discriminatorii din 2008, despre care am scris aici, am asistat la un nou scrutin care reprezintă doar un simulacru de alegeri.
Pentru prima dată după 1989 nu a existat nici o confruntare mediatică între toţi candidaţii înscrişi în cursă, ceea ce demonstrează că principalii candidaţi s-au temut de o astfel de discuţie şi că nu îşi asumă regulile minimale ale democraţiei care necesită dialog, nu monologuri paralele.
Procedura de înregistrare şi contestare a candidaturilor s-a făcut în timpul campaniei electorale până în cea de a 8-a zi a campaniei ceea ce reprezintă încă o premieră absurdă inaugurată de legea electorală românească. În orice stat democratic înregistrarea şi procedura de contestare şi validare a candidaturilor trebuie consumată înainte de începerea campaniei electorale. Altfel poţi fi candidat 8 zile după care să fii eliminat din campania electorală ceea ce este străin de logica democratică.
Accesul la televiziuni a fost obstrucţionat altor candidaţi decât celor ai principalelor partide. Raportul apariţiilor la televiziuni a fost de zeci sau sute de ori mai mare în favoarea acestora. CNA-ul şi televiziunea publică au o responsabilitate majoră cu privire la această situaţie care a afectat procesul electoral încălcând egalitatea de şanse a candidaţilor.
Secţiile speciale de votare au fost foarte puţine, iar Biroul Electoral Central a refuzat cererile Partidului Verde de suplimentare a acestora şi de prelungire a programului: asta a făcut ca numeroşi studenţi sau persoane aflate în tranzit să nu îşi poată exercita dreptul la vot.
Sondajele institutelor de sondare din timpul campaniei, dar şi cele efectuate la ieşirea de la urne au fost de multe ori realizate fără a fi incluse toate cele 12 nume ale candidaţilor în lista răspunsurilor, ceea ce reflectă o atitudine nedemocratică a respectivelor institute.
Referendumul organizat de Preşedintele României a fost pe o temă de campanie a candidatului Traian Băsescu ceea ce reprezintă o măsură discriminatorie şi nedemocratică.
Cumpărarea de voturi, atât simbolic cât şi direct, s-a practicat de către marile partide pe scară largă, iar reacţia autorităţilor a fost una modestă. Acest lucru demonstrează o dată în plus că democraţia este o materie pe care foarte mulţi politicieni încă nu au parcurs-o şi nu o înţeleg.
Sumele de bani cheltuite de principalele partide în aceste alegeri au fost imense. Campania marilor partide a fost una agresivă ceea ce denotă disperare din partea principalilor candidaţi. Afişajul electoral a făcut victime până şi printre copacii de pe marginea drumurilor dintre localităţi care au fost acoperiţi de afişe. Nu s-a urmărit decât scopul preluarii puterii şi nimic mai mult. De aceea, temele care ar fi trebuit să reprezinte esenţa dezbaterilor (precum criza economică şi social-politică din România) au fost mai degrabă ignorate sau acoperite de chestiuni derizorii.
Din toate acestea democraţia fragilă din România a avut din nou mult de suferit.
Am obţinut, în ciuda condiţiilor extrem de dificile în care am candidat, un număr important de voturi care mă îndreptăţeşte să cred ca obiectivul pe care mi l-am asumat în campanie, şi anume acela de a unifica mişcarea ecologistă sub titulatura Partidului Verde, singurul partid din România membru al Verzilor Europeni, este unul pe cât de fezabil pe atât de necesar.
PS: În câteva zile îmi voi preciza poziţia cu privire la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din data de 6 decembrie. Până la exprimarea poziţiei oficiale pe care o voi face printr-o conferinţă de presă, orice ar apărea în presă cu privire la această temă nu reprezintă altceva decât informaţii false.
Remus Cernea
Preşedinte executiv al Partidului Verde şi candidat al acestuia la alegerile prezidenţiale
www.remuscernea.ro
[email protected]
0727.583.594
Spune-ti parerea