Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Declaraţie de presă – Crin Antonescu
Stire din Diverse publicata in 23 Nov 2009.

Bună ziua!

Ne reîntâlnim după numărarea a 75% dintre voturile exprimate ieri de cetăţenii României şi deci putem discuta, fără detaliile finale, dar cu rezultatul clar că în finală se vor întâlni Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

Nu ştim încă rezultatul final în ce mă priveşte, probabil e vorba de aproape 2 milioane de voturi. Cele mai multe voturi luate vreodată de un liberal şi cel mai bun rezultat al unui candidat liberal sau al Partidului Naţional Liberal din 1990 încoace.

Tuturor acestor oameni care mi-au dat votul lor doresc, încă o dată, să le mulţumesc. Doresc să mulţumesc, de asemenea, Comitetului de sprijin care s-a constituit din societatea civilă în sprijinul candidaturii mele. Mi-a fost de un mare ajutor moral, în primul rând, şi electoral. Doresc, de asemenea, să mulţumesc tuturor jurnaliştilor cu care în această perioadă de campanie electorală ca şi înainte am colaborat, fără activitatea lor şi fără colaborarea lor nefiind posibil pentru mine să transmit un mesaj care în cea mai mare parte a ajuns la alegătorii mei. Le mulţumesc, aşadar, tuturor!

Doresc, de asemenea, să subliniez faptul că după toate evaluările de până în acest moment, câştigul cel mare, din punctul meu de vedere, al acestui tur întâi al alegerilor prezidenţiale a fost ieşirea într-o proporţie semnificativă la vot a unor categorii extrem de importante pentru societatea românească – tineri, intelectuali, oameni care la precedentele alegeri nu mai votaseră – şi revenirea lor în activitatea publică, revenirea lor în jocul electoral este un lucru foarte important pe care noi trebuie să-l păstrăm şi este de datoria mea, ca lider politic, să-l valorific şi să-l păstrez. Sigur, le înţeleg şi le împărtăşesc amărăciunea. Am ratat o mare şansă de a schimba esenţial soarta vieţii politice din România şi am ratat o mare şansă de a schimba România din temelii. Nu a fost posibilă acum, din varii motive, dar ceea ce s-a dovedit este că împotriva unor aparate foarte bine organizate de campanie electorală, de informare şi dezinformare, împotriva unor aparate de propagandă extrem de puternice, lipsiţi de toate aceste arme, am reuşit totuşi un scor considerabil, am reuşit totuşi cu toate voturile acestor oameni să contăm şi este decisiv ceea ce aceşti alegători care mi-au dat votul lor vor face în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

În legătură cu acest lucru, aş dori să fac acum nişte precizări: Eu sunt un om politic care am spus că sunt altfel, care am spus că voi face o campanie altfel şi care am spus că atâta vreme cât mă voi afla în fruntea Partidului Naţional Liberal şi pe scena publică voi acţiona consecvent şi voi acţiona altfel decât majoritatea politicienilor români. Nu m-am dezis niciodată de acest lucru. Nu l-am contrazis prin faptele mele şi aşa voi face în continuare.

Astăzi când aud din toate părţile comentarii şi aşteptări în legătură cu trocuri, cu negocieri, cu funcţii, cu posturi, cu propuneri, vreau să fie clare câteva lucruri: în primul rând, rămâne valabil ceea ce am spus de câţiva ani, ceea ce am spus de la începutul acestei campanii electorale şi ceea ce am spus pe parcursul acestei campanii electorale: Este exclusă orice colaborare între mine şi Traian Băsescu. Este exclusă susţinerea lui Traian Băsescu de către mine şi de către votanţii mei, la recomandarea mea, în turul doi.

Traian Băsescu vorbea aseară despre victoria candidaţilor de dreapta. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu nu este un candidat de dreapta, asocierea pe care domnia sa a făcut-o aseară n-are nici un fel de temei. N-am avut nici un fel de discuţii cu Traian Băsescu, deşi propuneri au existat. N-am avut şi nu voi avea. Traian Băsescu nu este un candidat de dreapta. Traian Băsescu este un candidat populist, un om care a abuzat şi va abuza în continuare dacă va rămâne preşedinte de tot ce înseamnă regulă democratică şi este de departe pericolul şi răul cel mai mare pentru România în acest moment. Un al doilea mandat al lui Traian Băsescu ar fi dramatic şi ar periclita grav soarta democraţiei româneşti şi soarta societăţii româneşti.

Nu ştiu pe ce se întemeiază speculaţiile unor oameni de presă, pe care, aşa cum am spus, îi respect, probabil pe obişnuinţa pe care şi-au dobândit-o în ani de zile, având de-a face cu oameni politici care una spun şi alta fac, având de-a face cu oameni politici care într-o zi susţin un lucru, iar a doua zi sau a treia zi, după negocieri, după oferte, după preţuri îşi schimbă părerea. Nu sunt dintre aceia, fac politică dependent doar de votul şi încrederea, aşa cum s-au arătat ele şi ieri, ale unor oameni pe care încerc să-i reprezint.

Şi în sensul acesta, aşa cum nu m-am dezis niciodată de convingerile mele, repet astăzi foarte clar că este exclusă orice colaborare între mine şi Traian Băsescu, că este exclusă susţinerea lui Traian Băsescu în turul doi.

Sigur că aşa cum am spus, pe de altă parte, tot eu, în timpul campaniei electorale, România se va afla la 6 decembrie în faţa a două rele. Dacă ar fi fost vorba doar de un război între Traian Băsescu şi anturajul său politic, Mircea Geoană şi anturajul său politic aş fi putut spune, şi aş fi putut spune şi alegătorilor mei, că acest război nu ne priveşte. Din păcate, asta e situaţia în care ne aflăm – e vorba de soarta Românei. Şi obligaţia mea, ca lider politic, obligaţia mea ca reprezentant al acestor aproape două milioane de români, este aceea de a găsi cea mai bună soluţie pentru România. Pentru ca aceşti oameni care mi-au dat votul şi, în special, cum spuneam, cei tineri, în special cei care, după multe rânduri de alegeri, au revenit la urne, pentru ca aceştia să se simtă reprezentaţi, pentru ca aceştia să înţeleagă că votul lor nu a fost lipsit de rost, voi încerca să fac tot ce pot pentru ca România să găsească în această conjunctură, cea mai bună soluţie.

Cred în continuare în proiectul Johannis, în proiectul Johannis care înseamnă un prim-ministru independent, un guvern alcătuit pe alte criterii decât acelea pe care s-au alcătuit până acum guvernele. Un guvern care să fie nu doar condus de un independent, ci care să reunească din partea partidelor politice care vor compune majoritatea, oameni numiţi, oameni desemnaţi pe alte criterii decât cele de până acum – desemnaţi pe criteriile competenţei, desemnaţi pe criteriile credibilităţii, pentru că anul 2010, chiar dacă cei doi candidaţi care au rămas în finală nu au spus-o şi, probabil, nu o vor spune nici în turul II, va fi unul foarte greu. Avem nevoie, aşadar, nu doar de un guvern capabil să facă faţă crizei economice, ci şi de un guvern capabil, prin activitatea sa, să restabilească încrederea oamenilor în actul politic şi în clasa politică.

În sensul acesta, dacă vom avea discuţii şi vom conveni asupra unei asemenea proiect, care nu se reduce la persoana primarului Sibiului ca premier, ci se dezvoltă într-o altă viziune şi într-o altă practică politică, atunci vom vedea dacă vom putea acorda susţinerea politică celuilalt candidat. În nici un caz această discuţie nu va avea ca obiect o funcţie sau alta, ponderea în guvern, împărţirea de tot felul de sinecure şi alte asemenea lucruri. Nu am avut şi nu voi avea nici un fel de miză personală în astfel de discuţii. Nu am vizat şi nu vizez, ca alţii, nici postul de prim-ministru, nici postul de preşedinte al Senatului, nici anumiţi oameni pe care să mi-i pun în posturi ministeriale.

Eu fac un altfel de politică şi în semn de respect faţă de oamenii care au crezut acest lucru despre mine şi m-au votat ieri, le cer tuturor celor care îşi câştigă existenţa din comentarii, mai mult sau mai puţin tendenţioase, să ia act de acest fapt. Să nu mai comenteze despre posibilitatea ca Antonescu să vândă voturile sale pe un post de prim-ministru, să se răzgândească de la o zi la alta sau să facă înţelegeri pe sub masă. Tot ceea ce am crezut şi tot ceea ce cred în politică am spus cu glas tare. Tot ceea ce am spus am făcut mereu în politică.

Este, sigur, momentul ca PNL să se reunească şi se va reuni, mâine, în forurile sale, dar în calitate de depozitar al acestor voturi am vrut de astăzi să fac aceste precizări: nu va fi susţinerea, dacă ea va exista, pentru Mircea Geoană, rezultatul unor tratative pe posturile unor înţelegeri sau a altor feluri de acţiuni cu care aţi fost obişnuiţi până acum.

Dacă vom găsi o formulă, prin care un proiect în care cred, de schimbare a vieţii politice din România, de răspuns la aşteptările acestor oameni care m-au votat pe mine şi, probabil, nu numai pe mine, va fi găsit, atunci îi voi putea mobiliza pentru ca la 6 decembrie România să aleagă, totuşi, o soluţie cu care să meargă mai departe. Vom reveni, evident, cu deciziile pe care şi PNL le va lua.

Voi avea discuţii în cursul acestei zile şi, probabil, mâine şi cu preşedintele UDMR, domnul Marko Bela, probabil şi cu domnul Mircea Geoană, preşedintele PSD, şi cu reprezentanţii minorităţilor, dar punctul meu de vedere, poziţiile de la care pornesc sunt acestea pe care vi le-am anunţat acum şi nu altele.

22 noiembrie 2009
Crin Antonescu
Preşedinte PNL

px
px

Etichete: , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Mehedinţi: Rezultatele definitive privind alegerea preşedintelui
Stirea urmatoare: Comunicat de presă – Remus Cernea »
px

Stiri Asemanatoare

» Geoană: Acordul PSD+PC cu PNL va depăşi cadrul unei înţelegeri politice
» Antonescu: Liberalii şi social-democraţii au reuşit să dea un nou preşedinte al României
» Geoană: Prezenţa mea la sediul PNL, un gest de istorie
» Antonescu:Acordul cu PSD este benefic pentru România
» Cazan: Scorul istoric al PNL la Sibiu, datorat lui Iohannis
» Băişanu (PNL): Nu voi spriji pe cei care au trădat PNL
» Dobra (PNL): Actualul preşedinte trebuie schimbat, alt mesaj nu avem
» Buzău: Primarii liberali vor susţinerea condiţionată a candidatului PSD
» Dobre (PNL): Mergem pe soluţia cu Geoană
» Sălaj: Organizaţia judeţeană a PSD vrea sprijinul PNL şi UDMR în turul II

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox