Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Românii nu cunosc legislaţia anticorupţie
Stire din Diverse publicata in 11 Feb 2008.

Rezultatele Campaniei naţionale anticorupţie “Fără şpagă” arată că foarte puţini cetăţeni cunosc tot ansamblul legislativ în materie de anticorupţie, a declarat, luni, directorul executiv al Transparency International (TI) Romania, Victor Alistar.
“În cadrul caravanei, s-au distribuit şi ghidurile pentru cetăţeni, care prezintă mecanismele de plângere. Foarte puţini cetăţeni cunosc tot ansamblu legislativ pe care îl avem pe toată perioada integrării europene şi după aceea sub observarea partenerilor europeni. Important e ca legislaţia care îţi oferă dreptul să fie şi exersată. Nimeni nu îţi dă un drept, dacă tu nu ţi-l ceri”, a afirmat Alistar.
Directorul TI a subliniat faptul că modul de acţiune împotriva corupţiei s-a schimbat în ultimii ani, în prezent fiind din ce în ce mai întâlnită iniţiativa autorităţilor locale.
“Am avut foarte multe materiale venite direct de la serviciile deconcentrate ale ministerelor din domeniile educaţiei, sănătăţii, muncii, finanţelor, instituţiei prefectului, care au prezentat politici pe care le-au aplicat şi tot felul de măsuri care au dat rezultate pe principiul ‘omul sfinţeşte locul’. Dacă acum câţiva ani de zile toate aceste măsuri veneau de la nivel central, acum implicarea este la chiar la nivelul serviciilor deconcentrate, arătând că se pot găsi soluţii ingenioase pentru a reduce riscurile corupţiei”, a precizat directorul TI.
Un exemplu în acest sens este Spitalul clinic de ftiziologie şi boli pulmonare din judeţul Bihor, care a creat un mecanism de colectare a opiniilor beneficiarilor de servicii sanitare prin intermediul unui chestionar. Acesta se completează la ieşirea din instituţie şi se introduce într-o cutie de corespondenţă cu două lacăte, unul pentru directorul spitalului şi altul pentru presa locală, astfel încât accesul la evaluarea gradului de satisfacţie şi de corupţie din unitate să fie simultan şi transparent.
Victor Alistar a prezentat şi o situaţie din judeţul Brăila, unde elevii pot depune contestaţii la teze sau alte lucrări de verificare care se recorectează de către un alt profesor pe baza unui barem depus în cancelarie înaintea lucrării de către profesorul examinator, pe sistemul examenelor de admitere sau absolvire la nivel naţional. În judeţul Călăraşi, tezele şi lucrările se corectează în şedinţa comună cu părinţii şi elevii, într-un mod transparent care elimină suspiciunile de incorectitudine în acordarea notelor.
Un alt exemplu dat de Alistar priveşte inspectoratele de poliţie care au luat măsuri pentru eliberarea cazierelor judiciare pe loc şi a paşapoartelor în două ore.
“Acest angajament este respectat acum peste tot, pentru că a existat o voinţă la nivelul instituţiilor publice, dar şi pentru că partenerii din societate au monitorizat să vadă ce se întâmplă. Dacă anul trecut exista o piaţă la cazierele judiciare, pentru că se ştia că dacă îţi arde buza dai ceva, acum nu mai are sens pentru că îl primeşti pe loc. Aceste acţiuni reduc birocraţia, cresc transparenţa şi stabilesc nişte criterii clare pentru toată lumea privind accesul la serviciile publice. Aceste acţiuni sunt de natură a reduce corupţia, nu de a o elimina cu totul”, a arătat directorul TI.
El a adăugat că acţiunile de prevenire, combatere şi sancţionare a corupţiei trebuie să meargă în paralel, adăugând că recenta campanie s-a adresat zonei de prevenire. Potrivit lui Alistar, exemplele enumerate arată că astfel de acţiuni se pot multiplica atât cu sprijinul cetăţeanului, cât şi cu cel al statului.
“Principalul efect pe care l-am urmărit în această campanie a fost să mergem la nivel local, nu numai la nivel central, pentru că important e să creăm precedente. Atitudinea de genul ‘corupţia este peste tot’, ‘nu se poate face nimic’ este cel mai bun mijloc psihologic în favoarea celor care practică o serie de mecanisme ale corupţiei şi le folosesc în beneficiul lor. Cu cât reacţia este mai mare, cu atât vulnerabilităţile se reduc”, a mai subliniat Alistar.
În opinia lui, aceste iniţiative trebuie monitorizate de către cetăţeni, de beneficiari, în paralel cu dezvăluirea faptelor sau a cazurilor de corupţie, pentru că cele două se echilibrează.
“Caravana nu are ca principal obiectiv combaterea corupţiei, ci conştientizarea asupra nevoi de a avea o serie întreagă de măsuri şi implicarea tuturor actorilor pentru că, aşa cum avem în cazul factorilor de corupţie două părţi, cel care dă şi cel care ia, la fel avem şi la nivelul eforturilor de prevenire si de combatere”, a spus Alistar.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Peste 90% din apelurile la numărul 112, false
Stirea urmatoare: Consecinţele legalizării prostituţiei, dezbătute la Palatul Parlamentului »
px

Stiri Asemanatoare

» Şpagă pentru tata
» SUA: Campanie pentru a-i convinge pe tineri să se căsătorească
» Madonna, campanie pentru Vuitton
» Campanie împotriva violenţei domestice
» Campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin
» ETA şi-a început campania atentatelor de vară
» Campanie pentru combaterea cerşetoriei
» Opt persoane trimise în judecată de DNA pentru corupţie
» Cluj: cinci apropiaţi ai lui Becali, reţinuţi de DNA
» Becali: “A fost o înscenare facută de DNA”

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox