Anul 2008 ar putea ar putea relansa relaţia transatlantică, iar existenţa unor tensiuni în cadrul acestei relaţii este de “domeniul trecutului”, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţii Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.
Şeful statului a menţionat că, în ceea ce priveşte România, Parteneriatul nostru strategic cu SUA continuă să fie un element esenţial pentru orientarea politicii externe româneşti, pe care preşedintele îl doreşte “dezvoltat şi diversificat”.
Băsescu a reiterat că România îşi va respecta toate angajamentele de asigurare a securităţii internaţionale, “fie că este vorba de prezenţa militară în Balcanii de Vest, fie în Afganistan, Irak sau Africa”.
De asemenea, Băsescu a amintit că, în 2008, Bucureştiul va fi gazda Summit-ului NATO, considerat “un eveniment de referinţă pentru viitorul solid al Alianţei, dar şi pentru profilul României în cadrul NATO”.
Băsescu se pronunţă, în acelaşi timp, pentru extinderea Alianţei în zona Balcanilor. “Întrucât tematica principală a summit-ului va fi lărgirea Alianţei, suntem pentru o extindere cuprinzătoare, cu toate cele trei state candidate din Balcani – Croaţia, Macedonia, Albania. Consider că, în afară de performanţele lor individuale, decizia privind extinderea NATO va trebui să ia în considerare şi contextul regional actual”, a spus Băsescu. El a adăugat că România consideră că Georgia poate să treacă la etapa Membership Action
Plan şi că, în acest sens, trebuie luată în considerare şi solicitarea Ucrainei. “Ne dorim ca, la Bucureşti, să fie reconfirmată unitatea de abordare şi acţiune a aliaţilor faţă de Afganistan, însoţită de un semnal privind necesitatea unei solidarităţi sporite din partea întregii comunităţi internaţionale”, a adăugat Băsescu.
În altă ordine de idei, el a subliniat că, plecând de la principiul indivizibilităţii securităţii aliaţilor din Alianţa Nord-Atlantică, România este în favoarea unei decizii privind dezvoltarea unui sistem NATO de apărare antirachetă complementar şi integrat cu cel al Statelor Unite.
“Parteneriatul Euro-Atlantic prezintă o importanţă strategică pentru NATO, ca instrument de promovare a reformelor democratice şi de angajare a statelor în spaţiul euro-atlantic. Sperăm ca, în cadrul Summit-ului de la Bucureşti, să putem adopta un document al Parteneriatului Euro-Atlantic care să pună accentul pe stabilirea unor relaţii individualizate de cooperare între Alianţă şi statele partenere”, a spus preşedintele Băsescu.
El crede, de asemenea, că poziţia unitară a Alianţei trebuie menţinută în gestionarea problematicii legate de regimul armamentelor convenţionale în Europa, recunoscând în acelaşi timp că ratificarea Tratatului Adaptat al Forţelor Convenţionale din Europa de către statele semnatare se află în impas. Acest impas va putea fi depăşit doar atunci când toate statele părţi îşi vor respecta angajamentele asumate în faţa partenerilor la Tratat, a afirmat Băsescu.
Trecând în revistă contribuţia militară românească în teatrele de operaţii, preşedintele a apreciat că aceasta este “considerabilă”.
“Astăzi, avem 1.500 de soldaţi români care participă la misiuni internaţionale alături de aliaţii şi partenerii noştri. Privim această implicare militară externă ca pe o importantă contribuţie românească la eforturile comunităţii internaţionale de a rezolva multiplele probleme cu care se confruntă. România nu mai este un simplu consumator de securitate, ci un contributor net la asigurarea păcii şi stabilităţii regionale şi internaţionale”, a subliniat şeful statului.
Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa ca, începând cu 2008, România să poată echilibra acest efort în mare parte militar cu o componentă civilă mai diversă, “bazată pe capacităţi moderne şi eficiente şi, mai ales, cu integrarea instrumentelor de asistenţă pentru dezvoltare în politica noastră externă”.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea