Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Camera Deputaţilor a respins rambursarea unei datorii către SUA
Stire din Politica publicata in 19 Mar 2008.

Camera Deputaţilor a respins rambursarea unei datorii către SUA
Bucureşti, 18 mar /Rompres/ – Plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege privind rambursarea ratelor de capital pentru o cotă-parte dintr-un credit acordat de Guvernul american în 1992 pentru achiziţionarea de bumbac din SUA.
Voturile pentru – 113 – au fost insuficiente, întrucât au existat 18 voturi împotrivă şi un număr însemnat de abţineri – 75.
Reprezentantul PD-L, Sorin Paveliu, a motivat abţinerea de la vot a deputaţilor acestei formaţiuni, precizând că a vrut să verifice dacă este vorba de vreo fraudă şi dacă fostul premier din acea vreme – Theodor Stolojan – avea vreo legătură cu această afacere. “Domnul Stolojan m-a edificat că a fost o măsură cât se poate de corectă, că nimeni nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat după aceea”, a spus Paveliu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că grupul PNL a votat acest proiect de lege pentru că nu doreşte să facă România “de râs” în faţa partenerilor săi internaţionali, “chiar dacă banii au fost pierduţi de un guvern incompetent”. “Eu nu cred că Stolojan a furat banii aceia. Nu există nicio dovadă în acest sens. E însă o dovadă suplimentară că a fost un prim-ministru incompetent” – a apreciat Olteanu.
Deputaţii au avut dispute pe tema aprobării acestui proiect de lege, existând la un moment dat şi propunerea de retrimitere la comisia de specialitate, dar aceasta a fost respinsă în timpul dezbaterilor.
Astfel, în deschiderea dezbaterilor, deputatul PSD Aura Vasile a declarat că grupul parlamentar pe care îl reprezintă nu va vota proiectul actului normativ.
“Aşa a înţeles primul-ministru de atunci, domnul Stolojan, să facă industrie, comerţ, în condiţiile în care este primul care strigă astăzi ‘hoţii!’”, a afirmat Aura Vasile. În opinia sa, “ar trebui sesizate instanţele” în legătură cu cei “care sunt vinovaţi de această pagubă”, pentru ca ei să plătească banii “luaţi din buzunarele noastre”.
La rândul său, deputatul PC Dragoş Dumitriu a subliniat că nici grupul parlamentar conservator nu va vota proiectul de act normativ în dezbatere.
Dumitriu a întrebat, în context, câţi bani au fost recuperaţi de la firmele implicate în această afacere. “Firmele s-au desfiinţat, banii au intrat în buzunarul patronilor, dar până la urmă statul câţi bani a recuperat, pentru ca acum să ne ceară nouă să dăm o lege prin care să recuperăm aceşti bani?!”, a spus Dumitriu.
El a susţinut, de asemenea, că vina pentru situaţia creată aparţine Guvernului Stolojan. “M-aş bucura ca legea privind răspunderea ministerială să se refere şi la miniştrii acelei perioade, pentru că multe s-au făcut atunci”, a spus Dumitriu, care a cerut şi o anchetă privind modul în care s-au obţinut “cu largheţe” semnături pentru obţinerea unui credit neperformant.
Deputatul PD-L Corneliu Momanu a apreciat că în 1992 industria românească era încă “socialistă”. “Nu se începuse privatizarea. În ţară existau cinci filaturi de bumbac cardat, care nu aveau materie primă şi dacă nu se importa acest bumbac, mii de oameni ar fi trebuit trimişi în şomaj. Aceasta era situaţia economică şi socială în acea perioadă” – a spus Momanu.
El a adăugat că Guvernul Stolojan a aprobat creditul, după care “Guvernul Văcăroiu a falimentat acele filaturi, a trimis lumea în şomaj şi nu a mai avut cine să să plătească datoria”.
În replică, deputatul PNL Dan Ruşanu a declarat că grupul liberalilor va vota proiectul legislativ, dar a ţinut să atragă atenţia că trei societăţi din cele cinci erau cu capital integral privat la momentul la care s-a făcut importul de bumbac. “Dânşii au beneficiat de credit, au vândut bumbacul filaturilor, au încasat banii şi n-au plătit mai departe”, a subliniat Ruşanu.
Pe de altă parte, deputatul liberal şi-a nuanţat poziţia, arătând că nu este cazul “să ne facem de râs” după 15 ani, ceea ce s-ar întâmpla dacă deputaţii nu ar vota proiectul de act normativ. “Acum, după 15 ani, nu se poate ca statul român să nu recunoască garanţia acordată la acea vreme. Indiferent cine era la guvernare atunci, astăzi noi suntem obligaţi să recunoaştem acea garanţie acordată statului român, pentru credibilitatea noastră” – a considerat Ruşanu.
În 1992, Guvernul american a acordat României un credit comercial de 10 milioane de dolari, pe termen de 30 de ani, cu şase ani perioadă de graţie şi cu o dobândă de 3% pe an pentru cumpărarea de bumbac-fibră din SUA.
În acelaşi an, acordul a fost negociat în SUA cu reprezentanţii din acea vreme a Ministerului Industriei, iar pentru realizarea importului de bumbac-fibră au fost desemnaţi cinci agenţi economici specializaţi în acţiuni de comerţ exterior.
Dintre aceşti agenţi, o parte nu au utilizat banii pentru achiziţionarea bumbacului, iar pentru a nu deteriora relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, guvernul de atunci a adoptat o ordonanţă prin care s-a reglementat rambursarea ratelor de capital pentru cota-parte din credit pe perioada 1998-2005, precum şi achitarea dobânzilor şi a altor costuri externe de către Ministerul Industriei.
Pentru recuperarea sumelor alocate, cele trei societăţi importatoare de fibră au fost acţionate în justiţie, procesele fiind în prezent în derulare.
Obiectul proiectului supus aprobării Parlamentului avea ca obiect rambursarea ratelor de capital pentru perioada 2006-2007 ca o cotă-parte din creditul comercial acordat Guvernului României în 1992 de SUA.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Deputaţii au votat pentru zile libere de Rusalii
Stirea urmatoare: CRP califică drept nejustificate acuzaţiile şefului statului la adresa presei »
px

Stiri Asemanatoare

» Bush: Vom colabora cât de bine putem pentru a rezolva problema vizelor
» În România nu există tradiţie democratică
» Datoriile CFR SA către furnizorii de energie nu vor fi şterse
» SUA cer Israelului să protejeze civilii, iar mişcării Hamas să-şi înceteze tirurile cu rachete
» Cel mai bătrân om din SUA a murit la vârsta de 112 ani
» Nord-estul SUA afectat de viscol şi zăpadă, transporturile perturbate
» Cinci ţări europene şi SUA, se află într-un top al depresiilor
» Începe votul în SUA şi Canada
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox