Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Membrii CSM, nemulţumiţi că ordonanţa CNSAS a fost adoptată fără avizul lor
Stire din Politica publicata in 07 Feb 2008.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-au exprimat în şedinţa de joi nemulţumirea pentru faptul că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea CNSAS fără a le solicita avizul.
Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a afirmat că este inadmisibil să afle de o ordonanţă care vizează sistemul judiciar din presă.
“Am aflat, ieri, din presă, că a apărut încă o ordonanţă care vizează sistemul judiciar şi care prevede încă o activitate a instanţelor în materia respectivă. Trebuie să ştie toată lumea că nu am primit nicio solicitare de aviz şi vreau ca până la sfârşitul şedinţei de plen să vă gândiţi (n.r. – membrii CSM) care va fi următorul pas pe care CSM o să-l facă în acest sens”, a spus Lidia Bărbulescu.
Judecătorul Virgil Andrieş, membru CSM, a precizat că, deşi există o justificare a urgenţei emiterii unei astfel de ordonanţe create în urma deciziei Curţii Constituţionale privind Legea CNSAS, nimic nu împiedica Guvernul să consulte CSM.
“Nimici nu împiedica Guvernul să consulte ieri CSM, cu atât mai mult cu cât comisia juridică a funcţionat la CSM începând cu ora 12,00. De ce spun asta, pentru că este o activitate destul de importantă, mai mult decât atât, pe lângă volumul de activitate care va angaja instanţele judecătoreşti, era foarte important să stabilim competenţa pentru a fi asigurată o practică unitară. Nu ştiu în ce formulă a rezolvat Guvernul competenţa materială, dar era bine să ne consulte ca să nu ajungă la situaţii pe care nu le dorim”, a subliniat Andrieş.
Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Virgil Andrieş, a atras atenţia că ar fi bine ca, în decurs de săptămână sau de o lună, CSM să iasă în mod public şi să ceară Guvernului şi Parlamentului să expună ce înseamnă o reformă în justiţie.
“Se întâmplă tot mai des ca tot felul de amatori şi aventurişti să apară pe posturile publice la televiziune şi să arunce tot felul de fumigene. Este foarte important să stabilim în materia competenţelor sau în materie legislativă ce înseamnă pentru noi reforma sistemului judiciar, în materie de resurse umane, de experţi, de finanţare a sistemului judiciar, de asanare a sistemului judiciar, pentru că trebuie să recunoaştem că există situaţii de colegii care nu au ce căuta în sistem. Este momentul să intervenim în mod public”, a mai spus Andrieş.
Dan Lupaşcu, membru CSM, a spus că, în privinţa ordonanţei menţionate, CSM o să facă ce a făcut şi până acum, adică doar să ia act.
“Când a fost ANI modificată prin ordonanţă ni s-a spus că este foarte urgent, trebuia să funcţioneze. Când a fost comisia de la Cotroceni nu puteau cere avizul pentru că trebuia iarăşi să funcţioneze. Uitaţi acum încă o situaţie. Eu sunt de părere (…) că trebuie avertizat foarte ferm Guvernul şi Ministerul Justiţiei când sunt iniţiate asemenea acte normative. Trebuie atrasă atenţia că există acea prevedere legală”, a mai precizat Lupaşcu.
El a adăugat că mai există o variantă pentru rezolvarea acestui conflict, acea de sesizare a Curţii Constituţionale.
“Am mai avea o variantă la câte conflicte juridice de natură constituţională sunt acum la Curtea Constituţională. Am mai veni şi noi cu unul că tot e ţara conflictelor. Dar este asta o soluţie. Eu cred că un ultim demers este ca preşedintele CSM să aibă o intervenţie directă cu primul-ministru şi să atragă atenţia asupra consecinţelor constituţionale. Nu ne putem juca cu dispoziţiile legale. A spus şi dl Andrieş, sute, mii de asemenea solicitări vor fi transmise la instanţe care sunt deja supraîncărcate”, a mai subliniat Lupaşcu.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, judecătorul Nicolae Popa, a precizat că o situaţie similară a fost în anul 2006, când, printr-o ordonanţă de urgenţă, s-a modificat Legea CNSAS.
Judecătorul a povestit că, atunci când a primit o sesizare la instanţa supremă pentru demiterea unor membri ai CNSAS, s-a văzut nevoit să dea telefoane unor profesori cu cea mai mare calificare în materie, întrucât constatase că, printr-o ordonanţă de urgenţă, se crease o nouă structură la ÎCCJ.
După consultările cu specialiştii, judecătorul a constatat că nici experţii în materie în procedura civilă nu au ştiut că s-a schimbat structura instanţei supreme prin crearea unui nou complet de şapte judecători, întrucât nimeni nu a întrebat instanţa supremă.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Octogenar, încarcerat pentru neplata unei amenzi penale
Stirea urmatoare: Teledon în sprijinul copiilor bolnavi de cancer »
px

Stiri Asemanatoare

» În România nu există tradiţie democratică
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia
» Radovan Karadzici a fost arestat
» Elena Băsescu nu mai candidează
» ALEGERI FĂRĂ ION ILIESCU
» Ministerul Transporturilor a solicitat 600 milioane de euro la rectificarea bugetară
» Năstase: Grupul de la Cluj nu a făcut bine că a demisionat
» Dâncu, Rus şi Puşcaş au demisionat din funcţiile deţinute în PSD
» Piedone: PD-L a votat cu PSD la sectorul 4, în interesul cetăţenilor

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox