Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Privatizarea Antibiotice Iaşi va fi monitorizată de o comisie specială
Stire din Politica publicata in 20 Feb 2008.

Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, după a doua rundă de dezbateri privind privatizarea societăţii Antibiotice Iaşi, că este necesar să se constituie o comisie care să monitorizeze privatizarea acestei fabrici.
Această propunere va fi supusă analizei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi apoi plenului.
Potrivit preşedintelui Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, acad. prof. dr. Mircea Ifrim, este necesară această monitorizare, fiind vorba de o întreprindere al cărei caracter ar trebui să fie strategic, întrucât ‘’se constată o grabă inexplicabilă pentru această privatizare”. În plus, Curtea de Apel Iaşi a decis suspendarea Hotărârii de Guvern care hotăra privatizarea societăţii Antibiotice Iaşi.
Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a subliniat că această decizie a Curţii de Apel Iaşi nu este opozabilă AVAS, întrucât decizia a fost luată de Guvern, iar AVAS este cea care o pune în practică. El a prezentat Comisiei pentru sănătate argumente menite să convingă asupra necesităţii privatizării societăţii Antibiotice Iaşi, între acestea numărându-se faptul că încă din 2000, România a luat această hotărâre iar acordurile PSAL 1 şi 2, din 1997 şi, respectiv, 1998 prevedeau această privatizare.
Atanasiu a menţionat că modalitatea de privatizare cea mai profitabilă este cea prin strigare şi a spus că până acum, între cei interesaţi de privatizare sunt producători cunoscuţi de medicamente, între ei aflându-se Pliva şi o firmă grecească, iar alte cinci firme aşteaptă să se înscrie.
Preşedintele AVAS a subliniat că la această privatizare se poate înscrie oricine, indiferent de profilul de activitate, şi nu se poate impune păstrarea obiectului de activitate. El a garantat însă că se vor obţine suficiente clauze ca producţia de antibiotice să continue, fiind prevăzută obligativitatea existenţei unui stoc pentru armată şi situaţii de calamitate. Teodor Atanasiu a mai spus că metoda prin strigare este cea mai transparentă metodă de privatizare utilizată în UE.
Directorul de la Antibiotice Iaşi a prezentat situaţia companiei de la preluare şi până în prezent, evidenţiind faptul că este o companie profitabilă, că s-au făcut proiecte de restructurare, între preocupările pentru viitor aflându-se fabricarea a şase produse noi pentru SUA. Pe parcursul acestui an, firma Food & Drog Admistration urmează să evalueze două fluxuri de fabricaţie pentru cele şase noi produse.
Managerul companiei a spus că a fost făcută şi restructurarea de personal şi că în 2008 se vor încheia contracte de producere medicamente pentru boli cardiovasculare, gastrointestinale, pentru sistemul nervos central şi pentru diabet de tip II. Pentru acesta din urmă va exista o colaborare cu China.
Totodată, el a menţionat că Antibiotice Iaşi este al doilea producător de antiinfecţioase pentru tuberculoză din Europa şi al doilea din lume pentru antimicotice.
La rândul său, dr. Sorin Paveliu i-a prezentat preşedintelui AVAS un scenariu de privatizare în care, potrivit acestuia, antibioticele ar urma să fie preluate de un important agent imobiliar din zona Iaşiului şi de către un producător de petrol, iar ministrul Sănătăţii ar urma ca imediat după ce se va finaliza privatizarea, să crească preţul la medicamentele fabricate aici.
Preşedintele AVAS a spus că data limită de înscriere este 17 martie şi că până în prezent s-au înscris numai producători de medicamente. ”Dar dacă Dinu Patriciu ar dori să participe la privatizare, nu-i poate interzice nimeni. Aşa este în Europa”, a subliniat Atanasiu.
Săptămâna trecută, deputaţii din Comisia pentru sănătate au convenit să reia discuţiile pe tema privatizării Antibiotice Iaşi, pe motiv că nu s-au lămurit dacă este necesară privatizarea acestei fabrici într-un termen atât de scurt şi doar prin licitaţie cu strigare.
“Producerea de antibiotice este un punct strategic pentru România. În principiu, suntem de acord cu privatizarea, dar există câteva puncte strategice care nu trebuie să fie privatizate. Prea multe ne impune UE, pentru că suntem mereu în genunchi”, a afirmat săptămâna trecută Ifrim.
În cadrul dezbaterii, deputaţii liberali şi cei ai UDMR au susţinut decizia Executivului de a privatiza Antibiotice Iaşi, motivând că, prin această privatizare fabrica va putea fi retehnologizată şi va beneficia de o deschidere mai mare pe piaţa mondială, iar cumpărătorul va angaja personal pentru această fabrică.
Guvernul a decis, pe 19 noiembrie, printr-o hotărâre, ca pachetul de acţiuni gestionat de stat la societatea comercială Antibiotice S.A. Iaşi să fie scos la vânzare prin licitaţie cu strigare, în acest sens fiind abrogată Hotărârea nr. 794 din 2000 privind strategia de privatizare a societăţii în cauză, inclusă în componenta “Privatizarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat”.
Antibiotice Iaşi are un capital social de 45.489.729.10 lei, respectiv un număr total de 454.897.291 acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. AVAS deţine un număr de 241.174.148 acţiuni reprezentând 53,0173% din total capitalului social. Antibiotice Iaşi este unicul producător de pulberi pentru suspensii şi soluţii sterile injectabile, precum şi al întregii game de tuberculostatice esenţiale.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Ghid despre “măritiş” lansat la Bucureşti-Mall
Stirea urmatoare: Turişti jefuiţi în Catania de o bandă înarmată »
px

Stiri Asemanatoare

» În România nu există tradiţie democratică
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia
» Radovan Karadzici a fost arestat
» Elena Băsescu nu mai candidează
» ALEGERI FĂRĂ ION ILIESCU
» Ministerul Transporturilor a solicitat 600 milioane de euro la rectificarea bugetară
» Năstase: Grupul de la Cluj nu a făcut bine că a demisionat
» Dâncu, Rus şi Puşcaş au demisionat din funcţiile deţinute în PSD
» Piedone: PD-L a votat cu PSD la sectorul 4, în interesul cetăţenilor

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox