Fostul premier Adrian Năstase a afirmat, luni, de la tribuna Parlamentului, că Tratatul de la Lisabona reprezintă trecerea la un proiect de confederaţie şi că acesta reprezintă o şansă, şi nu o problemă pentru România.
“Chiar dacă lucrurile acestea nu le spunem foarte direct, va trebui să ne gândim la toate consecinţele şi, chiar dacă preşedintele Nicolas Sarkozy ne explică că noii veniţi au aceleaşi drepturi cu membrii fondatori, atunci când se discută lucrurile importante la Londra, probabil că participă, şi vor participa în continuare, mai curând reprezentanţii puterilor mai importante. Este firesc, aşa se scrie istoria, aşa s-a scris istoria şi probabil că şi viitorul, până la urmă, va contura aceleaşi cercuri concentrice, inclusiv într-o organizaţie internaţională care s-a mărit continuu”, a spus Năstase. Fostul premier a făcut trimitere la discursul preşedintelui franţei din Parlament: “Domnul preşedinte Nicolas Sarkozy ne spunea astăzi că, în Congresul parlamentar de la Versailles, Franţa a decis să schimbe procedura de ratificare trecând de la referendum, la aprobarea în Parlament. Noi am făcut acest lucru în 2003 şi, în felul acesta, probabil că am evitat o parte dintre probleme”, a reamintit Năstase.
Fostul premier a susţinut că tratatul ratificat atunci de către România “spunea mai mult decât spune tratatul de acum”: ” Tratatul constituţional pe care noi l-am ratificat atunci era mai ambiţios decât cel pe care îl ratificăm astăzi. Este foarte posibil ca proiectul european, pornit din ambiţia unor intelectuali rasaţi, parte a unei elite europene cu foarte multe gânduri de a concura într-un fel puterea globală a Statelor Unite şi-a dat seama că până la urmă condiţiile nu erau cele mai potrivite pentru a duce până la capăt acest proiect”. Fostul premier a insistat pe ideea că România poate transforma problemele în oportunităţi: “Problema nu este doar felul în care ne mulăm noi pe ceea ce înseamnă standardele venite de la Bruxelles, ci felul în care vom reuşi să transferăm spre Burxelles o parte dintre interesele noastre”.
Năstase a conchis subliniind că românii au participat oarecum ca spectatori la elaborarearea tratatului constituţional: “Cuvântul nostru atunci nu a contat foarte mult, deşi unele dintre iniţiativele noastre au fost luate în calcul. Va trebui să vedem însă felul în care vom putea să funcţionăm cu principiile subsidiarităţii, cu noile mecanisme de codecizie, cu problemele legate de noile majorităţi, de blocaj. Toate aceste lucruri înseamnă, de fapt, un nou curs de alfabetizare pentru noi, ca parlamentari, ca oameni politici, aceasta este, probabil, miza cea mai importantă pentru clasa politică din România. Avem o şansă unică şi va fi foarte important cum o vom folosi, lăsând la o parte dispute inutile, încercând, până la urmă, să ne adunăm pentru a folosi o şansă istorică. O şansă pentru modernizarea României, şi nu o problemă”.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea