Mai multe organizaţii neguvernamentale protestează faţă de decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor de a introduce în Codul penal un amendament care pedepseşte cu închisoarea difuzarea de informaţii false.
Printr-un comunicat difuzat presei miercuri, ONG-urile cer Parlamentului să respingă amendamentul potrivit căruia se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani “comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României” şi să abroge în întregime art. 168/1 din Codul penal, care, în opinia lor, “consfinţeşte acest delict de inspiraţie totalitară”. Amendamentul a fost adoptat luni de Comisia juridică, la iniţiativa deputatului PSD Eugen Nicolicea şi urmează a fi supus votului în plen.
Semnatarii comunicatului consideră că siguranţa naţională se bucură de suficientă protecţie atât prin legi speciale, cât şi prin alte articole din Codul penal. “În plus, ‘relaţiile internaţionale ale României’ sunt un concept pur politic şi ca atare schimbător, al cărui loc nu este în Codul penal. Astfel, el nu poate fi protejat prin intermediul prevederilor penale, ci numai printr-o bună politică externă”, sunt de părere reprezentanţii ONG-urilor.
Aceştia susţin, de asemenea, că adoptarea unui astfel de amendament ar constitui “o ‘dedicaţie’ la adresa vocilor critice din viaţa politică şi/sau din societatea civilă”, iar pe baza lui ar putea fi sancţionată cu închisoarea orice părere divergentă la adresa guvernării, “restaurând climatul de cenzură specific regimurilor comuniste”. “O astfel de prevedere îi vizează pe reprezentanţii opoziţiei, ai societăţii civile, pe ziarişti – pe toţi aceia care sunt chemaţi să ofere rapoarte independente care pot contrazice poziţiile oficiale”, se atrage atenţia în comunicat.
Organizaţiile semnatare cer Parlamentului, Guvernului, clasei politice româneşti “să se abţină de la orice măsură care ar viza restrângerea dreptului la libera exprimare şi să-şi dovedească fără echivoc respectul faţă de libertăţile cetăţeneşti, care constituie temelia oricărei democraţii”. Comunicatul a fost difuzat de Agenţia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Convenţia Organizaţiilor de Media.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea