Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

ONG-urile din media, împotriva incriminării difuzării de ştiri false
Stire din Social publicata in 31 Jan 2008.

Mai multe organizaţii neguvernamentale protestează faţă de decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor de a introduce în Codul penal un amendament care pedepseşte cu închisoarea difuzarea de informaţii false.

Printr-un comunicat difuzat presei miercuri, ONG-urile cer Parlamentului să respingă amendamentul potrivit căruia se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani “comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României” şi să abroge în întregime art. 168/1 din Codul penal, care, în opinia lor, “consfinţeşte acest delict de inspiraţie totalitară”. Amendamentul a fost adoptat luni de Comisia juridică, la iniţiativa deputatului PSD Eugen Nicolicea şi urmează a fi supus votului în plen.

Semnatarii comunicatului consideră că siguranţa naţională se bucură de suficientă protecţie atât prin legi speciale, cât şi prin alte articole din Codul penal. “În plus, ‘relaţiile internaţionale ale României’ sunt un concept pur politic şi ca atare schimbător, al cărui loc nu este în Codul penal. Astfel, el nu poate fi protejat prin intermediul prevederilor penale, ci numai printr-o bună politică externă”, sunt de părere reprezentanţii ONG-urilor.

Aceştia susţin, de asemenea, că adoptarea unui astfel de amendament ar constitui “o ‘dedicaţie’ la adresa vocilor critice din viaţa politică şi/sau din societatea civilă”, iar pe baza lui ar putea fi sancţionată cu închisoarea orice părere divergentă la adresa guvernării, “restaurând climatul de cenzură specific regimurilor comuniste”. “O astfel de prevedere îi vizează pe reprezentanţii opoziţiei, ai societăţii civile, pe ziarişti – pe toţi aceia care sunt chemaţi să ofere rapoarte independente care pot contrazice poziţiile oficiale”, se atrage atenţia în comunicat.

Organizaţiile semnatare cer Parlamentului, Guvernului, clasei politice româneşti “să se abţină de la orice măsură care ar viza restrângerea dreptului la libera exprimare şi să-şi dovedească fără echivoc respectul faţă de libertăţile cetăţeneşti, care constituie temelia oricărei democraţii”. Comunicatul a fost difuzat de Agenţia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Expoziţie de fotografii la Muzeul Satului
Stirea urmatoare: Salon de poezie organizat de ICR Stockholm »
px

Stiri Asemanatoare

» Marş de protest împotriva distrugerii identităţii Capitalei
» Viorel Dănacu: Masoneria română s-a maturizat
» “Salvaţi Copiii” a oferit ajutoare pentru persoanele afectate de ciclonul Nargis
» ONG-uri pentru protecţia animalelor, în faţa Parlamentului
» Mehedinţi: minerii ameninţă cu blocarea magistralei CFR Bucureşti-Timişoara
» Sindicaliştii din învăţământ îşi apără în stradă tichetele cadou
» Sindicaliştii din învăţământ vor protesta în faţa Guvernului
» Orban ar putea da în judecată firmele participante la protestul transportatorilor
» Miting al transportatorilor rutieri în Piaţa Constituţiei
» Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea unor ample acţiuni de protest

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox