Masoneria română s-a maturizat şi prezintă interes pentru foarte mulţi cercetători din străinătate, a concluzionat duminică Viorel Dănacu, directorul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti, după cele două zile de lucrări ale Consiliului Coordonator al Asociaţiei Muzeelor, Librăriilor, Bibliotecilor şi Arhivelor Masonice Europene (AMMLA).
“Personal am avut un sentiment de mare satisfacţie, înţelegând că masoneria română s-a maturizat şi că prezintă interes pentru foarte mulţi cercetători din străinătate pentru că România are o istorie a francmasoneriei cu mare activitate”, a afirmat Viorel Dănacu.
Acesta a precizat că, în cadrul celor două zile de lucrări, s-au reunit cercetători din toate colţurile lumii, oameni pasionaţi de ştiinţele ezoterice, directori de muzee, de biblioteci, active masonice din Europa. În cadrul manifestărilor au fost prezentate referate despre istoria francmasoneriei române.
Viorel Dănacu a anunţat că a propus două centre din România care să devină membri AMMLA în anii următori, respectiv Centrul de Studii Fracmasonice Român şi Centru independent de Studii şi Cercetări Ezoterice din România.
Biblioteca Academiei Române a găzduit, vineri, vernisajul “Expoziţiei Masonice”, la care au participat directorul general al Bibliotecii, Dan Horia Mazilu, marele maestru al Marii Loje Naţionale a României, Viorel Dănacu, directorul Centrului Naţional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti, Horia Nestorescu Bălceşti, dar şi directorul şi membri ai AMMLA.
La vernisajul expoziţiei s-a vorbit despre influenţa pe care a avut-o francmasoneria în viaţa poporului român, mai ales în zona culturală.
“Din punct de vedere istoric, se remarcă influenţa pozitivă foarte puternică privind înfiinţarea statului român şi al României Mari”, a afirmat Dan Horia Mazilu.
În cadrul expoziţiei au fost prezentate medalii, documente, articole, cărţi, atât din arhiva Bibliotecii Academiei, cât şi din colecţia lui Horia Nestorescu Bălceşti.
De asemenea, în cadrul aceloraşi lucrări a fost organizat, sâmbătă, la Muzeul Naţional de Istorie a României, simpozionul “Aspecte Inedite din Istoria Masoneriei Române”.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea