Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Poluare de 125 de ori mai mare in Copşa Mică
Stire din Social publicata in 30 Jan 2008.

Sibiu: Poluare de 125 de ori mai mare la Sometra Copşa Mică

Cel mai mare poluator din România şi unul din cei mai importanţi din Europa, SC Sometra SA, din localitatea sibiană Copşa Mică, a depăşit anul trecut de 125 de ori norma de emisii de dioxid de sulf în atmosferă, ceea ce l-a determinat pe prefectul judeţului să efectueze un control, luna viitoare, la societatea patronată de greci.

Prefectul Ilie Mitea s-a declarat, marţi, extrem de nemulţumit de poluarea peste normele admise înregistrată în continuare de Sometra, dar şi de felul în care patronii greci colaborează cu instituţiile de mediu din judeţul Sibiu. Conform unui bilanţ de mediu pe 2007, la Sometra, specialiştii de mediu avertizează că poluatorul şi-a depăşit anul trecut cu mult norma de emisii în atmosferă aprobată.

“Faţă de anul trecut – ceea ce pe mine mă nemulţumeşte cumplit – de 125 de ori s-a depăşit norma de bioxid de sulf în atmosferă. Prin urmare, consider că depăşirile şi modalitatea de lucru între Sometra şi instituţiile statului abilitate să supravegheze aceste emisii (…) nu sunt bune” – a declarat prefectul Ilie Mitea.

Singura speranţă a sibienilor din zona de nord a judeţului, puternic afectată de poluarea de la Sometra, este în anul 2012, când patronii greci au promis că vor construi o nouă fabrică de acid sulfuric, ceea ce ar reduce poluarea cu dioxid de sulf. Conştienţi de poluarea pe care o creează, proprietarii actuali ai fabricii, de la firma grecească Mytilineos Holdings, au instalat anul trecut noi filtre pentru a reduce emisiile şi au promis să împădurească zona din apropierea combinatului.

În prezent, emisiile de dioxid de sulf generează frecvent fenomene de poluare locală ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei. Din evaluările existente, societatea eliberează în atmosferă circa 15.000-18.000 de tone de dioxid de sulf pe an. Substanţa este eliberată direct în atmosferă prin coşul de dispersie, cu înălţimea de 250 de metri. Emisiile vor fi reduse semnificativ doar la punerea în funcţiune a fabricii de acid sulfuric, valoarea estimată a investiţiei fiind de 10,3 milioane de euro.

Societatea Sometra a primit anul trecut cu mai multe sancţiuni contravenţionale, în valoare de 600.000 de lei, din partea Gărzii de Mediu, pentru depăşirea concentraţiei maxime admise în emisie de dioxid de sulf.

Oraşul Copşa Mică este în continuare considerat cel mai poluat oraş din România, din cauza nivelului emisiilor de plumb. Fabrica Sometra poluează zona de nord a judeţului Sibiu încă din anul 1930, de la înfiinţare. Patronatul de la Sometra este obligat să investească aproape 15 de milioane de euro în următorii şase ani pentru modernizarea instalaţiilor, în aşa fel încât să respecte normele europene de protecţia mediului, conform unui raport al Gărzii de Mediu.

Societatea a obţinut autorizaţia integrată de mediu în luna iunie 2006, după ce a negociat o perioadă de tranziţie până în anul 2014 pentru reducerea emisiilor de poluanţi precum dioxid de sulf şi pulberi cu conţinut de metale grele. În conformitate cu planul de acţiuni asumat de SC Sometra SA, toate lucrările care au drept scop încadrarea emisiilor de poluanţi în limitele legale vor fi finalizate până în anul 2012.

Statisticile oficiale arată că speranţa de viaţă în oraş este cu nouă ani mai mică decât media naţională. Există numeroase studii care confirmă acest lucru. O organizaţie de mediu, EcoTur, a făcut un sondaj în zonă în 1999 şi 2004, împreună cu cercetători britanici. Aceştia au constatat că solul era contaminat cu plumb de 92 de ori peste nivelul permis, iar vegetaţia conţinea plumb de 22 de ori peste nivelul permis.

Un alt studiu, făcut pe copii cu vârste între doi şi 12 ani, a arătat că aceştia aveau în corp un  nivel ridicat de plumb şi semne de încetinire a dezvoltării.Doar în 2006, 80 de muncitori de la fabrică au fost trataţi de intoxicare cu plumb. Pentru mulţi ani, sute de persoane s-au plâns de probleme la plămâni. Alte dovezi privind impactul poluării asupra sănătăţii au venit în urma unei anchete oficiale în legatură cu moartea a doi cai.

Serviciul naţional veterinar a găsit, în fânul pe care îl mâncau caii, de zece ori mai mult plumb decât nivelul admis, precum şi cantităţi mari de alte metale grele. Există un risc ridicat ca producţiile legumicole şi pomicole locale să fie la fel de toxice. Conform prefectului judeţului, ţăranii din satele apropiate de oraşul Copşa Mică sunt nemulţumiţi că pământul nu mai este fertil.

Sursa: ROMPRES 

px
px

Etichete: , , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « PC îşi propune un scor de cel puţin 7% la locale
Stirea urmatoare: Peste 90 de accidente rutiere în Capitală într-o săptămână »
px

Stiri Asemanatoare

» Solul de la Copşa Mică nu poate fi încă înlocuit
» Cazan: Scorul istoric al PNL la Sibiu, datorat lui Iohannis
» Sibiu: Incendiu la Muzeul de Istorie
» Sibiu: Winter Park la Bâlea Lac
» Sibiu: Noaptea Devoratorilor de Publicitate cu Raluca Turcan
» Sibiu: Festival Naţional de Muzică Folk şi Poezie
» Sibiu: Liderul PNL face campanie anti-manele
» Sibiu: Şef de campanie cu un impresionant parc auto de miniaturi
» Sibiu: Raluca Turcan îşi inaugurează linie telefonică
» Red Bull Romaniacs începe vineri la Sibiu

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox