Aproximativ 350 de copii ai străzii sau cu riscul de a ajunge să muncească pe stradă, din Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, vor beneficia de servicii educaţionale printr-un proiect derulat de organizaţia neguvernamentală “Salvaţi copiii”, informează un comunicat remis luni ROMPRES.
“Servicii educaţionale şi alte servicii de sprijin pentru copiii care muncesc pe stradă/copii cu riscul de a munci pe stradă” este un proiect implementat în colaborare cu Unitatea Specializată în Munca Copilului (USMC) din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), precum şi cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cele trei zone, cu şcoli şi ONG-uri.
Proiectul se adresează unui număr de 350 de copii, dintre care 200 trăiesc şi muncesc pe stradă ori doar muncesc pe stradă iar seara se întorc în familiile lor şi 150 sunt copii cu risc de a munci pe stradă, ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate, copii din familii care beneficiază sau au dreptul de a beneficia de prevederile Legii nr. 416/2000 privind venitul minim garantat.
“Suportul financiar acordat de Organizaţia Internaţională a Muncii – Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copiilor (ILO IPEC) va contribui la creşterea numărului copiilor care beneficiază de programele educaţionale ale organizaţiei ‘Salvaţi Copiii’, care în prezent este de 908. Totodată, ILO IPEC va oferi suport tehnic pentru elaborarea unei metodologii unitare care se va aplica în lucrul cu copiii şi familiile acestora şi care va fi propusă ANPDC pentru multiplicare la nivel naţional” – a declarat preşedintele executiv al organizaţiei “Salvaţi Copiii”,Gabriela Alexandrescu.
În cadrul proiectului, vor fi organizate sesiuni de formare în fiecare dintre cele trei oraşe pentru 46 de asistenţi sociali, cadre didactice şi reprezentanţi ai Echipelor Intersectoriale Locale iar profesionişti formaţi vor identifica, monitoriza şi raporta 350 de copii – 200 de copii care muncesc pe stradă şi 150 în risc de a munci pe stradă.
Proiectul va asigura un sprijin material pentru copii, pentru a fi retraşi din cele mai grave forme de muncă.
Totodată, serviciile de zi şi rezidenţiale participante la proiect vor beneficia de sprijin în valoare de 500 lei pentru achiziţionarea de echipamente pentru activităţi sportive, materiale educaţionale, produse IT, alte echipamente necesare pentru derularea activităţilor educaţionale cu copiii, organizarea de sesiuni de informare pentru părinţii copiilor beneficiari direcţi ai proiectului şi elaborarea unor proceduri de lucru unitare pentru Centrele de Informare şi Coordonare pentru Copiii Străzii.
În acest scop, se va organiza o sesiune consultativă cu reprezentanţi ai celor şase centre din ţară: Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timiş. Procedurile vor viza atât aspectele administrative, inclusiv aspectele financiare, cât şi legătura cu serviciile destinate copiilor străzii, Echipele Intersectoriale Locale şi Sistemul de Monitorizare a Muncii Copilului şi, după finalizare, vor fi înaintate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului pentru analiză şi avizare.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea