Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

CNA: Emisiunea ‘Alege premierul’ induce în eroare telespectatorii
Stire din Alegeri 2008 publicata in 10 Nov 2008.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat, luni, cu reprezentanţii postului Realitatea TV despre posibilitatea schimbării titlului emisiunii ‘Alege premierul’, apreciind că ea ar induce publicul în eroare.

Potrivit unei adrese trimise de post la CNA, pe 7 noiembrie, SC Realitatea nu a purtat nicio negociere cu competitorii electorali în vederea stabilirii unor tarife pentru participarea acestora la emisiunile de promovare electorală sau pentru difuzarea spoturilor electorale.

Tot în adresă se precizează că, în vederea administrării / negocierii întregului spaţiu electoral oferit de postul de televiziune Realitatea TV, SC Realitatea Media SA a mandatat SC M&C Strategy Developement SRL (…).’Până în momentul redactării acestei adrese postul de televiziune Realitatea TV nu a primit nicio comandă electorală din partea SC M&C Strategy Developement SRL pentru emisiuni de promovare electorală. Singurele comenzi primite au fost cele referitoare la difuzarea de spoturi electorale. Astfel, deciziile postului de televiziune în privinţa reflectării campaniei electorale au rămas şi rămân cele pur editoriale’, se arată în adresa primită de CNA.

Referitor la titlul emisiunii se mai precizează că el ‘a fost determinat de atitudinea partidelor politice de a-şi exprima public opţiunea privind candidaţii la funcţia de premier’.

Consiliul a mai precizat din nou că tarifele pentru emisiunile electorale trebuie să fie făcute publice conform Deciziei CNA nr. 792 din 30 septembrie 2008 privind campania electorală în audiovizual .

În urma discuţiilor, reprezentanţii Realitatea TV, prezenţi la şedinţă, au spus că se vor face precizări la începutul şi la mijlocul emisiunii cu privire la titlu, urmând să fie realizată şi o burtieră pentru a se oferi atare precizări privind titlul, Consiliul luând act de poziţia acestora.

CNA a decis, joia trecută, să trimită o scrisoare de recomandare postului Realitatea TV pentru schimbarea titlului emisiunii ‘Alege premierul’, considerând că el nu respectă informarea corectă.

Membrii CNA susţin că titlul emisiunii nu respectă articolul 3, alineatele 1 şi 2 din Legea audiovizualului, şi creează confuzie în cazul scrutinului parlamentar care se va desfăşura pe 30 noiembrie, când alegătorii vor desemna viitorii deputaţi şi senatori, nu şi primul ministru.

Articolul 3, alineatul 1 din Lege stipulează că ‘prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului’. La alineatul 2 se precizează că ‘toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor’.

Tot atunci, membrii CNA au cerut punctul de vedere al postului Realitatea TV referitor la un articol publicat într-un cotidian central în care se arăta că pentru o apariţie în cadrul emisiunii ‘Alege premierul’, candidaţii trebuie să plătească 20.000 de euro.

‘Există semnale de presă că se iau bani pe acea emisiune ( ‘Alege premierul’-n.r.), care se încadrează, conform legislaţiei noastre, în emisiunile de dezbatere şi nu de promovare, aşa cum a fost trecută de televiziune’, a conchis preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Raportul de monitorizare, realizat de CNA în perioada 3-5 noiembrie, arată că în emisiunea ‘Alege premierul’, în care au fost invitaţi competitori electorali, jurnalişti şi analişti politici, au fost prezentate rezultatele zilnice ale unui sondaj realizat INSOMAR la comanda Realitatea TV şi s-a discutat pe marginea acestuia. Una dintre întrebările sondajului a fost ‘Cine credeţi că ar trebui să devină premier?’

De asemenea, în cadrul grupajelor electorale din emisiunile informative au fost difuzate ştiri sub titlul ‘Alege premierul’, un exemplu fiind înregistrat pe 5 noiembrie, la ora 12,32, când prezentatorul anunţa rezultatele sondajului, conform căruia în fruntea topului privind viitorul premier se află Theodor Stolojan, urmat de Mircea Geoană şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Televiziunea a difuzat şi un promo privind emisiunea, iar pe crawl s-au derulat anunţuri promoţionale pentru acelaşi program.

Emisiunea ‘Alege premierul’ este difuzată de Realitatea TV, de luni până joi, de la ora 20,00, şi sâmbătă, de la 18h45.

Rompres

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Posibil atentat asupra autocarului PSD
Stirea urmatoare: UE vrea să reglementeze activitatea agenţiilor de rating »
px

Stiri Asemanatoare

» CNA somează Realitatea TV să oprească spotul ‘Lista candidaţilor pătaţi’
» CNA atenţionează postul Realitatea
» Antena 1 şi 3 şi Realitatea TV somate de CNA pentru nerespectarea pluralismului
» Prahova: Preşedinţi de secţii, acuzaţi de abuz în funcţie
» Alba: SMS-uri electorale
» Începe votul în SUA şi Canada
» Braşov: Corlăţean a votat pentru un guvern puternic şi competent
» Galaţi: Ambulanţa a intervenit la două secţii de votare
» Gorj: Centenarii gorjeni şi-au exercitat dreptul la vot
» Vrancea: Modele de buletine de vot, găsite într-o maşină

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox