Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

AJR se reuneşte în mai, pentru a redacta un Cod Deontologic
Stire din Cultura si Media publicata in 11 Feb 2008.

Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) va lua în discuţie redactarea unui nou cod deontologic al presei, a declarat, pentru ROMPRES, preşedintele AJR, Cezar Ion. “La începutul lunii mai, trebuie să avem o adunare generală extraordinară pentru a pune la punct o serie de proiecte: câteva modificări de statut, nişte ajustări şi un nou proiect al Codului Deontologic. Ne propunem să unificăm codurile deontologice, inclusiv al Clubului Român de Presă, al Convenţiei Organizaţiilor de Media şi cel anexat la Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, semnat de Uniunea Sindicală Mediasind cu patronatele”, a declarat Cezar Ion.

Adunarea Generală a Clubului Român de Presă (CRP) a aprobat, duminică, unele modificări la Codul Deontologic al presei, potrivit cărora societăţilor media li se recomandă să ceară jurnaliştilor angajaţi să depună o declaraţie de interese şi de venituri, pentru a se evita situaţiile în care aceştia desfăşoară activităţi patronale paralele cu presa, care ar putea influenţa activitatea gazetărească. De asemenea, potrivit modificărilor, Codul Deontologic va interzice mai limpede jurnaliştilor să aibă şi activităţi de vânzare de publicitate.

Preşedintele AJR, Cezar Ion, a mai explicat că, în perioada următoare, AJR va încerca să stabilească un protocol de colaborare cu Asociaţia Patronatelor din Presă (APP), organizaţie noucreată, ca şi AJR, în cadrul discuţiilor purtate anterior în CRP. “AJR va negocia un protocol cu patronatul presei române, prin care să se stabilească un cadru al colaborării dintre cele două asociaţii, principiile relaţiei dintre asociaţii, limitele de competenţă ale fiecărei organizaţii”, a spus Ion.

Preşedintele AJR a explicat că protocolul cu patronatele ar putea fi constituit sub titulatura CRP: “Acest protocol poate fi o declaraţie de principii, dar ar putea fi şi noua configuraţie a CRP. Practic, CRP este un brand, o marcă şi, simultan, o asociaţie, ca un ONG.” “Ceea ce trebuie să se întâmple, firesc, în reorganizarea CRP este o redefinire a brandului CRP, a asociaţiei.Ne-am întins mâna reciproc, acum un an de zile. Ceea ce s-a întâmplat acum face parte din logica firească a celor decise la Adunarea Generală CRP de acum un an”, a mai explicat Cezar Ion.

De asemenea, el a mai specificat că AJR se va manifesta strict ca o organizaţie profesională, nu una sindicală, dar va purta discuţii pentru semnarea unui protocol de colaborare şi cu sindicatele din mass-media. “Este o asociaţie profesională, nu un sindicat, e bine de precizat. Nu are valenţe sindicale, pentru aceste activităţi specifice există sindicate. Limita noastră de competenţă este Codul Deontologic. Vom colabra cu Mediasind. Am avut discuţii pentru semnarea unui eventual protocol”, a spus Cezar Ion.

Potrivit preşedintelui AJR, organizaţia vizează constituirea unui cadru de colaborare între organizaţiile profesionale, cele patronale şi cele sindicale din mass-media. “Părerea mea este că o funcţionare riguroasă a universului mass-media s-ar defini printr-o colaborare a asociaţiilor profesionale cu cele patronale şi cu sindicatele. Se creează astfel un triunghi, care constituie planul, care înseamnă stabilitate. Şi, pe post de observatori, să fie societatea civilă”, a explicat Ion. AJR s-a desprins oficial din Clubul Român de Presă (CRP), în urma Adunării Generale a CRP care a avut loc duminică, în Capitală. “AJR trebuie să se solidifice, să-şi umple de consistenţă structurile şi funcţionarea, trebuie săşi definească rolul în mass-media mai mult decât prin statut sau prin simple intenţii.”, a conchis preşedintele AJR, Cezar Ion.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Parlamentarii pot fi trimişi în judecată fără acceptul Camerei din care fac parte
Stirea urmatoare: Vosganian nu va candida la Primăria Iaşiului »
px

Stiri Asemanatoare

» Premiu acordat de organizaţia Reporteri fără Frontiere pentru jurnaliştii din România şi Bulgaria
» Posturile locale de radio şi TV cer candidaţilor între 3 lei şi 5.000 de euro
» Federaţia Europeană a Jurnaliştilor ia apărarea jurnaliştilor sportivi români
» În cursa pentru Emmy
» CNA îi cere preşedintelui Băsescu să nu promulge modificarea la Legea audiovizualului
» BBC World Service închide redacţia în limba română
» TVR 1 şi OTV, amendate de CNA din cauza greşelilor de limba română
» Posturi tv şi radio locale sancţionate pentru încălcarea legislaţiei electorale
» Postul de televiziune Music Channel autorizat
» Un nou post tv de muzică

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox