Vicepreşedintele Senatului Radu Berceanu (PD-L) afirmă că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, parlamentarii pot fi trimişi în judecată fără acceptul Camerei legislative din care fac parte. “La Senat a avut loc o discuţie dacă Parlamentul trebuie să-şi spună un punct de vedere referitor la miniştri care sunt şi parlamentari, care sunt urmăriţi penal. A fost depusă o cerere în acest sens cu antetul PNL semnată de Puiu Haşotti şi de senatorul Chelaru de la PSD, într-o iubire care, iată, din când în când se mai dezvăluie şi prin documente.
Preşedintele Senatului, care nu este jurist aşa cam cum spune că este Bogdan Olteanu, a spus: ‘Nu cumva trebuie să citiţi Constituţia revizuită care spune că parlamentarii nu mai au niciun fel de imunitate, că pot fi cercetaţi oricând. Ei nu pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi fără acceptul Camerei din care fac parte. Ori nu a cerut nimeni nici reţinerea, nici percheziţionarea’ “, a declarat Berceanu, duminică, într-o conferinţă de presă. El a subliniat că în Constituţie scrie că “deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru faptele care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice, dar nu pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi fără acceptul Camerei din care fac parte, după ascultarea lor”.
“Nu cred că Păcuraru, încercând să ia nişte contracte pentru fiul său, înseamnă opinii politice. Pe de altă parte, nimeni nu a cerut arestarea sau altceva. Dl. Văcăroiu a spus ca cererea să meargă la Comisia juridică pentru ca să dea un punct de vedere. Dl. Chelaru a ieşit la o conferinţă de presă şi a spus că se va trimite la Curtea Constituţională o întâmpinare pe tema asta, ceea ce momentan nu e deloc adevărat. Poate la Cameră, unde l-am văzut pe juristul măreţ Bogdan Olteanu care probabil că nu a citit chestia asta, poate că el a cerut aşa ceva, dar la Senat nu”, a afirmat Berceanu. Pe data de 5 februarie, Biroul Permanent al Senatului a aprobat sesizarea Curţii
Constituţionale în cazul urmăririi penale a miniştrilor care sunt şi parlamentari, apreciind că ar putea exista un conflict de natură constituţională între preşedintele României, Parchetul General şi Ministerul Justiţiei, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte. În urma unei cereri trimise de grupul parlamentar al PNL, dar semnată de senatorul PSD Ioan Chelaru, Biroul Permanent a cerut Comisiei juridice motivarea unei sesizări către Curtea Constituţională (CCR), în termen de zece zile. Această sesizare va fi trimisă către CCR de preşedintele Senatului, a declarat la acea dată chestorul Senatului Ioan Chelaru.
El a motivat faptul că a semnat scrisoarea PNL deoarece liderul grupului liberal din Senat, Puiu Haşotti, i-a cerut acest lucru, având în vedere pregătirea sa juridică. “Astăzi, Biroul Permanent a apreciat că ar putea exista un conflict de natură constituţională între instituţiile menţionate şi, având în vedere existenţa unui potenţial conflict, a hotărât să solicite Comisiei juridice motivarea unui demers pe care preşedintele Senatului să îl facă la Curtea Constituţională”, a spus atunci Ioan Chelaru.
El a adăugat că în cazul în care CCR va aprecia că şi Parlamentul trebuie să dea aviz în vederea începerii urmăririi penale pentru miniştrii parlamentari ancheta s-ar putea suspenda. “Dacă CCR apreciază că avizele sunt cumulative, obligatorii, nu se poate merge mai departe”, a declarat Chelaru.
În scrisoarea adresată Biroului Permanent, liberalii susţin că, în contradicţie cu prevederile constituţionale, procurorul general al României şi procurorul-şef al DNA au decis că sunt legal învestiţi exclusiv prin cererile formulate de preşedintele României, indiferent dacă membrii Guvernului sunt şi parlamentari, o hotărâre a Camerei din care aceştia fac parte nemaifiind necesară.
“Ignorarea de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, precum şi de către preşedinte a deciziei celor două Camere de a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari constituie, în opinia noastră, un conflict juridic de natură constituţională între instituţiile menţionate, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte”, se arată în scrisoare. Ioan Chelaru a precizat că, în cursul discuţiilor din Biroul Permanent, s-a făcut o analiză a evoluţiei evenimentelor în cazul parlamentarilor Paul Păcuraru, Codruţ Şereş, Adrian Năstase şi Miron Mitrea. “S-a ţinut cont că există o solicitare pe care Comisia juridică a făcut-o către Parchetul General în urmă cu două luni, solicitare la care preşedintele Senatului a revenit prin Ministerul Justiţiei, tot către Parchetul General – la care nu s-a răspuns însă – prin care se cerea să se pună la dispoziţia Parlamentului documentaţia care a stat la baza acelei solicitări de către preşedintele României”, a spus Ioan Chelaru.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea