Meleşcanu: Nu mi-am dorit niciodată postul de ministru al Justiţiei
Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, la BBC, că, în niciun moment din cariera sa politică, nu a cerut, dar nici nu şi-a dorit, postul de ministru al Justiţiei .
Întrebat dacă atunci când a decis transmiterea avizelor date de preşedintele Traian Băsescu la parchete a luat în calcul afirmaţia şefului statului că se apropie de săvârşirea unui abuz în funcţie, Meleşcanu a mărturisit: “Deloc aş spune, pentru că vreau să vă dezvălui un secret: nu am cerut şi nu mi-am dorit postul de ministru interimar la Justiţie în niciun moment din cariera mea politică. A fost o numire interimară, pentru a debloca o situaţie creată de nesemnarea decretului de numire a Noricăi Nicolai la Justiţie”.
În ce priveşte afirmaţia din comunicatul de presă de marţi, în care arăta că nu îşi asumă responsabilitatea avizelor pentru începerea urmăririi penale, ministrul interimar al Justiţiei a afirmat că nu putea să susţină o interpretare care nu îi aparţinea.
“Eu nu pot să-mi asum o interpretare care nu-mi aparţine şi am propria mea interpretare în cauza respectivă, pentru că nu doresc să mi se reproşeze că nu am făcut tot ce îmi stătea în putinţă pentru ca procedura să fie completă. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă şi, în ce priveşte schimbul de scrisori, cu dosare între mine şi preşedinte, am urmărit acest lucru: să-mi permită să avem o procedură completă în sensul prevederilor din lege”, a precizat Meleşcanu. Ministrul interimar al Justiţiei a subliniat că, dacă nu ar fi dat curs solicitării preşedintelui Traian Băsescu, ar fi avut două posibilităţi: fie să-şi dea demisia, fie să fie revocat.
“Pentru mine ca persoană, Teodor Meleşcanu, existau două posibilităţi foarte simple: fie să-mi dau demisia, fie să fiu revocat. Însă, acest lucru nu l-am putut accepta. Nu-i o ameninţare, pentru mine nu a intrat deloc în calcul şi vă spun în continuare de ce. Pentru că în momentul în care mi-aş fi dat demisia sau aş fi fost revocat, ar fi însemnat că mi s-ar putea imputa faptul că eu, cu bună ştiinţă, blochez trimiterea acestor dosare”, a subliniat ministrul. El a explicat că, în momentul în care nu ar mai fi existat ministru al Justiţiei dintr-un motiv sau din altul, nu mai avea cine să îndeplinească procedura, potrivit legii.
“Ministrul Justiţiei, nu Ministerul Justiţiei, are autoritatea sau atribuţia de a transmite aceste dosare. Deci, ar fi însemnat ca, eu, cunoscând consecinţele acestei stări de fapt, să împiedic, dacă mi-aş fi dat demisia, o procedură legală, care este prevăzută în legea răspunderii ministeriale”, a mai spus el. În ce priveşte posibilitatea ca preşedintele să-l fi revocat din funcţie, Teodor Meleşcanu a precizat: “Sigur că în momentul în care preşedintele ar fi decis acest lucru, pentru mine personal ar fi fost o mare uşurare. Aş fi scăpat de o problemă în care, vă spun sincer, singura mea preocupare a fost de a asigura respectarea legii, atât cât mă duce mintea pe mine şi pe colegii din conducerea Ministerului Justiţiei”, a mai declarat Meleşcanu.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea