Consiliul Naţional al Audiovizualului va solicita preşedintelui României să nu promulge recenta modificare adusă la Legea audiovizualului de către Senat, referitoare la prevederea conform căreia programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi radio trebuie să conţină, în pondere egală, ştiri pozitive şi negative.
“Într-un comunicat pe care îl vom redacta imediat, vom avea o poziţie foarte clară, împotriva acestei modificări, reiterând ceea ce am susţinut în Parlament, poziţie care coincide cu aceea a Guvernului”, a declarat, joi, preşedintele CNA, Răsvan Popescu.
El a menţionat că există deja un proiect de lege privind modificarea Legii audiovizualului, avizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, care integrează noua directivă a Uniunii Europene.
“Am fost neplăcut surprins că nu am fost nici măcar invitat la dezbaterile din plenul Senatului”, a mai spus preşedintele CNA.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul legislativ aparţinând senatorului PRM Gheorghe Funar şi deputatului PNL Ioan Ghişe, prin care se completează în acest sens Legea audiovizualului nr. 504/2002, în sensul că posturile de televiziune şi de radio vor fi obligate să inserereze în programele lor informative, în pondere egală, ştiri pozitive şi ştiri negative.
Cei doi iniţiatori argumentează elaborarea propunerii legislative, în expunerea de motive, prin faptul că “preponderenţa ştirilor negative are un efect nociv şi ireversibil asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor”.
Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a avizat negativ proiectul legislativ, iar Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a dat raport favorabil, fără amendamente, considerând că “scopul introducerii acestei prevederi legislative este de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi publicului şansa de a avea percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional”.
Singurul senator care şi-a expus punctul de vedere asupra proiectului legislativ, în cadrul dezbaterilor generale, social-democratul Petre Daea, şi-a exprimat susţinerea pentru acesta, afirmând că proiectul legislativ “pune în pagină o realitate care nu mai putea continua în România”.
“Am văzut pe posturile de televiziune şi lucruri care manifestă interes şi care nu, lucruri bune şi lucruri nu tocmai bune. Rareori văd însă, pentru publicul larg, pe care dorim să se instruiască, evenimente care se petrec în România. Prin acest act normativ facem o pârtie spre actul cunoaşterii pentru acesta”, a spus senatorul PSD.
Proiectul legislativ, respins de Camera Deputaţilor, a fost adoptat în unanimitate de Senat, în calitate de cameră decizională.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea