Arad, 1 feb /Rompres/- Cei cinci alpinişti arădeni care au cucerit vârful Aconcagua (6.962 m) din Anzii Cordilieri, cel mai înalt vârf de pe continentul sud-american, au revenit acasă în zorii zilei de vineri, transmite corespondentul ROMPRES.
Expediţia condusă de alpinistul Zsolt Torok (34 ani), care i-a avut alături pe Virgil Ban (47 ani), Ovidiu Găvănescu (48 ani), Ioan Filip (47 ani) şi Lucian Sârb (46 ani), a pornit spre America de Sud pe 30 decembrie, de la “kilometrul zero” al municipiului Arad, tot acolo având loc şi reîntâlnirea cu rudele şi prietenii, care i-au primit ca pe nişte eroi.
Cu toate că erau foarte obosiţi, cei cinci alpinişti au susţinut o conferinţă de presă, alături de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, căruia i-au înmânat drapelul municipiului Arad, pe care l-au desfăşurat pe vârful Aconcagua.
După cum au povestit cei cinci alpinişti, prima parte a călătoriei au făcut-o cu avionul pe ruta Budapesta – Madrid – Buenos Aires, iar din capitala Argentinei au călătorit cu un autocar de linie, aproximativ 1.100 km prin pampas, până în oraşul Mendoza, unde au ajuns în prima zi a anului.
Acolo şi-au cumpărat cele necesare, după care au pornit la drum spre Aconcagua. După două tabere de aclimatizare, au ajuns în Plaza del Mules, la 4.800 de metri, cea mai mare tabără de bază din lume, după cea de sub Everest, unde au rămas şapte zile, pregătindu-se în vederea ascensiunii.
Au urmat alte două tabere, ultima dintre ele, numită Berlin, aflată la 5.780 de metri, după care, în zilele de 15 şi 16 ianuarie, în două echipe, au ‘atacat’ şi cucerit vârful Aconcagua, fiind una dintre foarte puţinele expediţii care a reuşit să ajungă pe vârf în întregime.
Aceasta nu a fost totul, deoarece mezinul grupului, Zsolt Török, singurul dintre cei cinci care practică alpinismul de performanţă, a ţinut să urce pe Aconcagua pe un traseu mai puţin uzitat, numit “Gheţarul polonez”, fapt pe care l-a reuşit pe 17 ianuarie, după o escaladă solitară de 12 ore, fiind primul român care a urcat muntele pe traseul respectiv.
De menţionat că, în cursul escaladei sale, Zsolt Torok a descoperit trupul unui alpinist ceh, care a dispărut în chip tragic un urmă cu circa 10 ani, escaladând “Gheţarul polonez”, şi despre care nu se mai ştia nimic.
“După un an de pregătire, am reuşit să ducem la bun sfârşit această ascensiune pe cel mai înalt vârf din Anzii Cordilieri, în primul rând pentru a dovedi că persoanele apropiate vârstei de 50 de ani pot face acest lucru. Şi, de asemenea, pentru a încerca să atragem tineretul spre natură”, a declarat liderul Asociaţiei non-profit “Explorer”, Virgil Ban, care, la fel ca şi colegii săi de drum, cutreieră munţii încă de la vârsta de la cinci ani.
Iar dacă tot erau în America de Sud, ei şi-au oferit drept premiu o excursie în Chile. După care au pornit spre casă, cei mai grei fiind ultimii kilometri înainte de a ajunge în Arad, aşa cum spuneau toţi cei cinci.
La finalul conferinţei de presă, alpiniştii arădeni au promis că, în viitorul cel mai apropiat, vor face un film în care să prezinte această temerară expediţie.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea