Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Buna vestire, sărbătorită de ortodocşi şi catolici
Stire din Diverse publicata in 24 Mar 2008.

Credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici vor prăznui, marţi, Buna Vestire (Blagoveşteniile), sărbătoare ce aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină Mama lui Iisus Hristos.
“Buna Vestire este respectată atât de credincioşii ortodocşi, cât şi de cei romano-catolici şi greco-catolici, întrucât face parte din sărbătorile comune stabilite înainte de marea schismă din 1054″, a explicat pentru ROMPRES Vera Maria Neagu, de la publicaţia ”Viaţa Cultelor”.
Data Bunei Vestiri este, în fiecare an, 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun, sărbătoarea fiind celebrată în Răsărit încă din anul 550. La Roma s-a introdus în sec. VII.
Buna Vestire inaugurează “plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Şi prin aceasta este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultând.
De Blagoveştenii, ca şi în Duminica Floriilor, se dă dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, cine mănâncă peşte va fi “sănătos ca peştele în tot anul”.
Poporul crede că de Blagoveştenii se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta înncepe a cânta până la Sânziene sau la Sân Petru, când se îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu numeraose valenţe simbolice, cântă de la echinocţiul de primăvară la solstiţiul de vară. ”Se crede că de la Sânziene, cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când devine iar cuc.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Becali, audiat aproape patru ore de procurorii DNA
Stirea urmatoare: O organizaţie studenţească cere reintroducerea sportului ca materie “accesibilă” »
px

Stiri Asemanatoare

» Sfinţii Petru şi Pavel, sărbătoriţi de ortodocşi şi catolici
» Pogorârea Sfântului Duh, prăznuită duminică
» Măsuri pentru facilitarea tranzitului frontalier, în perioada Sărbătorilor Pascale
» Slujba Sfântului Gheorghe şi cea a Duminicii Floriilor-oficiate împreună
» Dragobetele, răpus de sărbători importate şi de imitaţii

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox