Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Tradiţii ale sărbătorii de Paşte, la romano-catolici şi reformaţi
Stire din Diverse publicata in 23 Mar 2008.

Cu şase săptămâni înainte de Paşte, până în Noaptea Învierii, credincioşii romano-catolici şi reformaţi din judeţul Mureş au o serie de ritualuri specifice, care încep cu arderea pe rug a lui Ilyes şi se încheie cu procesiunea religioasă din centrul municipiului Târgu Mureş, transmite corespondentul ROMPRES.
La intrarea în Postul Paştelui credincioşii romano-catolicii din satul Sântioana îl ard pe rug pe Ilyes, care simbolizează răul, pentru a şterge toate păcatele. În noaptea dinaintea primei zile de post sătenii din Sântioana ard o păpuşă din paie, care îl reprezintă pe Ilyes, cel mai păcătos dintre săteni, care nu crede în nimic altceva, decât în paharul cu băutură.
La miezul nopţii, sătenii se adună în jurul lui Ilyes şi ascultă slujba ţinută de un preot ales ad-hoc. Schimburile de replici sunt dintre cele mai comice, iar la ora 24.00, păpuşa de paie este arsă pentru ca toate păcatele şi răul din sat să dispară.
În trecut, la ceremonia de ardere a păpuşii participa întregul sat, iar credincioşii aduceau de acasă coşuri cu mâncare frumos ornate. După ritualul de ardere a păpuşii sătenii puneau de o petrecere şi mâncau din bucatele aduse de acasă.
Obiceiul a fost preluat un timp şi de localnicii din comuna Sânpaul, însă aceştia l-au abandonat în urmă cu cinci ani.
După obiceiul unic în zonă, de ardere a lui Ilyes, şi după o serie de evenimente religioase specifice fiecărui cult, romano-catolicii îşi dau întâlnire în noaptea Învierii, la procesiunea din centrul municipiului Târgu Mureş, unde participa de regula peste 5.000 de credincioşi.
Procesiunea de Paşte este precedată, conform tradiţiei catolice, de Prohodul Domnului, care se desfăşoară în Vinerea Mare, când Isus Hristos s-a jertfit pentru mântuirea neamului omenesc. Aceasta este practic pregătirea pentru Înviere, întrucât credincioşii romano-catolici ţin post şi îşi spovedesc păcatele.
Înainte de procesiune, în fiecare biserică aparţinând diferitelor ordine ale acestui cult, au loc slujbe religioase, după care miile de credincioşi parcurg pe jos drumul până la catedrală.
Coloanele de credincioşi din toate cartierele oraşului şi din localităţile limitrofe încep să se deplaseze către Catedrala Romano-Catolică din Târgu Mureş, încă de la ora 22.00, pentru a participa la evenimentul religios. Fiecare ordin romano-catolic şi credincioşii din fiecare biserică sunt însoţiţi de preoţii lor, de drapele şi de idolii tradiţionali.
Procesiunea durează aproximativ 30 de minute, timp în care credincioşii interpretează cântece religioase. După procesiune, la miezul nopţii, credincioşii se adună în faţa Catedralei Romano-Catolice, unde are loc slujba de Înviere.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Trofeele din primele ediţii revin la “Cerbul de aur”
Stirea urmatoare: Minge uriaşă, cu urări pentru Mutu&comp »
px

Stiri Asemanatoare

» Mureş: Alegerile pentru prezidenţiale ar putea fi anulate la o secţie de votare
» Kelemen Hunor, pe primul loc la prezidenţiale în judeţul Mureş
» Obiceiuri de Anul Nou: Sorcova
» Obiceiuri de Anul Nou: Semănatul
» Obiceiuri de Anul Nou: Pluguşorul
» Obiceiuri şi superstiţii de Crăciun
» Mureş: Proces-verbal semnat ‘în alb’ la o secţie de votare din Târgu Mureş
» Mureş: Borbely face apel la transporatori să aducă tinerii acasă în ziua votării
» Mureş: Premierul, în vizită la Ogra, Band şi Sărmaşu
» Mureş: PNL, acuzat de presiuni politice asupra profesorilor

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox