Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Ambasadorul Canadei a recomandat deputaţilor să studieze proiectul Roşia Montană
Stire din Politica publicata in 20 Feb 2008.

Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor nu a luat nici miercuri, la a doua rundă de discuţii, o decizie în legătură cu legea privind interzicerea folosirii cianurilor în exploatările miniere, act normativ iniţiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) şi Peter Eckstein Kovacs (UDMR).
Dezbaterile generale s-au axat pe punctele de vedere exprimate la lucrările Comisiei de ambasadorul Canadei la Bucureşti, Marta Moszczenska, şi de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.
În faţa deputaţilor, Marta Moszczenska a subliniat că o decizie privind eventualitatea interzicerii cianurilor în minerit aparţine exclusiv Guvernului şi Parlamentului României, lucru pe care Guvernul canadian îl va respecta.
Totuşi, oficialul canadian a pledat pentru continuarea dialogului între autorităţile române şi compania care vizează derularea proiectului de la Roşia Montană: “Ca ambasador, pot să vă spun că această companie are un board şi un corp executiv format din experţi mondiali şi a respectat normele internaţionale în vigoare”.
Marta Moszczenska a subliniat că cianura este controversată, deşi nu se află printre primele 25 de elemente nocive asupra mediului.
“Cianura este folosită în 95% din procesele de extragere a aurului în Canada şi în ţările UE. De altfel, cianurile sunt folosite şi în industria farmaceutică, textilă şi în alte domenii, iar, dacă privim astfel lucrurile, temerile privind utilizarea cianurilor în sectorul minier ar putea fi şi în alte domenii ale industriei”, a explicat oficialul canadian.
Ambasadorul a exprimat în faţa deputaţilor disponibilitatea Guvernului canadian de a pune la dispoziţia autorităţilor din România “orice informaţii referitoare la folosirea cianurilor în exploatările miniere, informaţii care să ajute România să ia o decizie corectă”.
Întrebată de preşedintele Comisiei pentru industrii, social-democratul Iulian Iancu, dacă are cunoştinţă despre existenţa unui alt tip de tehnologie în exploatările de aur, Marta Moszczenska a afirmat că “există şi alte tehnologii, dar nu sunt la fel de sigure şi restrictive, aşa cum este tehnologia cianurii”.
“Această tehnologie pe bază de cianuri este cea mai curată, respectă normele la nivel internaţional şi se foloseşte, de exemplu, în Spania, Finlanda, Noua Zeelandă. Se pot vizita aceste situri, pentru că numai aşa membrii Comisiei îşi pot face o părere avizată”, a spus Moszczenska.
În schimb, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, s-a declarat ferm pentru adoptarea proiectului legislativ, din considerente de protejare a mediului.
“Există procedee şi tehnologii care extrag aurul fără cianură, nu prin mercur, care este mult mai toxic. Această iniţiativă legislativă nu este o invenţie românească, măsuri de interzicere a folosirii cianurilor în minerit au fost luate şi în alte ţări”, a afirmat Haiduc.
Preşedintele Academiei Române a exemplificat că folosirea cianurilor în minerit a fost interzisă în Cehia, iar în Turcia şi Grecia au fost oprite unele dintre exploatările bazate pe acest procedeu.
“Cianura se foloseşte, în proporţie de 85-90%, pentru extragerea aurului pentru că este procedeul cel mai ieftin, cel mai rentabil şi pentru că nu se mai află sub protecţia unor brevete, fiind folosit de foarte mult timp, deci, implicit, nu necesită şi astfel de costuri, pentru cumpărări de licenţe. Asupra mediului poate avea, însă, un efect devastator”, a afirmat Haiduc.
Preşedintele Academiei a mai subliniat că cianura se foloseşte în exploatările miniere din lume în zone mai puţin populate decât cele din Munţii Apuseni şi a atras atenţia parlamentarilor că “investiţiile străine trebuie să fie în avantajul statului român, cu evitarea riscului de mediu”.
În finalul discuţiilor, preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a precizat că, înainte de un vot asupra propunerii legislative, aşteaptă ca Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţia Comisiei concluziile Comisiei parlamentare de anchetă privind Roşia Montană.
“Dezbaterile vor continua şi vom vedea, după audierea şi a unor reprezentaţi ai societăţii civile, dacă actul normativ va fi spus votului cu eventuale amendamente ale reprezentanţilor partidelor sau ca atare”, a spus Iancu.
Despre o eventuală deplasare în Spania sau Finlanda, aşa cum a recomandat oficialul canadian, Iancu a menţionat că aceasta ar fi benefică, dar că decizia aparţine conducerii Camerei Deputaţilor.
Actul normativ, o modificare a Legii 85/2003, vizează interzicerea activităţii miniere bazate pe folosirea tehnologiei prin cianuri, în orice etapă a exploatării aurului şi argintului, precum şi în orice etapă a procesării şi înnobilării reziduurilor.
Interdicţia menţionată se aplică şi în cazul folosirii compuşilor de cianură în orice procent, precum şi în cazul folosirii sale în combinaţie cu alte metode de procesare sau înnobilare a reziduurilor.
Propunerea a fost respinsă de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în privinţa acestei legi.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Elev împuşcat de diriginte
Stirea urmatoare: Un viceconsul american va discuta cu studenţii care vor să muncească în SUA »
px

Stiri Asemanatoare

» Proiecte importante discutate, la Beijing, de preşedintele Senatului şi omologul său chinez
» Senatorii au adoptat proiectul PC privind anularea taxei de primă înmatriculare
» Misiunile diplomatice vor putea autentifica înscrisuri cu caracter nepatrimonial
» Autorităţile europene, îngrijorate de proiectul Netcity
» Onţanu acuză că modernizarea Pieţei Obor e blocată de Prefectură
» În România nu există tradiţie democratică
» Criza amână proiectul Palas
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia
» Radovan Karadzici a fost arestat

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox