Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut românilor şi maghiarilor din Covasna şi Harghita să întărească dialogul interetnic, considerând că aceasta este singura cale de depăşire a asperităţilor şi de convieţuire paşnică, transmite corespondentul ROMPRES.
“Viitorul Covasnei şi Harghitei trebuie legat în primul de buna convieţuire între români şi maghiari şi în egală măsură de crearea priorităţilor pentru absorbţia fondurilor europene. Bunăstarea nu vine din poveşti, nu vine din lozinci, ci din valorificarea şanselor de a fi în Uniunea Europeană”, a declarat, duminică, preşedintele Băsescu.
Şeful statului a spus că în urma întâlnirilor pe care le-a avut zilele acestea la Covasna cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai celei maghiare a obţinut promisiunea ambelor părţi că vor intensifica dialogul.
Preşedintele Băsescu este de părere că lipsa de dialog de până acum a fost cauzată de unele “frustrări nejustificate” existente şi de o parte şi de alta.
Şeful statului, care a venit pentru două zile în judeţul Covasna, a avut sâmbătă şi duminică întâlniri separate cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi cu autorităţile publice locale, prilej cu care l-au informat despre problemele cu care se confruntă.
Românii i-au vorbit în general de discriminările la care sunt supuşi de către autorităţile locale aflate sub culorile UDMR, iar ceilalţi despre dorinţa de descentralizare şi lărgire a autonomiei locale.
Traian Băsescu a precizat, la întrebarea ziariştilor, că vizita sa în judeţul Covasna nu are nicio legătură cu proclamarea independenţei Kosovo şi cu reacţiile pe care le-a generat.
“Eu vin în Covasna şi Harghita ca preşedinte al tuturor românilor, indiferent dacă sunt români sau maghiari.(…) M-am simţit foarte bine aici, sunt nişte oameni extrem de primitori şi plăcuţi”, a spus şeful statului.
Potrivit preşedintelui Băsescu, atât maghiarii, cât şi cetăţenii aparţinând celorlalte 18 minorităţi naţionale au înţeles că trăiesc într-o ţară europeană în care nu se pun “probleme teritoriale”.
Şeful statului a subliniat că cei care cer autonomia teritorială într-un cadru neconstituţional şi într-un astfel de moment nu fac decât să “incite” şi să “încingă spiritele” şi au “orice altă dorinţă numai de a fi bună înţelegere în România nu”.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea