Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Cetăţenia ar putea fi acordată de ministrul Justiţiei, proiect legislativ
Stire din Politica publicata in 11 Mar 2008.

Deputaţii au discutat în şedinţa de plen proiectul de lege privind modificarea actualelor reglementări privind cetăţenia română, prin care se urmăreşte simplificarea unor proceduri privind acordarea acesteia.
O modificare importantă vizează autoritatea de stat care acordă sau aprobă pierderea cetăţeniei.
“Faţă de actuala reglementare, care prevede aceste competenţe pentru guvern, în viitor, cetăţenia va fi acordată prin ordin al ministrului Justiţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Se prevede, totodată, posibilitatea contestării deciziei ministrului Justiţiei în ce priveşte cetăţenia la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel de la domiciliu sau, după caz, reşedinţa solicitantului.
Potrivit iniţiatorilor, proiectul reglementează aspecte procedurale privind dobândirea, pierderea sau revocarea cetăţeniei române şi modul de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru cetăţenie.
Concret, se propune înlocuirea comisiei actuale, formată din cinci judecători, cu una compusă din personal cu pregătire juridică din cadrul Ministerului Justiţiei.
Măsura este impusă de “necesitatea verificării cu celeritate a actelor depuse la dosarele de acordare sau pierdere a cetăţeniei române şi de faptul că o astfel de comisie trebuie să aibă un caracter permanent, ceea ce nu este posibil în actuala componenţă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Cu ajutorul noii formule de comisie – propuse în proiectul de act normativ – creşte rapiditatea cu care se soluţionează dosarele de acordare sau pierdere a cetăţeniei, susţin iniţiatorii.
Alte elemente de noutate aduse de noile reglementări sunt: introducerea unui termen de şase luni pentru ca petentul să-şi completeze dosarul în cazul în care comisia constată lipsa unor documente necesare soluţionării cererii, precum şi prevederea unor situaţii în care cetăţenii străini nu pot, din motive obiective, să depună jurământul de credinţă faţă de România din cauza unui handicap permanent sau a unei boli cronice.
Urgenţa adoptării noilor reglementări reiese din operativitatea cu care trebuie soluţionate cele peste 34.000 de dosare aflate în curs de soluţionare la Comisia de Contestare a condiţiilor de acordare a cetăţeniei precum şi a celor peste 500 000 de cereri de acordare sau redobândire a cetăţeniei române depuse numai la Consulatul de la Chişinău.
Raportul Comisiei Juridice, prezentat de deputatul Florin Iordache, a propus menţinerea raportului iniţial de adoptare a proiectului de lege amintit.
“România trebuie să ia exemplu de la alte state în ce priveşte protecţia celor care se simt români. Adoptarea acestei legi a cetăţeniei este absolut necesară pentru că ea uşurează rezolvarea cererilor acelor români care au avut neşansa să se nască în afara teritoriului naţional”, a subliniat deputatul PNL, Gheorghe Gabor.
El a adăugat că grupul parlamentar liberal va vota pentru adoptarea acestui act normativ.
La rândul său, reprezentantul minorităţilor naţionale, deputatul Aurel Vainer, a subliniat că va susţine proiectul de lege “dintr-o raţiune simplă şi imediată”.
“Este vorba de a fluidiza procesul, mai ales în cazul redobândirii cetăţeniei, dar şi al acordării acesteia, întrucât sistemul existent este greoi, creează această listă de aşteptare imensă pe care nu o merită cei care au dreptul la cetăţenie”, a arătat Vainer.
Proiectul urmează să fie supus votului final în şedinţa de plen de marţi.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Veveriţele americane fac obiectul unei interpelări în parlament
Stirea urmatoare: Festivalul Primăvara Poeţilor, ediţia a IV-a »
px

Stiri Asemanatoare

» Proiect legislativ PC pentru eliminarea duty free-urilor
» În România nu există tradiţie democratică
» Japonia va acorda cetăţenie tuturor copiilor din taţi japonezi
» Cetăţenie română printr-o metodă simplificată, sugerează românii din Republica Moldova
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia
» www.femeiadeafaceri.ro, un proiect de succes al Credit Europe Bank
» Nou proiect imobiliar de 95 miliarde dolari în Dubai
» 2007 – an-record pentru numărul cererilor de cetăţenie americană
» Punerea în funcţiune a proiectului Large Hadron Collider

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox