Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Parlamentarii, nemulţumiţi de propria activitate
Stire din Politica publicata in 01 Jul 2008.

Parlamentarii se declară nemulţumiţi de propria activitate considerând că de vină a fost campania electorală de la alegerile locale. Totodată, ei sunt de părere că ultima sesiune din actuala legislatură va fi una şi mai săracă în legiferări, situaţie pentru care invocă alegerile parlamentare din toamnă.
Deputatul PNL Ioan Ghişe, de pildă, a apreciat că în sesiunea parlamentară care tocmai s-a încheiat se puteau face mai multe, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza alegerilor locale.
“Se putea mai mult. O influenţă importantă a avut-o faptul că alegerile locale au blocat activitatea parlamentarilor care au candidat la preşedinţiile de consilii judeţene sau la primării. Au fost blocaţi mai mult de o lună şi jumătate”, a afirmat Ghişe.
Că se putea face mai multe crede şi colegul său de la PSD Ioan Munteanu. Acesta a afirmat că, pe lângă faptul că anul 2008 este unul electoral, cauze ale unei sesiuni mai puţin mulţumitoare sunt şi “războaiele între partide şi preşedinte”.
La rândul său, parlamentarul PD-L Cristian Rădulescu, liderul deputaţilor democrat-liberali, a afirmat că sesiunea s-a încheiat cu două datorii către două instituţii “esenţiale” ale statului. Una dintre datorii este, în opinia sa, faţă de “instituţia justiţiei”.
“În Camera Deputaţilor nu a fost dat un vot valid în cazul începerii urmăririi penale a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase”, a spus Rădulescu referindu-se la prima datorie cu care a rămas Parlamentul, menţionând că cea de-a doua este legată de situaţia Curţii de Conturi, “aflată acum în imposibilitate de funcţionare”.
De asemenea, democrat-liberalul şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că din 90 de priorităţi legislative de la Camera Deputaţilor au fost parcurse “ceva mai puţin de jumătate”. În plus, Rădulescu a acuzat faptul că sesiunea a fost măcinată de numeroase discuţii asupra înţelesului corect al unor articole din regulament.
Acest lucru a fost sesizat şi de către deputatul PRM Lucian Bolcaş, care a calificat această sesiune, ca şi actuala legislatură în general, ca fiind una “dezlânată şi pusă sub semnul unor bătălii fără niciun scop real”.
“S-a pierdut vremea cu discutarea Regulamentului Camerei şi a preşedintelui Camerei, cu lupte sterile între PNL şi PD-L, cu conjuncturi de interese – cum ar fi tergiversarea legii Curţii de Conturi. Vina o poartă PSD, care are o majoritate parlamentară confortabilă şi care nu a uzat în mod coerent de această majoritate. PRM a acţionat unit (…). Am votat legile de protecţie socială, am avut iniţiative legislative în acest sens”, a spus Bolcaş.
Pe de altă parte, deputatul PC Bogdan Ciucă s-a arătat nemulţumit de tergiversarea unor proiecte de legi iniţiate de partidul din care face parte.
“Toată această sesiune, proiectul de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază s-a aflat pe ordinea de zi, fără a intra în dezbatere. (…) Sunt trei proiecte de legi care în această sesiune nu au parcurs procedurile parlamentare şi s-a pus praful pe ele”, a spus Ciucă, care a precizat că între acestea este cel privind reducerea TVA la alimentele de bază.
Conservatorul este de părere că această situaţie s-a produs din cauza “invidiei”.
“Sunt ale PC (proiectele de lege – n. red. ) şi ăsta e motivul pentru care sunt tergiversate. Aici este invidia politică. Când un partid are un proiect bun, i se pun beţe în roate. E boala politicienilor din România să moară şi capra vecinului”, a declarat Ciucă.
În ceea ce-l priveşte, liderul UDMR, Marko Bela, a apreciat activitatea parlamentară ca fiind “bună din punct de vedere cantitativ, dar mediocră din punct de vedere calitativ”.
“Eu nu am o problemă cu cantitatea legilor adoptate sau a amendamentelor acceptate la unele legi, ci am o problemă cu calitatea lor. Pe ansamblu, o activitate cantitativ bună, calitativ – satisfăcător spre slab”, a spus Marko.
“În această perioadă, eu nu am cunoştinţă că s-ar fi adoptat legi importante privind reforma în diferite domenii, cu o singură excepţie – legea electorală – care, într-adevăr, a schimbat radical sistemul de vot”, a adăugat liderul UDMR.
Pe de altă parte, Marko a afirmat că se miră, uneori, că actualul Guvern, deşi minoritar, a fost performant.
“Guvernul a făcut faţă în condiţiile în care nu a avut o majoritate parlamentară”, a subliniat Marko Bela.
Totuşi, el a arătat că este nevoie de o majoritate parlamentară clară care să-şi asume un program de guvernare şi nişte proiecte de reformă, motiv pentru care s-a arătat împotriva amânării alegerilor.
“Nu se poate lucra într-un Parlament în care nici măcar cu aproximaţie nu poţi şti ce va ieşi dintr-o comisie sau din plen din proiectele pe care le-ai introdus”, a declarat Marko.
Pe de altă parte, parlamentarii nu-şi pun mari speranţe nici în sesiunea din toamnă, ultima din actuala legislatură.
În opinia lui Ioan Ghişe, sesiunea parlamentară care urmează va fi una chiar şi mai puţin prolifică, “una mai mult formală”.
“Toamna va fi dominată de trei serioase evenimente: campania pentru alegerile parlamentare, acutizarea atacurilor partidelor de opoziţie asupra Guvernului şi un absenteism important ( al parlamentarilor – n. red.) din cauza faptului că foarte mulţi se vor afla în teritoriu, în campanie”, a explicat Ghişe care vor fi cauzele unei sesiuni parlamentare mai sărace în septembrie – decembrie.
De aceeaşi părere este şi social democratul Florin Iordache, potrivit căruia competiţia electorală va determina o prezenţă mai slabă în Parlament.
“Marea majoritate a colegilor vor fi în teritoriu pentru că îi interesează mai mult prezenţa în teritoriu decât în Parlament”, a explicat, succint, Iordache.
Alţi parlamentari au prezentat un punct de vedere mai tranşant. Este cazul conservatorului Bogdan Ciucă, potrivit căruia de la tribuna Parlamentului va pleca “o avalanşă de declaraţii populiste, de măsuri cu iz populist”.
“Vor fi în toamnă declaraţii care mai de care mai fanteziste”, a adăugat Ciucă, explicând că, astfel, unii parlamentari vor încerca să obţină un nou mandat.
De altfel, şi Cristian Rădulescu a susţinut o asemenea teorie.
“Vor încerca (unii parlamentari – n. red.) pe ultima sută de metri să folosească tribuna parlamentară pe care foarte mulţi dintre ei au neglijat-o timp de trei ani şi jumătate pentru a-şi face o imagine politică. Mi-e greu să cred că vor realiza în patru luni ceea ce n-au realizat în patru ani”, a încheiat Rădulescu.
Totuşi, colegul său de la Camera Deputaţilor Lucian Bolcaş s-a arătat încrezător în faptul că “parlamentarii care şi-au făcut până acum datoria şi-o vor face şi în continuare în mod decent şi nu vor apela la jocuri de imagine pe ultima sută de metri”.
Cu toate acestea, şi Bolcaş vede ultima sesiune parlamentară ca pe una “a zbaterilor pentru imagine şi nu o sesiune de lucru”.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Mandat de arestare preventivă pentru violatorul fetiţei de 11 ani
Stirea urmatoare: România introduce avertismente vizuale pe pachetele de ţigări »
px

Stiri Asemanatoare

» Parlamentarii au început dezbaterile asupra bugetului de stat
» Peste jumătate dintre francezi nemulţumiţi de măsurile anticriză ale lui Sarkozy
» Dalai Lama afirmă că nu renunţă la activitatea sa actuală

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox